Morglbl

Toons Tunes From The Past

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Frankrijk
Label: Free Electric Sound
Website: Mörglbl
MySpace: Mörglbl
Tracklist
The Mörglbl Trio!!:
Links (1:38)
The Tale Of Thibault (4:57)
Streets And Traps (4:54)
Inside Power (5:36)
Il Bello Di Notte (4:40)
Les Mécanismes Du Temps (5:56)
Travels (6:48)
Mexico (0:21)
Lieutenant Colombin (5:39)
Strictement Confidentiel (6:38)
Monishkolio (0:17)
The Principles Of Life (4:31)
Friends (7:57)
Bienvenue à Mörglbl Land:
Bienvenue à Mörglbl Land (0:39)
Scipagnoleg Et Bombola (6:01)
Pekno-Tekno Boy (4:48)
L'âge de L'éveil (4:45)
Le fantôme de savoie (5:18)
Angélica (0:26)
Ben...Voilá (5:15)
Derrière Les Sourires (3:40)
Cléopatatras (6:16)
Scouskymegnum (5:05)
Conversations D'alcôve (3:39)
Jouons Un Peu (1:43)
Toons Tunes (6:27)
Nounours A Disparu (5:37)
Jean Pierre Frezeleau: drums, zang
Christophe Godin: gitaar, zang
Ivan Rougny: basgitaar, zang
Toons Tunes From The Past (2008)
Grotesk (2007)
Bienvenue A Mörglbl Land (1999)
Ze Mörglbl Trio! (1997)

2007 bracht ons reeds de Mörglbl-reünie en het daaropvolgende album “Grotesk“. Dit deed de populariteit van deze Franse band zo snel terug stijgen dat er werd besloten om de, ondertussen niet meer te verkrijgen, eerste twee albums terug opnieuw uit te brengen. Deze verschijnen dan nu samengebundeld onder de naam “Toons Tunes From The Past”. Voor de gelegenheid werden er ook twee nieuwe nummers opnieuw ingespeeld.

Het meest interessante aan het feit dat deze twee albums nu gebundeld verschijnen, is wel dat op deze manier de evolutie die Mörglbl doormaakte duidelijk wordt. Want een evolutie zien we wel degelijk in het werk van deze band. Collega Erik Groeneweg beschreef “Grotesk” eerder al als ‘een plaat voor liefhebbers van fusion met een stevige bite’. De vraag die dan ook gesteld kan worden, is of het altijd zo was?

De vraag stellen is ze eigenlijk al beantwoorden. Ik kan u dus meegeven dat Mörglbl in het begin van dit album anders klinkt dan op het einde. Wat wel door hun hele carrière gespeeld heeft en nu nog speelt, is de invloed van Frank Zappa en Steve Vai.

“The Mörglbl Trio!!” kenmerkt zich voornamelijk door een onevenwichtig album te zijn. Het is dan ook het eerste album van deze band en laat vooral een zoekend Mörglbl horen. Zo kan er gesteld worden dat er twee verschillende soorten nummers op dit album te vinden zijn. Er is de rustigere, meer avant-garde, originelere Mörglbl die vooral geïnspireerd is door de vroege Zappa van vooral de  albums die hij met The Mothers Of Inventions maakte. Langs de andere kant zijn er de stevigere stukken die meer in de lijn ligt van de stevige fusion die Steve Vai kenmerkt. Als derde factor is er nog de humor die ze ook van Frank Zappa geërfd hebben. Op dit eerste album is het in tegenstelling tot wat nog volgen zal gelukkig veel minder een storende factor. De duidelijke twijfel van Mörglbl over welke richting ze uit willen op deze plaat is dat des te meer. Het heeft dan ook tot gevolg dat Mörglbl er niet geheel in slaagt om de aandacht van de luisteraar de hele plaat lang te grijpen.

Maar pas op, ik wil hier niet mee zeggen dat Mörglbl niet goed is. Mörglbl is op deze plaat een band met veel potentie en goeie ideeën die jammer genoeg niet altijd even goed uitgewerkt zijn. Mörglbl gaat een keuze moeten maken welke richting ze uit willen.

Op “Bienvenue à Mörglbl Land” hebben ze dan ook deze keuze gemaakt. Christophe Godin en de zijnen hebben gekozen om meer naar de stevige kant van hun debuut over te gaan hellen. Dat heeft vooral tot gevolg dat de fans die voor de meer avant-garde kant van Mörglbl kwamen, teleurgesteld zullen zijn. Het zal niet verbazen dat ondergetekende tot deze laatste groep behoort. De richting die de band uitgekozen heeft zal dan ook vooral de fans van Steve Vai of zelfs Pantera bekoren. De stevige hardere fusion die vanaf dit album op de luisteraar afkomt, ligt dan ook meer in het verlengde van de typische metal-fusion bandjes. Tot mijn grote spijt gaat dit ten koste van de originaliteit en inventiviteit van de (vooral rustige) nummers die ze toonden op “The Mörglbl Trio!!”. Ook op deze plaat zal Mörglbl tot slot nog proberen humor in de muziek te proppen. Waar dit bij Frank Zappa vaak nog wel aardig lukt en zij zelf op hun debuut het ook verre van slecht deden, slaan ze hier de bal compleet mis. De humor is verre van grappig te noemen en stoort de snelle Vai-ritmes die hier telkens ten toon gespreid worden enorm.

De tweede plaat van Mörglbl kenmerkt zich dan ook vooral door te kiezen voor een duidelijke richting waardoor de mannen ook veel zelfzekerder gaan klinken. De fans van de stevige, snelle gitaarfusion gaan hierbij hun duimen en vingers kunnen aflikken.

Zoals is gebleken na grondig onderzoek is “Toons Tunes From The Past” een erg interessante release geworden. Net vanwege die twijfel en de uiteindelijke keuze van de bandleden zien we de evolutie die deze Franse band heeft doorgemaakt. Het album is dan ook zowel aan te raden aan de liefhebbers van de meer avant-garde fusion als aan de liefhebbers van de meer metal fusion. De twee nummers die we er tot slot nog als bonus bij hebben gekregen, kunnen beter zo snel mogelijk vergeten worden.

Peter van Haerenborgh

Send this to a friend