Millenium

White Crow

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Polen
Label: Lynx Music
Website: www.millenium.art.pl
MySpace: www.myspace.com/milleniumpoland
Tracklist
White Crow (6:28)
Monotony (5:51)
Plastic World (4:30)
Born To Hate (5:17)
I'm Still Burning (3:24)
7 Years (6:43)
I Would Like To Say Something (5:07)
Where's My Way? (4:40)
Sky (3:11)
Epiloque (15:01)

Bonus:
Silent Night (5:53)
Ryszard Kramarski :toetsen en akoestische gitaar
Tomasz Pasko: drums
Piotr Plonka: electrische- en akoestische gitaar
Lukasz Gall: zang
Krysztof Wyrwa: basgitaar
Met medewerking van:
Sabina Godula: achtergrondzang 2, 4-6 en 9
Michal Kramarski: achtergrondzang 11
White Crow (2011)
Back After Years (DVD-CD)(2010)
Exist (2008)
Three Brothers ep (2008)
7 Years (2007)
Numbers And The Big Dream Of Mr Sunders (2006)(heruitgave 2010)
Interdead (2005)
Déja Vu (2004)(heruitgave 2008)
Reincarnations (2002)(heruitgave 2010)
Vocanda (2000)(heruitgave 2007)
Millenium (1998)


Onder aanvoering van toetsenist Ryszard Kramarski is in de loop der jaren een stortvloed aan releases van zijn neo-progband Millenium verschenen. Naast de reguliere albums zijn daar allerlei heruitgaven, verzamelaars, maxi-singles en ep’s. Ter ere van hun 10-jarig bestaan en ter afsluiting van een decennium Millenium komt de Poolse band met “White Crow”, een compilatie-album vol rariteiten uit de periode 2003-2010. Toe maar. “White Crow” is een titel die wat nadere uitleg behoeft. Een witte kraai staat in het algemeen spraakgebruik namelijk voor iets dat zeer zeldzaam is. Niet alleen is deze albumnaam een leuke vondst, het heeft ook een fraaie hoestekening opgeleverd.

Een belangrijke reden waarom het album is zoals het is, ligt in het feit dat de cd “7 Years” uit 2007 en de ep “Three Brothers” uit 2008 niet meer te krijgen zijn en ook niet meer opnieuw uitgebracht zullen worden. Kramarski en consorten roken hun kans en wisten zodoende de beste nummers van die albums te behoeden voor de vergetelheid door ze hier een tweede leven te gunnen. Daar hebben ze nog wat restmateriaal bij gedaan en er zelfs een fonkelnieuw nummer aan toegevoegd. Voilá.

Op een sprokkelalbum als dit hebben de nummers vaak een minder allooi dan gebruikelijk. Het speciaal voor dit album geschreven openingsnummer White Crow legt de lat dan ook onevenredig hoog. Het zeer melodieuze nummer is ‘premium Millenium’. Iets dat niet gezegd kan worden van het merendeel dat volgt. Noem het redelijk. De ballad Plastic World bijvoorbeeld heeft wel wat, maar het is ook een afwas-nummer dat het ene oor in gaat en het andere weer uit.

Het euvel van de tweeslachtigheid speelt eigenlijk heel het album parten. Neem het nummer 7 Years en je kan je afvragen: zit ik nu naar een slap U2-aftreksel te luisteren of is dit sfeervolle ambiënt. “7 Years” (ook een compilatiealbum) is vertegenwoordigd met vijf nummers. Van “Three Brothers” daarentegen is slechts één nummer aanwezig, maar het is dan wel vijftien minutenlang Millenium op z’n allerbest. Epiloque heet de afsluiter. Ondanks de vele tempo- en sfeerwisselingen kent deze epic een goede lijn. Energiek als zo vaak weet de band er te imponeren zonder indrukwekkende dingen te doen. Tja, eigenlijk maakt Millenium rete-simpele prog. Als je dan die heerlijke solo’s op gitaar en toetsen hoort doe je vanzelf een oogje dicht.

Concluderend mag je stellen dat “White Crow” een geslaagd product is. Een album dat redelijke nummers bevat en zelfs enkele hoogtepunten, verdient een positief woordje. Oké, deze kraai mag dan wel geen hoogvlieger zijn, hij blijft in elk geval in de lucht.

En dan komt de bonustrack. Echt waar, het arme beestje stort met een noodsmak ter aarde.

Wie is er toch op het armzalige idee gekomen dat deze cd moet afsluiten met een kerstliedje?!

Dick van der Heijde

Send this to a friend