Mars Hollow

World In Front Of Me

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: 10T Records
Website: http://www.marshollow.com/
MySpace: http://www.myspace.com/marshollow
Tracklist
Walk On Alone (12:31)
Voices (6:24)
Weapon (6:52)
What Have I Done (5:56)
Mind Over Matter (2:38)
Prelude (1:48)
World In Front Of Me (11:19)
John Baker: gitaren, gitaarsynthesizer, mandoline, zang
Jerry Beller: drums, percussie, achtergrondzang
Kerry Chicoine: basgitaar, achtergrondzang
Steve Mauk: toetsen, achtergrondzang
Met medewerking van:
Trevor Mauk: cello
Tony Jay: zang
World In Front Of Me (2011)
Mars Hollow (2010)

De eerste, gelijknamige cd van Mars Hollow uit 2010 werd door de critici overwegend lovend ontvangen. Op dit album was een hele reeks aan jaren ’70 invloeden te beluisteren. Hoe zouden ze het doen met hun tweede? Zetten ze de goede lijn door of maken ze de verwachtingen toch niet waar? Altijd lastig, terugkomen na een eerste cd die zo goed was. Na enkele luisterbeurten kan ik zeggen: met de tweede cd “World In Front Of Me” zijn de heren met lof geslaagd voor dit examen!

Mars Hollow heeft zijn wortels in de jaren zeventig liggen. De invloeden uit die tijd zijn ook op deze tweede schijf duidelijk te herkennen: Yes, Kansas, Emerson, Lake and Palmer, Genesis, Gentle Giant. Mars Hollow schotelt ons aantrekkelijke klassieke jaren zeventig symfonische rockmuziek met een modern sausje voor. De muziek kent vaak tegendraadse ritmes, maar altijd staat de melodie centraal. Drummer Jerry Beller en vooral bassist Kerry Chicoine bepalen het ritme van de muziek. Chicoine heeft een stijl die doet denken aan Chris Squire van Yes. Hij is zeer nadrukkelijk aanwezig en soleert zelfs, fraai en functioneel in het openingsnummer Walk On Alone.

De zangpartijen brengen de muziek altijd weer terug naar de melodie. Alle bandleden dragen bij aan de zang, maar John Baker is de echte leadzanger. Hij heeft een vrije hoge, glasheldere stem. Hij zingt aanstekelijk en de refreinen blijven snel in je hoofd zitten. Baker speelt ook gitaar en doet dat uitstekend. Over het algemeen speelt hij in dienst van het nummer, maar de enkele keer dat hij soleert, smaakt dat meteen naar meer. Toetsenist Steve Mauk musiceert ook op hoog niveau. Hij is op uiteenlopende toetsinstrumenten van alle markten thuis en hij bepaalt in alle nummers de sfeer door zijn knappe en afwisselende spel.

Het openingsnummer Walk On Alone begint met harmonieuze samenzang van de vier bandleden. Vervolgens ontrolt zich in deze epic van ruim twaalf minuten het karakteristieke geluid van Mars Hollow: tegendraadse ritmes met zware baslijnen, diverse lagen toetsen en toetsensolo’s met een wat zweverig geluid, ondersteunend gitaarspel, afgewisseld door rustpunten in de muziek door de zangpartijen, terugkerende thema’s en een fraaie gitaarsolo.

De kortere nummers Voices, Weapon en What Have I Done borduren voort op deze ingrediënten. In dit laatste nummer is nog een fraaie rol weggelegd voor een cello.Mind Over Matter zorgt met akoestische gitaar en (samen)zang, overgenomen door fluitmellotron  voor een schitterend rustpuntje. Het klassiek getinte pianostuk Prelude vormt de opmaat voor de finale, de tweede epic World In Front Of Me. Met de inmiddels bekende muzikale ingrediënten werkt Mars Hollow toe naar het imponerende slotstuk.

Ruim drie kwartier lang raak ik ondergedompeld in een muzikale ontdekkingsreis. Prima muzikanten zorgen voor goede, soms complexe composities, die altijd een melodieuze draai krijgen, uiteenlopende ritmes, veel solo’s en soepel samenspel. Mars Hollow heeft mij zeker weten te overtuigen én te raken. Liefhebbers van de in de aanhef genoemde bands moeten deze cd zeker een paar keer opzetten om alle moois goed op zich te kunnen laten inwerken. Deze cd zou wel eens de top-10 lijstjes van 2011 kunnen bereiken.

Fred Nieuwesteeg

Koop bij bol.com

Send this to a friend