Mellow Candle

Swaddling Songs

Info
Uitgekomen in: 1972
Heruitgave: 2008
Land van herkomst: Ierland
Label: Esoteric Recordings
Tracklist
Heaven Heath (3:01)
Sheep Season (5:02)
Silversong (4:26)
The Poet And The Witch (2:53)
Messenger Birds (3:39)
Dan The Wing (2:46)
Reverend Sisters (4:21)
Break Your Token (2:28)
Buy Or Beware (3:06)
Vile Excesses (3:14)
Lonely Man (4:29)
Boulders On My Grave (3:28)
Frank Boylan: bas
William A. Murray: drums
Clodagh Simonds: zang, piano
Alison Williams: zang
David Williams: gitaar, achtergrondzang


The Virgin Prophet (1996)
Swaddling Songs (1972)

Symfonische rockfans die een folky inslag in hun muziek wel kunnen waarderen en zich zeker niet schamen voor het hebben van cd’s van Fairport Convention, Steeleye Span en Renaissance, stuiten vroeg of laat op de invloedrijke en eerst-moeilijk te traceren (maar ja, wát is tegenwoordig moeilijk te traceren in deze rijke download-tijd?) “Swaddling Songs” van het Ierse Mellow Candle. Terecht, want “Swaddling Songs” is een klassieker te midden van prog/folk-achtige uitlatingen die in de jaren ’70 in rijke mate over ons zijn uitgestort.

De schoonmaak-, huishoud- en afstofdivisie van Esoteric Recordings doet waar het label goed in is: het uitbrengen van lang-vergeten, soms geheel onbekende klassiekers. Men doet goed werk in het uitbrengen van dit werkje. “Swaddling Songs” is een hippe, vrolijke en aanstekelijk verzameling Iers-klinkende folky liedjes met opzwepende ritmes en prachtige samenzang.

De troubadours uit Ierland hebben dan ook twee uitzonderlijke troeven: de fraaie stemmen van zangeressen Clodagh Simonds en Alison Williams. Eerstgenoemde is tevens de pianiste, op elke track hoorbaar, en verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de composities. De overige paar komen nagenoeg van de hand van Williams, waarmee Mellow Candle een waarlijk vrouw-geleide groep is. De twee zijn ook nog eens gezegend met stemmen als engelen, en zeker in de drukke passages waar het Ierse ingrediënt nog al eens sterk kan overheersen, maken ze in hun samenzang veel indruk.

De muziek laat zich het makkelijkst omschrijven als een oer-versie van Renaissance, zeg maar zonder orkest, en zonder al te veel uitwijdingen en muzikale exercities. Dat wil niet zeggen dat de muziek niet ingewikkeld klinkt. Opener Heaventh Heath, dat klavecimbelklanken toevoegt aan een gelijk traditioneel klinkende compositie, zet de toon. Hoogtepunten aanwijzen is bijna heiligschennis, daar elk liedje wel een element van schoonheid draagt.

Tekstueel is de plaat ook van een meervoudige schoonheid. In The Poet And The Witch vinden we bijvoorbeeld teksten als ‘pity the poet who suffers to give, sailing his friendship on oceans of love’ en in Buy Or Beware ‘I’ll buy all your crazy herbs and spice the sunshine and the air’. Prachtig toch? Zo sluiten thema’s als de lieflijkheid van de natuur, het verdriet om liefde en de strijd des levens naadloos aan bij de lieflijk klinkende muziek van het vijftal.

Deze collectie Ierse liedjes is spannend, ontroerend en volkomen tijdloos. Hoewel het een plaat betreft uit 1972, met opnames uit de winter van 1971, is het onbestemde karakter van het materiaal groot. Het had gisteren opgenomen kunnen zijn, waarbij de productie van David Hitchcock ongetwijfeld geholpen heeft.

Ja, alle geruchten over Mellow Candle’s “Swaddling Songs” zijn waar: het is een bloedmooie plaat en een terechte heruitgave. Doe jezelf niet tekort, wat betreft deze klassieker.

Markwin Meeuws

Send this to a friend