Mariusz Duda

Lockdown Spaces

De afgelopen maanden zijn voor velen niet makkelijk geweest. Veel beroepsgroepen hebben het zwaar gehad. Voor de artiestenbranche was het ook afzien, maar we hebben de afgelopen maanden – met name op social media – ook veel fraaie dingen voorbij zien komen. Moeilijke tijden halen vaak de grootste creativiteit in de artiest naar boven.

Mariusz Duda vormt hierop geen uitzondering. De man die we vooral kennen als frontman van Riverside en Lunatic Soul heeft de afgelopen tijd aangegrepen om met zijn eerste soloalbum op de proppen te komen. In maart werden we verblijd met The Song Of A Dying Memory, een juweel van een lied. En nu is daar “Lockdown Spaces”. Genoemd lied en dit album kunnen overigens niet verder uit elkaar liggen. The Song Of A Dying Memory heeft een behoorlijk folky inslag, terwijl het nieuwe album echt de ambient en elektronica kant opgaat. Eerder dit jaar kondigde Duda al een nieuwe Lunatic Soul aan en dit gaat wel enigszins die kant op. Alleen dan nog wel een stapje verder. Denk hierbij aan Tangerine Dream en soortgelijke bands.

Dat zal voor de doorgewinterde progfanaat dus wel even doorbijten zijn. Desalniettemin slaagt Duda er met deze donkere elektronica wonderwel goed in om het donkere gevoel van (zelf)isolatie weer te geven. De sequencers en andere synthesizers doen wat dat betreft uitstekend hun werk. De samples en donkere stem van Duda dragen alleen maar bij aan de sfeer.

Deze veelzijdige artiest laat hier opnieuw zien waartoe hij allemaal in staat is. De fan van zijn rockende kant zal dit misschien niet direct aanspreken, maar daarentegen zal het mij niet verbazen als Mariusz Duda hiermee een nieuw publiek zal aanboren.

Send this to a friend