Mind:Soul

Patterns EP

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Nederland
Label: Layered Reality Productions
Website: http://www.mindsoul.nl
MySpace: http://soundcloud.com/mind-soul
Tracklist
Circus of Fear (5:45)
Patterns  (5:35)
For You  (4:04)
Selling Lies (5:39)
Roland le Fèvre- Toetsen
Jim O.S. Ilden- Gitaar
Joey Klerkx- Basgitaar
Raul Tămaş- Drums
Tom de Wit- Zang, gitaar
Patterns EP(2011)

“Patterns” is de eerstgeborene van Mind:Soul, een nieuwe Nederlandse band onder leiding van Tom de Wit. Het doel van de band is om muziek te maken die van agressief en technisch naar rustig en melodisch gaat. Ik kan hier nu een hele lange inleiding gaan schrijven, maar laat ik maar gewoon meteen zeggen: daar slagen ze moeiteloos in.

Bij Circus of Fear, het eerste nummer, is het eigenlijk al na twintig seconden duidelijk. Dit is progmetal van hoog niveau. Een lekkere gitaar, snelle drums en plotsklaps een polka-achtig stukje cleane gitaar. Vervolgens krijgt de luisteraar een naar Djent riekende breakdown voorgeschoteld, zo eentje waar Textures en Periphery zich ook wel eens van bedienen. Overigens valt deze band geheel niet in die hoek. Het is ook duidelijk dat ze graag naar een band als Symphony X luisteren. Wat dat betreft betreedt de band met hun eerste ep geen nieuwe gronden, maar ze klinken fris én ze weten te verrassen.

De vier nummers op “Patterns” zijn allemaal van hetzelfde, hoge, niveau. Er steekt er geen een bovenuit, want ze luisteren allemaal even lekker weg. Allereerst overtuigen de muziekanten. De drummer is zeer getalenteerd, maar verliest zich niet in onnodig gefröbel. Hij weet, ondanks het voornamelijk ondersteunende werk, zeer te overtuigen. Eigenlijk geldt dat ook voor de hele band. Voor progbegrippen is er verbazingwekkend weinig instrumentale egotripperij (niet te verwarren met instrumentale krachtpatserij). De muziekanten komen in elk nummer tot hun recht. Ze laten zich alleen op de juiste momenten gaan, en proppen de nummers niet helemaal vol met solo’s. Zo hebben de nummers (en de luisteraars) af en toe wat ruimte om te ademen. Daarnaast zitten de nummers gewoon erg goed in elkaar. Ze zijn dynamisch en vol, maar nooit chaotisch.

Uiteraard vallen er ook wat dingen aan te merken op deze plaat. Zo mag de zanger nog wat in zijn rol groeien. Over de gehele linie zingt hij zuiver, maar echt vuur of expressie ontbreekt nog een beetje. De zeer spaarzame grunts geven het geheel wel wat meer power, en het feit dat ze niet overdadig gebruikt worden, valt ook te prijzen.

“Patterns” lijdt aan het typische ‘eerste plaat syndroom’. Het is een enorm enthousiaste cd, die vol zit met ideeën en vliegt af en toe alle kanten op. Waar dat veel bands opbreekt, werkt het bij Mind:Soul. De muzikanten zijn zeer bekwaam en de nummers boeien van begin tot einde. De band heeft enorm veel potentie, en afgaande op deze ep mogen we gerust stellen dat Nederland er een erg goede harde progband bij heeft! Hopelijk weten ze de hoge verwachtingen die ze met deze ep geschapen hebben op hun eerste ‘full length’ ruimschoots in te lossen.

David Nummerdor

EP is gratis te downloaden op: http://www.mindsoul.nl/media/music.php)

Send this to a friend