Medea

Individual Unique

Info
Uitgekomen in: 2003
Label: eigen beheer
Website: www.casualsilence.nl
Tracklist
Ouverture 1564 (4:43)
Make The Grade (4:47)
Silhouette Of Monuments (5:23)
'Day' & 'Night' (9:52)
The Blind One Leads The Way (6:26)
Tell Me... (8:52)
FuGA (2:04)
Mirror Man (8:36)
A Dream Left Behind (4:26)
Henry Meeuws: alle gitaren, alle keyboards en geprogrammeerde drums

Met medewerking van:

Marina van der Aa: zang
Marcel van den Boogaert: zang
Ernst Le Cocq d'Armandville: zang
Maurice Fende: zang
Desirée de Greef: zang
Loes Jansens: zang
Ruud Kohlen: de stem van Michelangelo
Rob Laarhoven: zang
Eric Smits: zang
Richard Verhoeven: zang
Individual Unique (2003)

Medea is Henry Meeuws. Deze Brabantse muzikant, die ook als toetsenist deel uit maakt van de Nederlandse progband Casual Silence, is het multigetalenteerde brein achter dit ambitieuze project. Ambities die echter ruimschoots worden waargemaakt op “Individual Unique”. Dit is gewoon een onvervalste prachtplaat van uitstekende kwaliteit! Meeuws bespeelt zelf alle instrumenten op deze cd, welke is opgenomen in de Wolfsveld Studio, de thuisstudio van de muzikant. Overigens komen ook alle teksten en composities, met uitzondering van FuGA, door Johann Sebastian Bach, voor rekening van Meeuws. Het zangwerk wordt verzorgd door maar liefst zes zangers en drie zangeressen.

“Individual Unique” is een conceptalbum waarin Michelangelo centraal staat. Het verhaal speelt zich af in het Florence van de 18e eeuw en vertelt over Enzio, een jonge beeldhouwer die zijn geboortedorp verlaat en naar de stad van de Kunst (Florence) trekt. Hij krijgt van het Florentijnse stadsbestuur de opdracht om de façade van de kerk van San Lorenzo, een onafgemaakt werk van Michelangelo, te voltooien naar de dan geldende moderne maatstaven. Enzio wil het echter graag in de stijl van de 16de eeuw doen, zoals Michelangelo hem heeft opgedragen. Michelangelo is namelijk als geest verschenen aan Enzio. Enzio vertelt aan het stadsbestuur over de spirituele bezoeken van Michelangelo aan zijn adres, maar wordt daardoor voor gek versleten en verdwijnt in een gekkenhuis. Daar komt hij in contact met de verpleegster Vittoria, een ontmoeting die uiteindelijk zijn leven verandert. Enzio besluit niet langer het leven te willen leiden van de grote kunstenaar Michelangelo, maar te kiezen voor zijn eigen persoonlijk geluk. Hij is bereid om daarvoor zijn artistieke ambities te laten varen.

Ieder nummer vertelt een gedeelte van het hierboven uiteengezette verhaal. Het bal wordt prima geopend door het instrumentale Ouverture 1564, het jaar waarin Michelangelo zijn laatste adem uitblies. De acht nummers die volgen zijn stuk voor stuk een lust voor het oor. Het heeft weinig zin om al deze tracks afzonderlijk te beschrijven, deze schijf is gewoon helemaal af. Alles klopt. De composities zijn prachtig, de productie is goed, het spel van Meeuws is verbluffend sterk en het vocale gedeelte is bij vlagen schitterend. Vooral Rob Laarhoven (Casual Silence) als Enzio verdient alle lof, zonder overigens de andere vocalisten te kort te willen doen. Ook zij kwijten zich uitstekend van hun taak.

“Individual Unique” is een soort van rockopera dat zich het beste laat vergelijken met een meesterwerkje als “Leonardo, The Absolute Man“. Kortom, een plaat die een breed progressief publiek zal aanspreken. Zowel liefhebbers van het softere symfonische werk als de echt progmetalfanaten zullen dit schijfje kunnen waarderen. Henry Meeuws verdient een grote pluim voor zijn voortreffelijke muzikale prestatie. Gaat dat horen!

Joost Boley

Send this to a friend