Miriodor

Cobra Fakir

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Canada
Label: Cuneiform Records
Distributie: http://mandai.be/
Website: http://www.miriodor.com/
Luistermogelijkheid: http://cuneiformrecords.bandcamp.com/album/cobra-fakir
Tracklist
La Roue (3:43)
Cobra Fakir (8:52)
RVB7 (3:56)
Paris-Roubaix (2:13)
Titan (4:37)
Un Cas Sibérien (2:26)
Speed-dating Sur Mars (7:07)
Tandem (8:23)
Maringouin (3:41)
Space Cowboy (3:11)
Expérience 7 (2:29)
Bernard Falaise: gitaar, basgitaar, toetsen, banjo, draaitafel
Pascal Globensky: toetsen, piano
Rémi Leclerc: drums, percussie, toetsen, draaitafel
Cobra Fakir (2013)
Live 1989 (2009)
Avanti! (2009)
Parade (2005)
Mekano (2001)
Jongleries Élastiques [Elastic Juggling] (1996)
3è Avertissement [Third Warning] (1991)
Miriodor (1988)
Rencontres (1986)

Het kan altijd erg leuk en zinvol zijn om wanneer je een recensie voor een nieuw album van een bekende band begint even te herlezen wat je collega’s over de voorgangers wisten te vertellen. Zo zag ik in de recensie van het in 2009 verschenen “Avanti!” collega Christopher Cusack melden dat vier tot vijf jaar wachten bij Miriodor geen uitzondering was. Hij zat er toch wel recht op: vier jaar na “Avanti!” kwam effectief de opvolger “Cobra Fakir” eindelijk uit. Bij “Avanti!” heette de conclusie nog dat het een zeer geslaagd album was dat op die manier voldoende was om die lange wachttijd door te komen. Uiteraard is het dan ook nu de vraag of dit met deze nieuweling ook weer het geval is. Want laten we wel wezen: het leidt geen enkele twijfel dat het weer vier tot vijf jaar duurt voor de opvolger er is.

Het Canadese Miriodor heeft wel vaker bandwisselingen gehad in zijn lange bestaan en ook deze keer is het weer zover. Vergeleken met “Avanti!” is bassist-toetsenist Nicolas Masino verdwenen waardoor Pascal Globensky, Bernard Falaise en Rémi Leclerc als trio verdergaan. En zelfs zonder enige gastmuzikant deze keer. Doch hoeft er niet gevreesd worden: het geluid van Miriodor leidt er echt niet onder. Ons trio is multi-instrumentalist genoeg om dit eenvoudig op te vangen.

Dat het geluid nog steeds onder de door Univers Zero en Present geïnspireerde chamber rock valt, zal niemand verbazen. Het is de stijl waarin Miriodor is opgegroeid en waar ze door de jaren hun eigen meer lichtvoetige toets aan hebben gegeven. Het is vooral dat laatste en het bewust verhullen van de complexiteit dat van Miriodor zo’n grote naam gemaakt heeft. Meer dan hun grote voorbeelden kan je hun muziek echt bestempelen als toegankelijk of zelfs bijna eenvoudig. Dat is natuurlijk ook verre van nieuw: ex-collega Frans Schmidt stelde dit al bij het uit 2005 stammende “Parade” als een van de grote pluspunten aan deze avant-prog band.

Op die manier lijkt het wel alsof je nadat je “Cobra Fakir” hebt opgelegd, je weer samenkomt met een stel oude vrienden en het zo lekker gewoon voelt alsof het nooit anders is geweest. Tegelijkertijd laat Miriodor wel nieuwe boeiende en wel degelijk complexe composities op ons los. Vergeleken met voorganger “Avanti!” lijkt het geheel wel wat minder gepolijst te zijn en iets losser over komen maar nog steeds heeft het album je meteen bij de keel gegrepen.

Hoewel het wel gezegd mag worden dat ondanks het een heel sterk geheel is de tweede helft ietwat boeiender lijkt, terwijl langs de andere kant het begin meer vertrouwder klonk. Dat kan op zich een nadeel zijn, maar dat kan ook natuurlijk net de oorzaak zijn van het eerder genoemde ‘oude vrienden’-gevoel. Oude vrienden die nog steeds meer dan welkom zijn, laat hier vooral geen twijfel over bestaan.

Complexe chamber rockcomposities die toch toegankelijk klinken? Ja hoor, het is het beproefde recept van Miriodor en ze slaan ook met “Cobra Fakir” weer een geweldige homerun. En ook deze worp zal de fans zeker bezighouden tot die nieuwe komt. En wie weet kan ook deze een binnenkomst zijn voor nieuwe liefhebbers van dit soort progmuziek.

Peter Van Haerenborgh

Cd:
Koop bij bol.com

LP:
Koop bij bol.com

Send this to a friend