Bovio, Marcela

Unprecedented

Info
Uitgekomen in: 2016
Land van herkomst: Mexico / Nederland
Label: Eigen beheer
Website: http://www.marcelabovio.com
Luistermogelijkheid: https://www.youtube.com/watch?v=hCbzQJVmfnU
Tracklist
Hay Amores (4:17)
The Treasure Hunter (4:46)
Found! (4:15)
Dime (4:44)
The Cartographers (4:14)
Powerless (4:26)
Alicia (4:19)
Saboteurs (4:02)
Stars (3:10)
The One (5:11)
Marcela Bovio: zang

Met medewerking van
The Dudok String Quartet:
Judith van Driel: viool
David Faber: cello
Lotte de Vries: altviool
Marleen Wester: viool
Unprecedented (2016)

Marcela Bovio is vooral bekend als zangeres van Stream Of Passion. In 2003 ontdekt door Arjen Lucassen om haar prachtige stem waardoor ze in 2004 een hoofdrol kreeg in het album “The Human Equation”. Een jaar later verscheen het album “Embrace The Storm” van Stream Of Passion, waardoor haar naam in Nederland gevestigd is. De inmiddels in Nederland (Tilburg) wonende Bovio kondigde ruim een jaar geleden aan dat ze een soloalbum ging opnemen. Financieel geholpen door een crowdfunding campagne, waarbij ze 448% van haar doel bereikte, kon ze dit soloalbum opnemen met Joost van den Broek in de Sandlane Recording Facilities te Rijen. Een voorproefje van hetgeen dit album te bieden ging hebben, konden we vorig jaar op 29 november al aanschouwen in het Klasse Theater te Tilburg. Een compleet andere richting dan wat we van Bovio gewend zijn bij al haar vorige projecten, klassiek en operatic georiënteerde muziek met eigen geschreven zangpartijen, ondersteund door het Dudok Kwartet, bestaande uit een cellist, een altvioliste en twee violistes.

Het album opent met Hay Amores waarin Bovio in haar moerstaal ons welkom heet. Het nummer start ingetogen en Bovio voert met haar stem langzaam de spanning op waarbij ook de viool steeds sterker naar voren komt. Bovio legt veel emotie in haar teksten en hoewel ik geen Spaans versta, voert de melancholie en weemoed in dit nummer je mee en houd je vast. Hierbij wordt ze op een bijna klagende wijze prachtig ondersteund door de violen.

Met “Unprecedented” zet Marcela Bovio haar eerste stappen in haar solocarrière. Haar stem is dan ook het middelpunt van dit album, waarbij ze alleen wordt ondersteund door een strijkkwartet. Geen gierende gitaren, toetsen en zware bas- en drumpartijen, maar liefelijke en sfeervolle geluiden uit de genoemde snaarinstrumenten. Verwacht dan ook geen zware metal geluiden zoals we bij haar band Stream Of Passion gewend zijn, maar rustige sfeervolle muziek met alleen zang en violen.

Evenals met het laatste Stream Of Passion album “A War Of Our Own” worden een aantal nummers in het Spaans en een aantal nummers in het Engels gezongen. Het Latijns-Amerikaanse temparement en accent klinkt ook door in de Engelstalige nummers. De Spaanstalige nummers Dime en Alicia hebben een zwaar melancholische sfeer, terwijl Found! en The Treasure Hunter meer passioneel en uptempo zijn. Stars is het meest opvallende nummer op dit album, waarbij Bovio zich ontpopt als een ware operazangeres, waarbij haar hoge sopraanstem met volle kracht wordt gebruikt. Saboteurs is uitgebracht als single en is ook het meest gangbare nummer, waarbij de invloeden van haar vorige werk nog het meeste naar voren komen. Het hoogtepunt van het album is Powerless, waarbij met zachte ingetogen, maar ook krachtige stem gezongen wordt over de onmacht die we ervaren in onze hedendaagse wereld.

Nu Stream Of Passion eerder dit jaar aangekondigd heeft om ermee te stoppen, is de weg open voor Marcela Bovio om zich volledig te richten op haar solocarrière. Met “Unprecedented” laat ze horen waarvoor ze staat. Voor de vaste schare fans van haar vorige werk bij onder andere Stream Of Passion, Ayreon en The Gentle Storm, zal dit even wennen zijn waarbij er ook zeker een aantal zullen afvallen. Maar haar stem is van grootte klasse en deze zal ook buiten de progressieve en metal genres gaan opvallen, waardoor ze een ander en breder publiek kan bereiken. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe dit album zal aanslaan.

Mario van Os

Send this to a friend