Mister Kite

All In Time

Info
Uitgekomen in: 2002
Label: Lion Music
Website: www.misterkite.com
Tracklist
All In Time (4:10)
I Want More (3:37)
Here We Are (4:36)
Seventeen Years (3:17)
The Diary Of A Stranger: Part I - Stranger (2:51)
Part II - God Knows I Know (6:11)
Part III - Another Me (3:45)
Rain (4:05)
It's Too Late (4:08)
Inside (3:43)
Soulsaving Sister (3:48)
The End Is Near (3:52)
The Diary Of A Stranger: Part IV - Reflections (4:31)
Mats Bregenz: drum, zang
Tomas Djurfeldt: toetsen
Anton Johansson: basgitaar, zang
Magnus Kristensson: gitaar
Alf Wemmenling: zang
Box Of Fear (2004)
All In Time (2002)

Blij verrast was ik met het debuutalbum van de Zweedse band Mister Kite, All In Time. De band bestaat sinds 1999 en heeft reeds opgetreden met Bruce Dickinson (Iron Maiden), Helloween en Aces High. De band bestaat uit Alf Wemmenling op zang (hij schrijft ook de veelal persoonlijke teksten), Tomas Djurfeldt op toetsen, Magnus Kristensson op gitaar, Anton Johansson op bas en Mats Bergentz (ex-Silver Mountain) op drums. De muziek van Mister Kite bestaat uit een combinatie van It Bites, King’s X en landgenoten Pain of Salvation.Het openingsnummer van de cd, tevens het titelnummer, kent een lekker stevig begin met grof gitaar en drumgeweld. De zang wordt zo nu en dan vervormd door een vocoder (evenals in The End Is Near) en de muziek lijkt op een stevigere versie van It Bites (Engelse cult-symfoband uit de tachtiger jaren).

I Want More en Soulsaving Sister zijn lekker in het gehoor liggende melodieuze progrocknummers, waarbij met name de refreinen goed klinken. Het laatste nummer zou met zijn prachtige gitaarsoli wel eens een verrassend succesvolle singlekandidaat kunnen zijn.Here We Are is behoorlijk psychedelisch en kent behoorlijk wat Galactic Cowboys /King’s X invloeden. Slepend en met een licht industriële inslag. Het drieluik The Diary Of A Stranger kent een goede opbouw. Het eerste deel (Stranger) is psychedelisch met fluisterende stemmetjes en een King’s X-groove, het tweede deel (God Knows I Know) begint met akoestisch gitaarspel, dan volgt een vrij duistere tekst die dito wordt gezongen welke overgaat in een donker onheilspellende progmetalgedeelte, welke vergelijkingen oproept met Pain of Salvation. Aan het eind zit een mooie, Queen-achtige samenzang. Het derde deel (Another Me) is wederom een goed lopend stuk muziek met een hoog progmetalgehalte.

Rain (symfo ontmoet progmetal) en It’s Too Late (tegendraadse ritmes, King’s X-invloeden en prima samenzang) zijn goede nummers. Het beste nummer van de cd is mijns inziens Inside. Dit is een uitstekend progrocknummer met prima drumspel, ijzersterke zangpartijen met veel variatie en spetterend gitaarwerk. Het afsluitende vierde deel uit The Diary Of A Stranger is Pain of Salvation in het klein. Psychedelisch tot op het bot, veel dynamiek. De tekst wordt met veel emotie voorgedragen. De dreigende toetsenpartijen zorgen voor een adembenemende sfeer en maken dat dit prima debuut van Mister Kite absoluut naar meer smaakt. Ondanks, of juist dankzij, het feit dat de cd toch wel enige luisterbeurten nodig heeft om te groeien.

Gerard Augustijn

Send this to a friend