Monomyth

Monomyth

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Nederland
Label: Burning World Records
Website: www.monomyththeband.com
Luisteren kan via: http://burningworldrecords.bandcamp.com/album/monomyth
Tracklist
Vanderwaalskrachten (11:26)
Vile Vortices (8:28)
The Groom Lake Engine (10:06)
Loch Ness (10:24)
Huygens (17:04)
Sander Evers: drums
Peter van der Meer: toetsen
Thomas van den Reydt: gitaar
Selwyn Slop: basgitaar
Tjerk Stoop: synthesis, processing
Monomyth (2013)

Het is reeds vaker gezegd, Postrock is niet de ideale carrièreoptie. Het aantal luisteraars dat echt moeite doet deelgenoot te worden is beperkt en de grens tussen goed en slecht ligt in geen enkel ander genre zo strak. Een ‘aardige’ plaat maken is onmogelijk; je triomfeert glorieus of faalt hopeloos. Een pakkende melodielijn of catchy refrein volstaat niet en een duurzame spanningsboog bedenk je niet, maar beleef je.

Zodra het debuutalbum “Monomyth” van de gelijknamige Haagse band je huiskamer of koptelefoon insluipt, voel je direct aan welke kant van het spectrum dit nog prille collectief zich bevindt. De subtiel aanzwellende klanken van Tjerk Stoop zetten de toon en blijken gedurende het gehele album een ijzersterke troef. De toegevoegde waarde van zijn ‘synthesis en processing’ waarmee hij de meest kleurrijke frequenties levert is onmiskenbaar. Drogerende drums vallen bij, maken de luisteraar apathisch en tot voer voor de spaarzame climax die op gezette tijden de aandacht opeist. Een climax waar rochelende orgelklanken en scheurende baspartijen om de eer strijden, terwijl gitarist Thomas van den Reydt lyrisch en doeltreffend soleert. Een van zijn mooiste partijen vind je als slotakkoord op Vile Vortices, maar het gehele album is ervan doorspekt.

De talrijke melodielijnen en geraffineerde sfeerbuigingen houden je aandacht met speels gemak de volle duur van het album vast en dat is met een gemiddelde songduur van ruim tien minuten zeker reden de loftrompet uit de kast te halen. De droge productie klinkt daarbij nog authentiek analoog, waardoor de benodigde transparantie voor een stortvloed aan details gewaarborgd is en je de muziek zelfs in volle dominantie zoals op Loch Ness niet als een opdringerige kakofonische brij beleeft.

Het is weinig relevant specifieke songs of momenten aan te halen, daarmee doe je dit meesterwerk in zijn volle omvang tekort. “Monomyth” is een gracieus statement van een stel gedreven en oprechte muzikanten. Als je het niet wilt horen, ga het dan voelen…

Govert Krul

Bestel deze cd rechtstreeks bij Discorder

Send this to a friend