Marillion

Somewhere In London

Info
Uitgekomen in 2013
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Madfish
Website: www.marillion.com
Tracklist
CD1:
Splintering Heart
The Other Half
You're Gone
No Such Thing
Faith
Thankyou Whoever You Are
Fantastic Place
The Wound
A Voice From The Past
Somewhere Else
Man Of A Thousand Faces
CD2:
Between You and Me
King
The Release
Neverland
Ocean Cloud
Afraid Of Sunlight
Beautiful
Most Toys
Estonia
Easter
DVD:
Splintering Heart
The Other Half
You're Gone
No Such Thing
Faith
Thankyou Whoever You Are
Fantastic Place
The Wound
A Voice From The Past
Somewhere Else
Man Of A Thousand Faces
Between You and Me
King
The Release
Neverland
Steve Hogarth – zang, gitaar, toetsen, percussie
Mark Kelly – toetsen, zang
Ian Mosley – drums, percussie
Steve Rothery – gitaren
Pete Trawavas – basgitaar, zang
Sounds That Can't Be Made (2012)
Less Is More (2009)
Happiness Is The Road (2008)
Somewhere Else (2007)
Marbles Live (2005)
Marbles (2004)
Anorak In The UK (2002)
Anoraknophobia (2001)
Marillion.com (1999)
Radiation (1998)
This Strange Engine (1997)
Made Again (1996)
Afraid Of Sunlight (1995)
Brave (1994)
Holidays In Eden (1991)
Seasons End (1989)
The Thieving Magpie (1988, heruitgave: 2009)
Clutching At Straws (1987)
Misplaced Childhood (1985)
Real To Reel (1984)
Fugazi (1984)
Script For A Jester's Tear (1983)

De oren zijn gespitst in die eerste maanden van 2007 als Marillion aankondigt met zijn nieuwe album “Somewhere Else” te komen. Het materiaal op die plaat zijn zowel stukken die al waren geschreven tijdens de creatieve uitbarsting die het sterke “Marbles” (2004) voorbracht als recenter werk. Daarbij is zanger Steve Hogarth sterk beïnvloed door een aantal gebeurtenissen in zijn persoonlijke leven; een thema dat ook op opvolger “Happiness Is The Road” (2008) terugkomt. De eerste keer dat de groep het publiek laat kennismaken met het nieuwe materiaal is tijdens de eerste avond van het Marillion Weekend in Port Zelande in februari. Als “Somewhere Else” dan twee maanden later in de winkels ligt, is de reactie over het algemeen zeer lauw. Maar die onterechte vergelijkingen met het slappe werk van Coldplay en Radiohead, dan wel gebrek aan inspiratie doen de plaat echt tekort. De affiniteit voor de plaat groeit in de jaren daarop en wie in 2007 Marillion live heeft zien optreden, weet dat het materiaal van de plaat op het podium zeer sterk uit de verf kwam.

Dat laatste is in volle glorie terug te horen op de dvd “Somewhere In London” die in de loop van 2007 wordt uitgebracht door de band en die nu als 2cd/dvd door Madfish opnieuw onder de aandacht wordt gebracht. De dikke digipacks zien er puik uit (alleen laat het boekje met daarin de dvd soms los!) en de algehele verzorging is uitstekend, ook voor de gevraagde prijs (zo rond de € 15)  Daarnaast is gebruik gemaakt van een nieuw hoesontwerp, in de stijl van de “Somewhere Else”-hoes. Wat niet terugkeert is de tweede dvd die bij de oorspronkelijke Racket-uitgave zat, met vier 5.1 mixen van tracks van het dan meest recente studioalbum en beelden van een repetitie in hun eigen Racket Club. Ook de beelden van het ‘Here’s Some We Played Earlier’-deel sneuvelen, al keren zes van de zeven (Sugar Mice ontbreekt!) stukken wel terug op de nu toegevoegde cd’s.

De opnames, gemaakt op 15 en 16 juni in Londen, bestaan uit louter sterke versies van stukken die Marillion op dat moment live speelt. Na de ultieme opener Splintering Heart wordt geput uit materiaal van “Marbles” en het nieuwe studio-album, waarbij ook de wat onderbelichte parels No Such Thing, The Wound en A Voice From The Past aan bod komen. Als dan daar tegenover wat uptempo en meer vrolijk werk als Man Of A Thousand Faces, Between You And Me en Easter staan, dan kan je niets anders concluderen dan dat Marillion een zeer afgewogen optreden in die dagen geeft. Zeker als dan als extra bonustracks (alleen op cd) onder de noemer ‘Here’s Some We Played Earlier’ vervolgens Ocean Cloud, Afraid Of Sunlight en Estonia voorbijkomen, is de pret compleet.

Het beeld is perfect en de geluidsmix is vol en transparant, waarmee “Somewhere In London” zeker als één van de betere allround-dvd’s van Marillion de boeken in kan. Het boekje is daarnaast ook nog eens opgesierd met foto’s van de tournee; iets dat bij de oorspronkelijke dvd ook niet het geval was. Hopelijk gaat Madfish nu aan de slag met een afgewogen selectie van niet meer verkrijgbare Front Row-edities; exclusieve live-cd’s door de band zelf uitgebracht die in geuren en kleuren het live-werk van Marillion laten horen. In diezelfde categorie heeft het label met deze heruitgebrachte “Somewhere In London” zeker niet voor een kat in de zak gezorgd.

Wouter Bessels

Koop bij bol.com

Send this to a friend