Marillion

Festivities, Elation And Rejoicing!

Info
Uitgekomen in: 2016
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Racket Records
Website: http://www.marillion.com/shop/
Luisteren kan je hier: https://www.youtube.com/watch?v=3x_qMcIRbdU
Website: http://www.marillion.com/
Tracklist
Marillion’s Christmas Massage 2016

Leamington Warm Up Gig – 12 oktober 2016
- The Invisible Man (14:40)
- Power Jam (1:29)
- Power (6:54)
- Sounds That Can't Be Made (10:09)
- Living in Fear (7:21)
- Fantastic Place (7:04)
- The New Kings (17:12)
I. Fuck Everyone and Run
II. Russia's Locked Doors
II. A Scary Sky
IV. Why Is Nothing Ever True?
- Goodbye to All That (0:44)
- Mad (3:11)
- Afraid of Sunlight (8:49)
- Man of a Thousand Faces (7:17)
- Neverland (10:39)
- El Dorado (16:35)
I. Long-Shadowed Sun
II. The Gold
III. Demolished Lives
IV. F E A R
V. The Grandchildren of Apes

Fear Recording Sessions
- Behind The Scenes At Racket
- New Kings At Racket
- The Remainers At Realworld
- Tomorrows New Country At Realworld
Steve Hogarth – zang
Mark Kelly – toetsen
Ian Mosley – drums
Steve Rothery – gitaar
Pete Trewavas – basgitaar
Kerst/Fanclub cd/dvd’s:
Festivities, Elation And Rejoicing! (2016)
A Monstrously Festive(al) Christmas (2015)
Chile For The Time Of Year (2014)
Proggin’ Around The Chrismas Tree (2013)
Sleighed Again (2012)
German Space Day (2011)
Ding Dong Loreley On High (2010)
Snow De Cologne (2009)
Pudding On The Ritz (2008)
Somewhere Elf(2007)
The Jingle Book (2006)
Merry Xmas To Our Flock (2005)
Baubles (2004)
Say Cheese (2003)
Santa & His Elvis (2002)
A Very Barry Christmas (2001)
A Piss-Up in a Brewery (2000)
Marillion.Christmas (1999)
Happy Christmas Everybody (1998)

Overige discografie, klik hier

Traditioneel valt al 19 jaar in de week voor kerstmis het kerstcadeau van Marillion in mijn brievenbus. Ook dit jaar – in het jaar dat hun uiterste succesvolle album “F.E.A.R.” is uitgebracht – is de speciaal voor alle fans samengestelde dvd weer op tijd voor de feestdagen. Deze extra uitgave staat helemaal in het kader van dit nieuwe album, met het warm-up optreden in The Assembly Rooms in Leamington Spa op 12 oktober 2016 en een aantal ‘Behind The Scenes” opnamen.

De dvd begint met een, ondertussen ook traditie geworden, kerstgroet. Het moet vreemd zijn voor de band om ergens in oktober in een studio, die voor één dag in kerstsferen wordt gehuld, een vredesboodschap voor de kerst uit te spreken. De band is dus ook hilarisch en niet echt serieus. Het blijft onduidelijk of de champagne hier debet aan is. Maar het geeft wel het familiaire gevoel dat de Marillion clan uitstraalt.

Het volgende onderdeel van de dvd is het live-optreden dat ze kort voor hun tour door Noord Amerika verzorgden in hun thuisland. Een tour die daarna in Europa is voortgezet – met onder andere een tweetal geweldige optredens in Utrecht – en waar ze ook nog na de kerstdagen weer gewoon verder mee gaan tot de conventies in het voorjaar. Jammer genoeg zijn dit geen echte dvd-opnamen, maar audio-opnamen met foto’s van Andy Hibbs. Maar met een audio extractor hebben we er weer een mooi live-album bij.

Dit was het eerste optreden in de tour ter promotie van hun album “F.E.A.R.” en hier en daar zijn er dus wel enkele schoonheidsfoutjes. De nummers Living In Fear en El Dorado werden voor het eerste live gespeeld. Het nummer The New Kings was op de zomerfestivals en –optredens al vaker gespeeld. Dat Steve Hogarth een echte publieksentertainer is blijkt maar weer. Hij is tussen de nummers langdurig aan het woord en weet het publiek ook goed te bespelen. Soms duren de intro’s zolang dat op een gegeven moment Mark Kelly moet ingrijpen.

Het is mooi om de nieuwe nummers nu ook live te kunnen horen. Op het album klinken de nummers formidabel en het is goed om te weten dat de heren dit ook live kunnen brengen. Hier gaat het dus af en toe nog wel een beetje mis. De schitterende kippenveltrekkende gitaarsolo aan het begin van The New Kings IV. Why Is Nothing Ever True? gaat live toch wel een beetje de mist in en ook het vliegtuig dat over komt vliegen klinkt op het studioalbum veel indrukwekkender. Misschien zijn mijn verwachtingen te hoog gespannen, want in de overige nummers laat Steve Rothery wel geweldig van zich horen, luister bijvoorbeeld naar de solo in Neverland. Rothery kan het dus echt nog wel.

Het laatste onderdeel van de dvd zijn een aantal privé videobeelden tijdens de studio-opnamen van het nieuwe album. Zo zien we beelden uit de studio waar de heren een beetje aan het dollen zijn en proberen serieus te zijn over hun muziek, een demo opname van The New Kings, de ontwikkeling van The Remainers en een mooie piano- en zanguitgave van Tomorrows New Country.

Al met al weer een mooi kerstpresentje van deze Britse progressieve rockband die ondertussen alweer 37 bestaat. Wellicht niet het meest perfecte optreden voor een live-uitgave, maar een eerlijke schitterende weergave van een concert waar de muzikanten en het publiek hoorbaar plezier aan hebben beleefd.

HAPPY CHRISTMAS … LOVE & PEACE

Mario van Os

Send this to a friend