Coenen, Marcel

A Live Time Journey

Info
Uitgekomen in: 2006
Land van herkomst: Nederland
Label: Lion Music
Website: http://www.marcelcoenen.com/
MySpace: Marcel Coenen

Beeld: NTSC
Geluid:
Dolby Digital 2.0 Stereo
Regio: 0
Tracklist
Abstract Impact
Verbal Defense Mechanism
The Shrink
La Bella Mira
Traumatized To The Bone
Still Bleeding
Patron Saint
Moyra
That Moment
The Skill Factor
Inner Alchemy
Shoreline
New Race
Waiting

Extra's:
Hidden Bonus Track: Guitar Solo
Rooster
Still Of The Night
Behind The Scenes
Live In Thailand
Biography And DVD Story
Photo Gallery 
Marcel Coenen: gitaar, zang
Richard Ritterbeeks: basgitaar
Frank Schiphorst: gitaar
Rene Ubachs: toetsen
Met medewerking van:
Mike Andersson: zang
Maurice Brouwers: basgitaar
Menno Corbeek: zang
Joyce Dijkgraaf: zang
Colleen Gray: zang, piano
Roel van Helden: drums
Hans Reinders: zang
Dennis Schreurs: zang
Spike: drums
Paul Adrian Villarreal: zang
Hans in 't Zandt: drums
A Live Time Journey dvd (2006)
Colour Journey (2006)
Guitartalk (1999)

“Bedankt dat jullie in zulke grote getallen zijn komen opdagen!”

Zichtbaar tevreden opent Marcel Coenen zijn concert. Even voor de mensen bij wie nu de grote ‘wie?-vraag’ oprijst: Marcel is een groot Nederlands gitarist. Op zijn elfde plukte hij voor het eerst aan een gitaarsnaar en vanaf zijn dertiende levensjaar is hij al actief in verscheidene bands. Hij maakte deel uit van Speedica, Lemur Voice en de gitaarsolo’s in de muziek van Sun Caged zijn nog steeds van zijn hand. Bij de gitaarfreaks en progmetalliefhebbers onder u moet ondertussen wel een gitaarsnaar gaan trillen! In 1993 bracht Marcel zijn eerste soloalbum uit en begin 2006 kwam de tweede cd, “Colour Journey”, in de schappen te liggen. De uitgave van dit laatste album moest gevierd worden en zo ontstond het idee voor deze dvd. Op 28 januari 2006 werd De Bosuil in Weert omgedoopt tot gitaartempel: hier bracht Marcel, samen met alle gastmuzikanten die ook aan “Colour Journey” hebben meegewerkt, de nieuwe nummers voor het eerst ten gehore. Dankzij het meedraaien van een aantal camera’s op desbetreffende avond kunnen nu ook de niet-aanwezigen thuis van dit concert genieten.

Het concert trapt ruig af met het instrumentale Abstract Impact. Marcel zet in met een distortion gitaar, waarop collega-gitarist Frank perfect invalt. Afwisselend laten de twee horen hoe een gitaar scheuren kan, om vervolgens over te gaan in een super strakke gitaarrif. Voor het snelle vingerwerk verwijs ik door naar het nummer New Race, waarin Marcel naar eigen zeggen ‘pas écht gaat gassen’. In een rap tempo bewegen zijn vingers over de snaren heen, waardoor ongelofelijke solo’s de zaal vullen. Mij is duidelijk geworden waarom het debuutalbum de titel “Guitartalk” heeft gekregen: de instrumentale stukken spreken voor zich en hebben geen zang nodig om te boeien. De muziek komt in het algemeen vrij stevig en krachtig over, maar ook in gevoelige, melodieuze ballades als La Bella Mira weet Marcel de juiste snaar te raken.

Het moge duidelijk zijn dat Marcel wel weet hoe hij zijn gitaar moet laten zingen, maar voor het echte zangwerk roept Marcel zo nu en dan een stel gastmuzikanten het podium op. Immers, er zijn voor dit optreden maar liefst 3 drummers, 2 bassisten, een co-gitarist, een toetsenist en zeven zangtalenten uitgenodigd. Dat dit kan resulteren in een gezellige bende op het podium, bewijst het harde Traumatized To The Bone. In dit nummer wisselen gouden keeltjes en metalen grunts elkaar af. Echter, het nadeel van veel verschillende zangpartijen is dat niet iedereen tegelijk zijn stem hoeft te verlenen. Wanneer zij niet aan de beurt zijn, staan de zangers stil op het podium te wachten. Wat knikken met het hoofd is de enige waarneembare actie, wat een beetje duf oogt. Andersom komt het voor dat Colleen Gray de tweede stem op zich neemt in het nummer Still Bleeding, terwijl zij nog ergens in de coulissen bivakkeert. Af en toe loopt iemand dwars door een nummer heen het podium over, wat storend is. Ook zorgt het komen en gaan van de artiesten voor wat lange pauzes tussen de muziek door, maar dit weet Marcel op te lossen door het publiek (overigens gewoon in het Nederlands) toe te spreken.

Muzikaal gezien is het genieten geblazen met deze dvd, zowel door het talent van de muzikanten als door het scherpe geluidskanaal. Het beeld is echter van iets mindere kwaliteit. De zaal is vrij donker en de belichting zorgt voor een minder scherp beeld. Vooral de rode lichtspots zijn soms wat overheersend. Wel wordt er goed afgewisseld tussen de verschillende beelden. Wanneer iemand een solo speelt, komt deze persoon in beeld en er wordt goed op iedereen ingezoomed. Zo nu en dan wordt er gebruik gemaakt van een splitscreen en het podium is van verschillende kanten gefilmd.

De extra’s op deze dvd zijn ook het bekijken waard. Naast de gebruikelijke fotogalerij en een biografie van Marcel, zijn hier ook de covers te vinden die tijdens het concert werden gespeeld; Rooster van Alice In Chains en Still Of The Night van Whitesnake. We zien Marcel verder optreden voor het Thaise publiek en er wordt ons een blik achter de schermen gegund. Duidelijk wordt dat er in de oefenruimte niet alleen muziek wordt gemaakt, maar dat het gezicht ook de nodige rek- en strekoefeningen krijgt. Nog niet zat van Marcel Coenen? Mooi, want wie goed in het menu zoekt vindt nog een verboden gitaarsolo, waarin Marcel nog één keer als een malle de gitaar bespeelt.

“A Live Time Journey” is dé dvd voor gitaarliefhebbers. Het is een live registratie zonder enige poespas. De beelden zijn niet bewerkt en kleine speelfoutjes zijn erin gelaten. Het beeld is wat aan de donkere kant en de belichting is niet perfect, maar ook dit is in kleine concertzaaltjes vaak de realiteit. Centraal staat het vakmanschap van Marcel en de bijzondere bijdragen van de andere musici. De dvd geeft het concert weer zoals het die avond in januari was: sfeervol, gezellig en vol muzikaal genot.

Marcel & Friends, bedankt dat jullie in zulke ‘grote getallen’ zijn komen opdagen!

Shireen Bekker

Send this to a friend