Mind:Soul is een band van het ambitieuze Nederlandse label Layered Reality Productions, dat eerder ook de Ep “Patterns” de prog en metal wereld in slingerde. Patterns werd hier op Progwereld al eerder door collega David Nummerdoor met een ruime voldoende beoordeeld en David sloot af met de conclusie dat dit een gezonde Hollandse band met potentie is.
We zijn nu inmiddels drie jaar verder en met “The Way It Should Be” een debuutalbum rijker. Dit debuut is niet de minste eersteling die ik gehoord heb, want de cd is een genot om te luisteren. Het conceptverhaal draait op het klassieke liefdesverhaal van een onmogelijke relatie. Nog steeds zijn de Symphony X invloeden sterk aanwezig in de muziek van aanjager van de band; Tom de Wit, maar met die vergelijking doen we de band echt tekort. Mastermind en zanger De Wit van de band is vocaal gegroeid sinds zijn eerste solo release First Re-Draft. Natuurlijk hebben we het niet over de meest begaafde zanger in het Universum, maar je kunt duidelijk horen dat zijn accent aan het wegebben is en dat zijn techniek verbeterd is. De zang van De Wit maakt het totaalgeluid van Mind:Soul ronder en geeft de agressieve riffs een vriendelijk gezicht, zonder dat die inboeten op intensiteit.
Zoals gezegd is de muziek van Mind:Soul sterk gebaseerd op de muziek van Symphony X maar natuurlijk zijn er nog veel meer invloeden te noemen. Zo nu en dan doet de band denken aan Shadow Gallery en natuurlijk voor de hand liggend; Dream Theater. Het grootste verschil met de laatst genoemde naam is dat Mind:Soul ingewikkelde passages voorkomt en het vooral melodieus houdt. De band weet op geweldige wijze agressiviteit te mengen met gevoelige passages, waarin overdaad weer wordt vermeden. Speciaal te noemen is het toetsenspel in de muziek, zowel de piano en de elektrische versie worden door Roland Le Fèvre uitstekende gebracht. Ook het gitaarwerk is van uitstekende kwaliteit en verveelt nergens. De refreinen in de songs zijn herkenbaar maar ook weer niet voor de hand liggend. “The Way It Should Be” is een album om te ontdekken, met een draaibeurt of vijf, zes komt het verhaal pas echt tot ontwikkeling en komt er een duidelijke lijn in de muziek.
Een klein smetje op het album is de irritante snare drums in het geluid van de band. De cd steekt productioneel prima in elkaar, behalve de genoemde snare drums. Die gaan wat irriteren gedurende het album en het is mij ook een raadsel waarom daar tijdens het productie proces niet wat aan gedaan is. De base drums, de bekkens, de toms, alles klinkt mede door de uitstekende drummer prima, maar het totale geluid wordt in mijn optiek teveel gehinderd door de centrale trom die overduidelijk in de productie naar boven komt. Als kenner van releases van LRP durf ik nu wel wat aan te dringen op het inhuren van wat meer expertise rond het produceren van het drumgeluid, want het is niet de eerste opmerking over de drums bij de producties van LRP.
Deze band gaat met de juiste productiemiddelen heel ver komen en ik kijk dan ook uit naar het volgende album!
Ruard Veltmaat
Bestel deze cd rechtstreeks bij Discorder.