Shrapnel Records, opgericht door Mike Varney, is een gitaargeoriënteerd record label dat erg populair was in de tachtiger jaren. Dit Amerikaans label trok gitaristen aan als Marty Friedman, Jason Becker, David T. Chastain, Vinnie Moore, Tony MacAlpine, Paul Gilbert, Greg Howe en Richie Kotzen, maar ook Europese grootheden als Michael Schenker en Yngwie Malmsteen. Het betrof veelal instrumentale album waarop de genoemde gitaristen hun virtuositeit konden tentoonstellen. Rond de eeuwwisseling zorgde Lars Eric Mattsson met zijn Lion Music label voor een revival van deze virtuoze neo-classical gitaarmuziek. Opvallend aan het bovenstaande lijstje met namen is dat er geen bekende Nederlandse gitaristen in zijn opgenomen, terwijl er waarschijnlijk voldoende talent rondloopt.
Mark Bogert, gitarist van onder andere Knight Area, is zeker ook zo’n talent en hij heeft de ambitie om met zijn gitaarmuziek aan het bovenstaande lijstje te worden toegevoegd. Het Nederlandse progressieve label Freia Music gelooft ook in de kwaliteiten van Bogert en geeft hem op dit tweede instrumentale gitaargeoriënteerde album alle ruimte om zijn meesterlijke vaardigheden op de gitaar te laten horen. Op zijn eerste album, “A Story In Parts”, maken we al kennis met het veelzijdige karakter van Mark Bogert. Op dit album gaat hij nog een stapje verder, Bogert is zelfverzekerder en straalt zijn virtuositeit nog verder uit.
Zijn voorliefde voor Steve Vai steekt hij zeker niet onder stoelen of banken. Meteen vanaf het openingsnummer Earning The Best – maar zeker op een nummer als Friends On Holiday – wordt duidelijk waarom we Bogert ook wel ‘The Dutch Steve Vai’ noemen. Het nummer kent een vergelijkbare start, opbouw en virtuositeit als deze Amerikaanse gitaargrootheid in zijn nummers speelt. In Nature Of Stone horen we dan weer de invloeden van gitarist Joe Satriani voorbij komen.
Een instrumentaal album waarin de gitaar domineert kan eenzijdig overkomen en kan gaan vervelen. “Painting The World” is echter voldoende gevarieerd en weet in al zijn nummers te boeien. Het tempo in Freedom After Wars is meeslepender en blijft door middel van een aantal solo’s erg interessant. Missing The Loved Ones is weer erg emotioneel en blijft het gehele nummer ingetogen; een ballad op gitaar… Op Running Till The End of Time worden weer alle registers open getrokken; uptempo met vingervlugge solo’s en speciale distortion effecten. In Created Lifestyle zit weer een dansbare beat verweven, die ook dit nummer speciaal maakt.
Alhoewel “Painting The World” wederom een instrumentaal album is waar de gitaar centraal staat, moet ik toch zeker ook het werk van Knight Area’s maatjes Peter Vink en Pieter van Hoorn noemen. De basgitaar van Vink en het drumwerk van van Hoorn zorgen ervoor dat de basis van een nummer goed wordt neergezet, maar dat ook de gitaar goed uitkomt.
Dat Mark Bogert een goede gitarist is heeft hij al bewezen binnen de bands Knight Area en Penny’s Twisted Flavour. Maar dat hij ook alleen met zijn gitaar zijn mannetje kan staan heeft hij nogmaals bewezen met zijn tweede soloalbum. Voor alle gitaarliefhebbers is dit album zeker een aanrader. Hoewel het album al sinds november 2016 beschikbaar is, kunnen we op 10 maart 2017 genieten van de officiële releaseparty in Bibelot te Dordrecht.
Mario van Os