Riesenbeck, Michael

II

Info
Uitgekomen in: 2014
Land van herkomst: Nederland
Label: Eigen beheer
Website: www.michaelriesenbeck.com
Tracklist
School Daze (5:06)
Cold Is The Night (4:48)
Road To Knowhere (5:17)
Groove Machine (4:41)
Lost In You (3:37)
Passions (3:50)
Selena (6:19)
Walk Away (4:37)
Rough Edges (5:20)
Truly Blue (4:26)
Wandering Spirits (6:06)
The Show (5:18)
Michael Riesenbeck: gitaar, achtergrond zang

Met medewerking van:
Marco van der Aar: zang op Truly Blue
Frederik Bergh: toetsen op Rough Edges
Rob Boshuijzen: drums, percussie
Frank v/d Burgt: toetsen op Lost In You en Groove Machine, achtergrond zang op Lost In You
Tony Danzi: zang op Cold Is The Night
Frederic Dechavanne: achtergrond zang op Rough Edges
Franky Dee: zang op Rough Edges
Theo Fokkema: toetsen op Truly Blue
Rev Jones: basgitaar op Cold Is The Night en Passions
Noud Maas: basgitaar op Road To Knowhere en Selena
Raymond van Melzen: Hammond op School Daze, toetsen op Truly Blue en Walk Away, achtergrond zang op Rough Edges
Tony Mills: zang op Passions
Serge Naberman: zang op Walk Away
Ollie Oldenburg: achtergrond zang op Rough Edges
Michael Peet: basgitaar op Truly Blue
Sietze Postma: basgitaar op School Daze, Rough Edges en Groove Machine
Timo Pudas: toetsen op School Daze en Rough Edges
Arjen van der Ree: achtergrond zang op Rough Edges
Eric Ragno: toetsen op Passions en Road To Knowhere
Rick Rici: zang op School Daze en Lost In You
Francisco J. Rodriguez: toetsen op Cold Is The Night en Wandering Spirit
Jim Rykbost: toetsen op The Show
Rob Smeink: basgitaar op Wandering Spirits
John Taglieri: achtergrond zang op School Daze
Phil Vincent: zang op Selena en The Show, achtergrond zang op Rough Edges en Walk Away, rap op Road To Knowhere
Johan Volman: basgitaar op Lost In You, Walk Away en The Show
Bryan Woolley: zang op Road To Knowhere
II (2014)
Shouting Silence (2004)

Michael Riesenbeck is een Nederlandse muzikant die al zo’n dertig jaar actief is in de hardrock, melodische rock en AOR wereld. In 1987 drumde hij in een hardrock cover band, Fingers Crossed genaamd. Via Dawn startte hij de band Alibi, waarmee hij Nederlandstalige melodische hardrock maakte. Het album “Natasja & Andere Stukken” is wellicht nog bekend bij de wat oudere hardrockers in ons midden. Zijn debuutalbum “Shouting Silence” dat ruim tien jaar geleden het licht zag, werd ook al opgemerkt door Progwereld. Zijn voorkeur voor AOR en Toto werd toen ook al gehoord en dat is met dit tweede soloalbum – simpelweg “II” genoemd – niet anders.

Bij de redactie van Progwereld hebben we wel eens de discussie of een album wel of niet een plekje hoort te krijgen op onze website. Zoals jullie wellicht allang weten zoeken wij graag het randje van de progressieve muziek op om daarmee ook onze horizon te vergroten. Dit album dat zeker in de categorie AOR (Adult Oriented Rock) valt, met gastmuzikanten uit onder andere TNT, Shy, China Blue en Graham Bonnet, voelt zich goed thuis in het rijtje Bryan Adams, Bon Jovi, Journey, Reo Speedwagon, Styx, Survivor en Toto. En toch is dit een album dat ook bij progiefhebbers in goede aarde kan vallen. In de basis een duidelijke melodisch rockalbum, maar met meerdere invloeden zoals metal, blues en prog.

Riesenbeck is een multi-instrumentalist die zijn muzikale carrière is begonnen achter het drumstel. Rond de eeuwwisseling heeft zijn drumwerk langzaam maar zeker plaats gemaakt voor de gitaar. Op zijn eerste soloalbum bespeelde hij nog zo’n beetje alle instrumenten, maar nu heeft hij zich specifiek toegelegd op zijn gitaarspel. Met een vaste drummer (Rob Boshuijzen) en een flink aantal gastmuzikanten worden de overige instrumenten bespeeld. Ook heeft hij een flink aantal zangers weten op te trommelen. Zangers die enige roem hebben verkregen in de melodische AOR rock scene, maar voor de meesten van ons toch onbekenden zullen zijn.

Het album start met School Daze. Een nummer dat meteen het populaire jaren tachtig rockgeluid voorbrengt. Rick Rici geeft met zijn ietwat hese maar duidelijk cleane zang het specifieke geluid dat dit genre zo populair maakte eind ’70 / begin ’80. Een stem die enigszins vergelijkbaar is met die van Steve Perry (Journey). Muzikaal gezien had dit nummer ook ruim dertig jaar geleden gemaakt kunnen worden. We hebben het hier over een sterke, goed in het gehoor liggende productie, muzikaal goed uitgebalanceerd met hier en daar enige ruimte voor een solo, met vijf minuten kort genoeg om ook op een radiozender uitgezonden te worden. Bovendien wordt op dit nummer een Hammond orgel ingezet. Dit is een perfecte track om als single dit soloproject verder te promoten.

Tussen de verschillende, maar toch vergelijkbare, AOR nummers op dit album valt het bluesy nummer Truly Blue op. Een nummer dat Riesenbeck opdraagt aan zijn gitaarheld Gary Moore. De stem van onze landgenoot Marco van der Aar past hier perfect bij. Een waardig eerbetoon aan een groot muzikant.

Met de twee instrumentale nummers Groove Machine en Wandering Spirits maakt Riesenbeck dit album wat gewaagder dan het gemiddelde AOR album. Groove Machine spint een gitaarriff van Riesenbeck prachtig uit, met mooie ondersteuning op drums en basgitaar en hier en daar een geweldige toetsensolo van Frank v/d Burgt. Wandering Spirits heeft waarschijnlijk het meeste progressieve geluid van het album met complexe tempowisselingen en sterke drums.

Met “II” heeft Riesenbeck een tweede soloalbum afgeleverd in zijn lange carrière als muzikant. Een album dat mijn inziens ook aan het begin van zijn muzikale pad had kunnen worden gemaakt. Het grijpt terug naar een rockperiode waarin commercieel getinte melodieuze hardrock erg populair was. Een album dat in de huidige tijd niet meer gaat zorgen voor de grote doorbraak, maar voor de liefhebber van het betreffende genre is dit album zeker een aanrader.

Mario van Os

Send this to a friend