Spittka, Markus

God is Love

Info
Uitgekomen in: 2020
Land van herkomst: Nederland
Label: Ecovata/Glory Music
Website: https://www.radioguitarone.com/markus-spittka.html
Tracklist
The Promise (4:22)
You Are Amazing (4:20)
Tender Victory (4:32)
Solid Rock (4:55)
Midnight Prayer (4:52)
Open Sky (3:55)
Always Faithful (4:07)
Morning Star (3:13)
Glorious (4:04)
God is Love (4:23)
Markus Spittka: alle instrumenten
God is love (2020)

Markus Spittka is voorganger van de volle evangelie gemeente Free Gospel Church in Venlo. Hij heeft de eerste lockdown van de coronaperiode gebruikt om onder de titel “God is Love” een instrumentale gitaar-cd op te nemen.

“God is Love” mag dan het debuut zijn van Spittka als soloartiest, in het verleden heeft hij zijn sporen verdiend in de band Harapan. Deze instrumentale progressieve metalband was actief van 1997 tot 2013 met vele live-optredens en één demo “The Beginning of Time” als gevolg. Toen Markus Spittka stopte met Harapan, richtte hij zich meer op gospel- en worshipmuziek. Maar de wens om een instrumentale gitaarplaat te maken bleef. Met name ook omdat in zijn beleving er niet of nauwelijks gitaarmuziek was voor een Christelijk publiek.

Voor deze cd maakte Spittka tien nummers waarbij alles zelf heeft ingespeeld. De gitaar staat overduidelijk centraal. De Limburger soleert naar hartenlust over een solide basis van drums, bas en wat toetsen. Hij heeft een lyrische stijl en dat past goed bij deze instrumentale muziek waarbij de gitaarmelodieën de zang overnemen.

De plaat bestaat uit tien nummers die allemaal een christelijk thema verklanken. Denk bijvoorbeeld aan worship-achtige thema’s als You are amazing en Glorious, een gebed Midnight Prayer of meer verhalend als The Promise. Nu is het natuurlijk wel zo dat bij deze instrumentale muziek dit geloofsaspect voor de luisteraar niet zo naar voren komt. Daarmee is zijn muziek ook direct geschikt voor een groter publiek. Het is niet voor niets dat het nummer Glorious staat in de top 25 van Radio Guitar One.
Hoewel Markus Spittka zijn roots heeft liggen in de progressieve muziek, komt dat niet sterk naar voren op “God is Love”. De muziek is wel heel melodisch. Er is genoeg afwisseling. Soms wat meer rock, wat lichte funk-invloeden dan wat meer uptempo en vervolgens weer een ballade. Zo nu en dan deed Spittka’s muziek mij wat denken aan Andy Latimers gitaarwerk op de latere Camel platen. Nu vind ik vergelijken ook eerlijk gezegd wat lastig omdat ik niet een uitgebreide collectie instrumentale muziek heb.

Spittka speelt meer dan verdienstelijk gitaar en zijn nummers zitten goed in elkaar. Maar door het gebrek aan zang kost het mij wel wat moeite om geconcentreerd naar de muziek te blijven luisteren. “God is Love” is met name een album voor die liefhebber van goede instrumentale gitaarmuziek, gelovig of niet. Spittka stuurde mij ook wat linkjes van zijn vorige band Harapan en dat spreekt me als liefhebber van progressieve rock meer aan. Nogmaals dit is echt iets voor gitaar puristen. Dus ben je dat, ga dan deze cd even checken.

Send this to a friend