Moraine

Metamorphic Rock

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Moonjune Records
Website: Moraine
Tracklist
Irreducible Complexity 3:39
Manifest Density 3:45
Save the Yuppie Breeding Grounds 4:02
Disillusioned Avatar/Dub Interlude/Ephebus Amoebus 10:25
Disoriental Suite 11:46
Kuru 4:31
The Okanogan Lobe 7:36
Uncle Tang's Cabinet of Dr. Caligari 3:44
Blues for a Bruised Planet 4:35
Waylaid 5:31
Middlebräu 9:09
Stephen Cavit – drums, percussie
Alicia DeJoie – viool
James DeJoie – saxofoon, fluit, percussie
Kevin Millard – basgitaar, stick
Dennis Rea - gitaren
Metamorphic Rock: Live at NEARfest (2011)
manifest deNsity (2009)

Moraine is een groep waarbij je bij het lezen van de gebruikte instrumenten al staat te watertanden: viool, stick, fluit, naast de gebruikelijke gitaren en percussie-instrumenten. Een heus progressief gezelschap dus, afkomstig uit Seattle dat in 2009 zijn debuut “manifest deNsity” uitbracht bij het jazzrock-georiënteerde Moonjune Records. De plaat was een paar maanden uit, toen werd bekendgemaakt dat de groep een van de acts op NEARfest 2010 zou zijn. Daarna volgde meer optredens op eigen bodem, in aanloop naar deze live-cd “Metamorphic Rock” waarop een registratie van het NEARfest-optreden staat, opgenomen door Brett Kull (bekend van Echolyn).

Het kwintet worstelt zich op deze ruwe, maar warm klinkende live-opname door vastomlijnde stukken van het debuut, maar ook wat improvisatiestukken (Disorential Suite). Gelijk valt op dat het totaalgeluid veel steviger klinkt dan op die studioplaat en de instrumenten meer kleur hebben. Zo gebruikt DeJoie bij zijn saxofoon speciale effecten en dat geeft verrassende resultaten, gelijk al in de opener Irreducible Complexity. In Manifest Density krijgt Rea alle ruimte, waarna een gedeelte van het optreden duidelijk refereert aan invloeden uit de Canterbury-scene (Soft Machine, National Health) en aan dynamiek (lees: muzikale ballen) niet tekort komt. Als daarbij ook de viool nog zorgt voor fascinerende en supersnelle duetten met het gitaarspel, dan is het duidelijk smullen voor jazzrockliefhebbers.

Ergens waant ook de geest van Mahavishnu Orchestra rond in de muziek van Moraine, zo ten tijde van het album “Birds Of Fire”. Zwaar georkestreerde en complexe muziek, die soms wel melodieus mooi wordt uitgewerkt (Disillusioned Avatar), maar over het geheel wel zwaar op de maag ligt en niet altijd tot volle wasdom komt. Ligt het aan de beperkingen van de composities zelf of de interactie tussen de muzikanten? Het vuur raakt naarmate de cd volgt wel een beetje uit, met als dieptepunt het veel te lang doordravende The Okanogan Lobe. Ook Uncle Tang´s Cabinet Of Dr. Caligari is bijna te neurotisch voor woorden, laat staan dat je er geboeid naar kan blijven luisteren. Na afloop klinkt er wel applaus; dat siert het enthousiaste NEARfest-publiek toch wel.

Als live-cd een aardige registratie, maar als album een teleurstellend geheel; dat mag deze “Metamorphic Rock” wel worden genoemd. Wel is het te hopen dat Moraine de dynamiek van hun concerten wat meer gaat inzetten bij studiowerk. Dat maakt het materiaal op sommige punten behoorlijk fascinerend, zeker als het niveau van de composities bovengemiddeld is. Helaas is dat op deze live-cd niet volledig het geval, zodat voor de groep nog een flinke uitdaging in het verschiet ligt.

Wouter Bessels

Bestel deze cd rechtstreeks bij Discorder.

Send this to a friend