Tollo Di, Maurizio

Memorie Di Uno Sparring Partner

Info
Uitgekomen in: 2015
Land van herkomst: Italië
Label: AMS
Website: https://myspace.com/mauditollo
Tracklist
Sempronio (5:45)
Io e le Cose (5:51)
Il Cielo e' un Uomo Solo (5:08)
La Vita Buona (6:35)
I Padroni del Vapore (4:23)
Se Questo e' l'Amore (4:40)
Il Poeta (5:56)
Amore Mio, Hai Ragione (4:28)
A Occhi Chiusi (3:12)
La Paura (7:27)
Maurizio Di Tollo: zang, piano, toetsen, Moog

Met medewerking van:
Fabrizio Barale: gitaar
Nico Casu: trompet
Andrea Cavalieri: contrabas
Eros Cristiani: Piano, toetsen
Roberto Gualdi: drums
Ged Lynch: drums, percussie
Christian Marras: basgitaar
Giux Mura: achtergrond zang
Ernesto Nobili: akoestische gitaar
Nicola Oliva: gitaar
Andrea Pica: gitaar
L'Uomo Trasparente (2012)
Memorie Di Uno Sparring Partner (2015)

Het zou zomaar kunnen dat de naam Maurizio Di Tollo ergens vaag een bel bij je doet rinkelen. Hij werkte mee aan behoorlijk wat grote namen in de Italiaanse symfonische rock. Voornamelijk als drummer acteerde Di Tolloin Hostsonaten, Finisterre, La Maschera Di Cera en Distillerie Di Malto. Daarnaast ondersteunde hij tijdens optredens formaties als Moongarden en The Watch. Zou hij zichzelf gezien de titel van dit album dat “herinneringen van een sparring partner” betekent, vooral in die hoedanigheid zien?

Ook dit album (met schitterend eenvoudig artwork) vind ik in positieve zin een bepaalde bescheidenheid uitstralen. Geen en-nu-zal-ik-eens-laten-zien-wat-ik-kan album, maar een prachtige en ingetogen ode aan de Italiaanse pop- en progressieve rockmuziek. De ene keer hoor je prachtige meer traditionele Italiaanse popliedjes in de stijl van bijvoorbeeld Zucchero en een volgend nummer heeft weer meer symfo trekjes. Maar altijd staat de prachtige melodie en het liedje centraal. Alles is met zoveel aandacht voor detail en met zoveel warmte gemaakt, dat het beluisteren van dit zilverwerkje weldadig aanvoelt. Dim de lichten, steek de open haard aan en ga lekker met de koptelefoon op de bank liggen. Na een dikke vijftig minuten voel je je een verkwikt mens.

Opener Sempronio zet direct de toon. Een prachtig ingetogen stuk met warme piano, percussie en de bijzonder warme stem van Maurizio Di Tollo. Zijn stemgeluid is schitterend. De elektrische gitaar schroeft het tempo op met felle riffs en de drums (vreemd genoeg niet door Di Tollo gespeeld) zwellen mooi aan. Wanneer het gas er weer even af gaat, volgt er een zalige trompetsolo. Kippenvel!

Een ander hoogtepunt is het meeslepende Il Cielo e’ Un Uomo Solo. Ook hier weer een indrukwekkende mix van Italiaanse pop en symfonische rock. De rustige uitgevoerde toetsensolo is prachtig. I Padroni Del Vapore Is het meest stevige nummer. Hier laat Di Tollo horen ook prima een meer ruiger stemgeluid aan te kunnen. A Occhi Chiusi kent een prachtige intense opbouw. Het opent rustig en sfeervol en ontpopt zich steeds meer tot een intens geheel. Zo heeft elk nummer wel iets unieks en de mate van afwisseling is uitstekend en in balans.

Dit is echt een prachtalbum. Cruciaal bij een album als dit is de productie en die is gelukkig om door een ringetje te halen. Ook hierin bewijst Di Tollo een oog voor detail te hebben. Ik zou zeggen, laat je onderdompelen in de muzikale wereld van deze zeer veelzijdige muzikant. Een album om van A tot Z van te genieten. Klasse!

Maarten Goossensen
Koop bij bol.com

Send this to a friend