Mermaid Kiss

The Mermaid Kiss Album

Info
Uitgekomen in: 2003
Label: eigen beheer
Website: www.mermaidkiss.co.uk
Tracklist
Mermaid Kiss (2:26)
Breathing Under Water (3:27)
Write My Name In Stars (5:54)
Blind (5:14)
Spirit (4:01)
Soundchaser (5:04)
This Feeling (3:38)
Just Like You (4:02)
Some Days Are Like This (3:03)
Like Water (4:15)
Fated (3:00)
Whisper (3:48)
Thirteen (2:21)
Mermaid Kiss Reprise (3:11)
Evelyn Downing: zang, fluit, gitaar
Jamie Field: gitaren
Andrew Garman: toetsen, basgitaar, drums
Etarlis (2007)
Salt On Skin (2006)
The Mermaid Kiss Album (2003)

 Bijna elke dag ligt er, bij thuiskomst van mijn werk, een dikke envelop met promo cd´s op me te wachten. Elke keer als ik die openmaak word ik overvallen door ‘het Sinterklaas gevoel’; wat zou er nu weer in zitten? De cd stroom kan je vaak in drie categorieën verdelen. Allereerst de albums die in de prog thuis horen, grote bekende namen, maar gelukkig ook vaak onbekende namen met uitstekende muziek. De tweede categorie is de ’troep categorie’; er zijn nog wel eens labels die denken dat we ‘Metalwereld’ heten en die overladen ons met snoeiharde death- en trashmetal. De derde categorie is die van ‘de randgevallen’; albums die wat symfo invloeden hebben of albums die bij de een wel in de proghoek thuis hoort en bij de ander misschien helemaal niet. Die randgevallen zijn vaak bijzonder interessant en regelmatig besluiten we dan ook om zo´n album onder de aandacht te brengen. Eén van die albums is die van het Engelse trio Mermaid Kiss.

Het trio bestaat uit twee krasse knarren en een mooie meid. De dame, Evelyn Downing, bracht in 2001 al het album “Shine” uit. Op dit album werd qua bezetting de basis voor Mermaid Kiss en dit album gelegd. De muziek bevat een ruwe mix van Bjork, Peter Gabriel (qua opbouw) en Emily Bezar. Evelyn Downing heeft een prachtige fluwele stem die wel iets weg heeft van Rachel Jones (Karnataka). De muziek bevat veel akoestische instrumenten en blijf daardoor een puur karakter houden.

De muziek op dit album moet je echt ondergaan en dan het liefst op de koptelefoon. Prachtig pianospel en warm fluitspel duiken regelmatig op. Het basspel is heerlijk en de band vlecht mooie ambient geluidjes en effecten door het geheel heen. Tel daar de mooie emotionele zangstem van Evelyn Downing bij op, en je wordt getrakteerd op een zwoele Mermaid Kiss.

Niet alle nummers zijn even sterk, zo doet Write My Name In Stars een beetje zeikerig aan. Maar de effecten en het bloedmooie fluitspel maken alles goed. De zang op Blind is prachtig omdat Dowing hier ook in de tweede stem te horen is. De drumcomputer is uitstekend geprogrammeerd en maakt het geheel tot een ultiem lounge nummer.

Soundshaser heeft een mooie onderhuidse spanning. Na anderhalve minuut komen de (akoestische) drums erbij en breekt het nummer prachtig open. Geluidseffecten, fluisterstemmen en een warm toetsentapijt op de achtergrond maken dit nummer tot het hoogtepunt van het album. Ook Just Like You heeft weer van die prachtige effecten, in combinatie met subtiel percussiewerk doet het geheel wel een beetje aan de muziek van Enigma en ERA denken.

Mermaid Kiss is voor mij tot nu toe de muzikaal meest prettige verrassing van dit jaar. Een gitaarsolo zal je op dit album niet aantreffen en dat is maar goed ook. Het zou gewoon afbreuk doen aan de muziek. Het trio heeft een zeer goed uitgebalanceerd geluid gevonden. Het is een heerlijke ‘ontstress’ plaat geworden die je alles om je heen zal doen vergeten. Is het symfo? Nou, niet echt, maar ik weet zeker dat een hoop symfomanen dit zullen waarderen. Luister maar naar de mp3’s op hun site en overtuig jezelf.

Maarten Goossensen

Send this to a friend