Turner, Martin

New Live Dates

Info
Uitgekomen in: 2016
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Dirty Dog Discs
Website: http://www.martinturnermusic.com/
Bijzonderheden: Heruitgave van New Live Dates vol 1 (2005) en vol 2 (2006)
Tracklist
CD1
Doctor
Blind eye
Lorelei
Walking the Reeperbahn
Outward bound
Persephone
Front page news
Runaway
Baby the angels are here
Warrior
Lifeline
Silver shoes
Cosmic jazz

CD2
Diamond Jack
Master of disguise
Say goodbye
F.U.B.B.
Come in from the rain
Living proof
Blowin' free
Flesh and steel
Standing in the rain
Why don't we
Jail bait
Martin Turner: basgitaar, solozang
Rob Hewins: drums, percussie, achtergrondzang
Ray Hatfield: solo gitaar, akoestische gitaar, achtergrondzang
Keith Buck: solo gitaar, achtergrondzang
Ted Turner: solo gitaar, lap steel gitaar, zang (cd1 nummers 12, 13, cd2 nummers 9, 10)
New Live Dates (2016)
Life Begins (2016)
Written In The Stars (2015)
Argus: Through The Looking Glass (2008)
Deep (Blue Bishops) (2002)
Walking the Reeperbahn (1996)

Weer een heruitgave, de zoveelste in een lange reeks. Ditmaal gaat het om twee separate discs uit respectievelijk 2005 en 2006 die nu als dubbelalbum worden uitgebracht, in de oorspronkelijke volgorde van spelen. Veel oude wijn in nieuwe zakken dus, maar in dit geval niet zo erg. Want de combinatie van nummers op deze live cd’s is een vrij zeldzame en extra interessant voor die hard Wishbone Ash fans waar ik mezelf ook toe reken.

Ik heb al eens eerder een korte toelichting gegeven op de historie van Wishbone Ash en de rol van Martin Turner in het bijzonder tijdens mijn recensie van diens laatste studio album uit 2015, “Writtten In The Stars“. Zeker geen slecht album, deels in de stijl van zijn voormalige band. Ik ben al jaren fan van Wishbone Ash, hun karakteristieke melodieuze gitaarmuziek staat al jaren garant voor kwaliteit en muzikaliteit. De band onder leiding van oorspronkelijke gitarist Andy Powell produceert nog met enige regelmaat nieuw werk en is een van de meest hardwerkende bands in het tour circuit. Vrijwel elk jaar is de band nog op de internationale podia te bewonderen al dan niet ter promotie van een nieuw album. Ik ben dus gewend aan de stem van Powell als solozanger, hoewel een groot deel van het oudere werk van de band niet door hem gezongen is maar door bassist Martin Turner. Daar zit hem nu net de kneep, hoezeer ik Powell ook bewonder voor zijn gitaarspel, het is toch wel verfrissend om de overbekende songs weer eens te horen in de vertolking van de originele zanger. Powell heeft een wat hogere, bluesy stem daar waar Turner over meer traditionele rock vocalen in de lagere regionen beschikt.

Dit komt vooral tot uitdrukking in nummers als Doctor, Lorelei en Persephone, vooral de laatste hoor ik liever in de vertolking van Turner dan in de versie van Powell, sorry Andy. En het moet gezegd, de professionele band met de oudgedienden Roy Hatfield en Keith Buck op gitaren en Rob Hewins op drums weten op zeer accurate wijze de partijen die oorspronkelijk door Powell en Ted Turner (geen familie) of Laurie Wisefield zijn gespeeld te emuleren. Waardoor MT’s Wishbone Ash klinkt als het origineel. Als dan ook nog genoemde Ted Turner zijn opwachting maakt op Standing In The Rain, Why Dont We en vooral klassieker Jailbait komt het geheel akelig dichtbij het origineel uit de jaren ’70.

Wat te denken van Silver Shoes van “There’s The Rub” uit 1974 of Come In From The Rain van “Front Page News” uit 1977, nummers die al tijden niet meer live gespeeld worden, geweldig om die weer eens te horen. Of de klassieke instrumentals FUBB (Fucked Up Beyond Belief) en Outward Bound, hoewel de eerste tot voor enkele jaren nog regelmatig deel uitmaakte van de set list van de band. Heerlijke gitaarduetten met een uiterst melodieuze inslag waar menig modern bandje nog een punt aan kan zuigen.

Een leuke kennismaking met de muziek van Wishbone Ash voor degenen die niet bekend zijn met het werk van de legendarische band, maar overbodige luxe voor fans van de band, niet meer en niet minder.

Alex Driessen

Koop bij bol.com

Send this to a friend