Morgana X

Misunderstood

Info
Uitgekomen in: 2003
Label: Eigen Beheer
Website: www.novact.nl
Tracklist
The Rider (3:35)
Eternal Life (5:21)
A Path of Daggers (4:50)
Bad Religion (5:28)
Eddy Borremans: zang
Jeroen van Maanen: bas
Martijn Peters: drums
Ruben Viets: toetsen
Wouter Wamelink: gitaar
Misunderstood (demo, 2003)

 Progmetal leeft als nooit tevoren in ons eigen kikkerlandje. Om de haverklap duiken er talentvolle bands op die zich aardig kunnen meten met de buitenlandse concurrentie. Een goed voorbeeld is het Arnhemse Morgana-X. Dit vijftal is sinds februari 2001 actief bezig om een poot aan de grond te krijgen. De promo-cd Misunderstood, die in januari 2003 verscheen, is een serieuze poging om de naam Morgana-X definitief te vestigen in de muziekwereld, en deze vormt dan hopelijk ook een opmaat naar een volwaardig album.

Vooralsnog moeten we het dus stellen met een promo-cd die vier nummers bevat en een kleine twintig minuten duurt. Natuurlijk is er wel het één en ander aan te merken op dit stukje huisvlijt. Zo hadden de drums wat feller mogen klinken en had de zang wat beter uitgemixt kunnen worden. Ondanks deze puntjes van kritiek is de algehele indruk bijzonder positief. De songs zitten prima in elkaar en speltechnisch is het dik in orde. Groot pluspunt is de ijzersterke zang. Eddy Borremans heeft een stemgeluid dat je zelden hoort in de progmetal. Qua timbre doet hij enigszins denken aan Messiah Marcolin, de geweldige zanger van Candlemass.

Muzikaal refereert de sound van Morgana-X nog het meeste aan Threshold in haar beginperiode (met Damian Wilson). Zware gitaarrifs zorgen voor een dynamisch, krachtig geluid. Het toetsenwerk is voornamelijk ondersteunend en sfeerverhogend. Eternal Life en A Path of Daggers zijn echt wel de pareltjes op deze cd. Beide nummers hebben een aanstekelijke melodie, een pakkend refrein en zijn heel afwisselend. De up-tempo gedeeltes lopen lekker over in rustigere stukken waardoor je geboeid blijft luisteren. De overige twee tracks zijn ook zeker van uitstekende kwaliteit maar vallen iets minder op.

Morgana-X presenteert zich met Misunderstood op overtuigende wijze aan het luisterpubliek. Het zou mij niet verbazen als ze worden opgepikt door een of ander platenlabel. Er zit duidelijk muziek in dit vijfkoppige gezelschap.

Joost Boley

P.S. In 2005 verscheen uiteindelijk het langverwachte debuutalbum “Tales From The Soul” echter nadat de band haar naam veranderd had naar NovAct.

Send this to a friend