Millenium

Puzzles

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Polen
Label: Lynx Music
Website: Millenium
MySpace: Millenium
Tracklist
Cd 1
Eden? (2.05)
The Tree Of Knowledge (7.26)
The First Man On The Earth (6.28)
Apple & Snake (6.37)
The Sin (6.24)
Broken Rule (6.43)
Everything About Her (9.20)

Cd 2
Farewell (7.28)
The Prose Of Life (6.25)
Ice Dreams (5.23)
Time Is The Great Healer (6.44)
Puzzled (6.10)
We Try Again (9.03)
Our Little Eden (4.25)
Lukasz Gall: zang
Ryszard Kramarski: toetsen
Tomasz Pasko: drums
Piotr Plonka: gitaar
Krzysztof Wyrwa: basgitaar, Warr gitaar

Met medewerking van:
Sabina Godula: zang op Our Little Eden
Puzzles (2011)
White Crow (2011)
Back After Years (DVD-CD)(2010)
Exist (2008)
Three Brothers ep (2008)
7 Years (2007)
Numbers And The Big Dream Of Mr Sunders (2006)(heruitgave 2010)
Interdead (2005)
Déja Vu (2004)(heruitgave 2008)
Reincarnations (2002)(heruitgave 2010)
Vocanda (2000)(heruitgave 2007)
Millenium (1998)

Vergis je niet, maar er zijn al drie jaar verstreken sinds het laatste officiële studioalbum “Exist” van het uit Polen afkomstige Millenium (officieel met één ‘n’, maar officieus ook met dubbel ‘n’ gespeld). In deze drie jaar nam bandleider, toetsenist en platenbaas Ryszard Kramarski de gelegenheid te baat om bijna alle oudere albums – al dan niet voorzien van bonusnummers – opnieuw uit te brengen. Daarnaast verscheen er nog een live dvd en omdat sommige mensen in alles aanleiding zien iets te vieren, was er in 2011 ook nog het compilatiealbum “White Crow”. Dat was een cd vol met rariteiten en alternatieve uitvoeringen, net als men dat in 2007 al flikte met de dubbelaar “7 Years”. Kortom, Millenium doet er werkelijk alles aan om de discografie in korte tijd tot enorme lengte te laten groeien. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee, tenzij je fan van de band bent en een krappe beurs hebt.

“Puzzles” is een conceptalbum over de gecompliceerde relatie tussen man en vrouw. Dit thema is natuurlijk al zo oud als Adam en Eva met onderwerpen als liefde, twijfel, doorzettingsvermogen en hoop. Adam en Eva zijn op dit dubbelalbum twee symbolische helden die leven in twee alternatieve werelden: de tegenwoordige tijd en de Hof van Eden. Het werken aan een goede en langdurige relatie vraagt ”‹”‹om volharding, geduld, intelligentie, bewustzijn en vastberadenheid. Eigenlijk is het vergelijkbaar met een puzzel van 5000 stukjes. Wanneer die puzzel na lang zoeken eenmaal in elkaar zit, brengt dat voldoening. Helaas stopt hier het verhaal en wordt nergens gesproken over het weer uit elkaar halen van de puzzel en het opbergen van alle stukjes in de doos…

Het voor mijn neus liggende album weerspiegelt de muzikale fascinatie en de voorliefde van Kramarski. Die begint met Pink Floyd, Genesis, Marillion, Camel en eindigt met ELO, The Alan Parsons Project, Queen en The Beatles. Muzikaal gezien gaat Millenium terug naar de jaren ’70 en ’80, maar dan voorzien van een modern geluid. Voor de productie is gebruik gemaakt van nieuwe apparatuur en ook een vernieuwd instrumentarium heeft bijgedragen aan het geluid op deze schijf. Dit geluid heeft uiteindelijk niet geresulteerd in een vernieuwend album. En dat is geen verrassing voor wie deze band al wat langer kent en volgt, zoals ik. “Puzzles” is niets meer dan oude wijn in nieuwe zakken. Maar laat ik nu graag van oude wijn houden. Die wordt na verloop van jaren immers alleen maar lekkerder. Het is als het karakteristieke en herkenbare stemgeluid van zanger Lukasz Gall dat met de jaren steeds fraaier is gaan klinken.

Ben je bekend met het werk van Millenium dan biedt deze schijf geen verrassingen. Heb je als liefhebber van ongecompliceerde maar o zo functionele neo-prog deze band altijd al willen ontdekken, grijp dan nu je kans met negentig minuten ongecompliceerde muziek. Zoals gebruikelijk is ook aan het artwork weer veel zorg besteedt. Fraaie illustraties bij elk nummer en teksten die zowel in het Pools als in het Engels in het boekje zijn opgenomen.

Hans Ravensbergen

Bestel deze cd rechtstreeks bij Discorder.

Send this to a friend