Mew

No More Stories Are Told Today...

Info
Uitgekomen in: 2009
Land van herkomst: Denemarken
Label: Sony/BMG
Website: Mew
MySpace: Mew
Tracklist
New Terrain (3:14)
Introducing Palace Players (4:46)
Beach (2:46)
Repeaterbeater (2:33)
Intermezzo 1 (0:29)
Silas The Magic Car (4:06)
Cartoons And Macramé Wounds (7:21)
Hawaii Dream (1:47)
Hawaii (5:01)
Vaccine (5:08)
Tricks Of The Trade (4:28)
Intermezzo 2 (1:03)
Sometimes Life Isn't Easy (5:21)
Reprise (5:32)
Jonas Bjerre: zang, gitaar
Silas Utke Graae Jørgensen: drums
Bo Madsen: gitaar

Met medewerking van:
Steve Coleman: saxofoon
Sellasi Dewornu: afrikaanse percussie
Matthias Friis-Hansen: Marimba, Kalimba en percussie
Mari Helgerlikova: additionele zang
Bastian Juel: basgitaar
Damon Tuntunjian: basgitaar
Nick Watts: toetsen
No More Stories Are Told Today... (2009)
And The Glass Handed Kites (2005)
Frengers (2003)
Half The World Is Watching Me (2000)
A Triumph For Man (1997)

No More Stories Are Told Today. I’m Sorry. They Washed Away. No More Stories. The World Is Grey. I’m Tired. Let’s Wash Away. Dit is de volledige titel van dit album. Mew is in de progwereld helemaal niet zo bekend en dat is vreemd. Ga maar eens zoeken naar de recensies van hun albums, iedereen noemt het progrock. Ik wil het meer progpop noemen. Dit Deens gezelschap brak bij het grote publiek door met het album “Frengers” dit album bevat een compilatie van hun eerste twee albums. Twee laar later verrassen ze vriend en vijand met het ijzersterke “And The Glass Handed Kites”. Dit album, vol geniale melodieën en tegen het kitsch aanzittende refreinen die je na één luisterbeurt direct mee wil zingen, was voor mij de eerste kennismaking met deze band. Dit album, waarin alle nummers in elkaar overlopen, reken ik met terugwerkende kracht tot het beste van dat jaar.

Dit nieuwe album, met traditiegetrouw een spuuglelijke hoes, is een groeialbum dat zijn geheimen niet direct vrijgeeft. Het vorige album “And The Glass Handed Kites” was zo’n album die je direct in je hart sluit. Dit album heeft echt meer luisterbeurten nodig. De melodieën zijn nog steeds sterk, maar niet zo overweldigend als op het vorige album en je moet ze vaker horen om de nummers goed te leren kennen. Mew maakt sterke popprogsongs met een flinke dosis indie rock en elektronica. Tegendraadse melodieën met een elektronica randje worden moeiteloos afgewisseld door dromerige liedjes met pakkende refreinen.

Met name aan de basis staat deze muziek als een huis. Zowel de drums als basgitaar smeden samen een solide basis. Een traditionele gitaar- of toetsensolo zal je op dit album niet aantreffen, maar wordt ook nergens gemist. De hoge stem van Jonas Bjerre moet je echt liggen, maar ik vind het geweldig goed in de muziek passen. Op “And The Glass Handed Kites” zong hij ook vaak zijn tweede stem en werd er ook gebruik gemaakt van extra zangers. De gelaagdheid die dat opleverde ontbreekt op dit album. Toch is het een fantastisch album geworden dat bij elke luisterbeurt beter wordt.

Door het gebruik van originele percussie geluiden, het af en toe gebruiken van beats en het koor en kinderkoor dat een aantal keer opdraaft, is dit een bijzonder gevarieerd album geworden. Gemaakt door mensen die zich niet in hokjes laten plaatsen. Ben je in voor iets meer avontuurlijks? Dan moet je Mew zeker gaan proberen. Beluister dan zeker ook het vorige album, want die vond ik persoonlijk nog sterker dan deze.

Maarten Goossensen

Koop bij bol.com

Send this to a friend