Maya

Fading Tomorrow

Info
Uitgekomen in: 2024
Land van herkomst: Hongarije
Label: Oskar Records
Website: https://www.mayaprogband.hu/en
Tracklist
Tomorrow (12:51)
Falling (4:06)
Mirror (9:27)
Earth and Sky (9:45)
I. Earth
II. Forest
III. Sky
Wake Up (6:05)
You and I (3:09)
Dávid Fecske: gitaar, achtergrondzang
Zsuzsa Garda: zang
Péter Gosztola: basgitaar, baspedalen
Tamás Nádhazi: drums, percussie, geluidseffecten
Gergő Szabó: toetsen, achtergrondzang
Fading Tomorrow (2024)

Ik denk dat veel lezers van Progwereld dit wel zullen herkennen: gewoon genieten van een fraaie  plaat met traditionele symfo. De Hongaarse band Maya zorgt daarvoor met hun debuut “Fading Tomorrow”. Deze groep bestaat uit ervaren muzikanten die onder andere in tributegroepen van Pink Floyd en Emerson, Lake & Palmer hebben gespeeld. Zangeres Zsuzsa Garda heeft haar sporen verdiend in de rock- en bluesscene. Haar krachtige stem geeft de muziek bovendien extra peper, waardoor die nog smaakvoller wordt. Garda doet mij denken aan Tracy Hitchings (onder meer bekend van projecten met Clive Nolan en Landmarq). Plus dat er veel ruimte is voor de verschillende muzikanten om te excelleren. Gelukkig zijn de gitaar- en toetsensolo’s heel functioneel en passend in het geheel van de muziek. De bas is soms ronkend, dan weer subtiel. De drums zijn aanwezig, maar nooit wordt het dichtgetimmerd.

De plaat trapt af met Tomorrow. Direct bijna dertien minuten puike symfo. Ik vind het heerlijk als een nummer gestaag wordt opgebouwd en je zo in de muziek wordt gezogen. We zijn ruim vier minuten verder als de prachtige zang invalt. Maya biedt dan een soort blauwdruk voor melodieuze symfonische rock: sterke melodieën, tempowisselingen, sfeer, solo’s en dus de sterke zang van Garda als kers op de taart.

Heel mooi is het tweede nummer Falling, dat begint met een bedje van ambiente toetsen. Io Earth komt om de hoek kijken. Ook het Poolse Albion is een goede referentie. Ik kan deze goed opgebouwde en sfeervolle symfo zeer waarderen. Het is heel muzikaal en er zit meer dan genoeg afwisseling in om te blijven boeien.
Earth and Sky vind ik het prijsstuk van dit album. Dit nummer bestaat uit drie delen. Het begint met een sterk stuk a capella zang. Een stukje akoestische gitaar (à la Genesis op “A Trick of the Tail”) is de verbindingsbrug naar een fijn, wat romantisch gedeelte, waarbij Garda wederom zeer goed zingt. Er zijn de nodige Yes-invloeden te horen. Het beginthema komt in de licht bombastische finale terug.

Het nummer Wake Up doet mij wederom wat denken aan Albion. De toetsen voeren wat meer de boventoon en dat bevalt mij wel. Met het kleine en rustige liedje You and I, gebaseerd op het thema van Earth and Sky, besluit Maya dit album.

En dan kan ik eigenlijk afsluiten waarmee ik de recensie begon: Maya brengt met “Fading Tomorrow” een fraaie plaat vol met traditionele symfo. Het vakmanschap druipt ervan af en zangeres Zsuzsa Garda geeft de muziek nog eens extra cachet. Een uitstekend debuut van deze Hongaren.

Send this to a friend