Mostly Autumn

The Next Chapter

Tracklist
Forge Of Sauron
Greenwood The Great
The Gap Is Too Wide
Never The Rainbow
Noise From My Head
Please
The Last Climb
Shindig
Spirits Of Autumn Past
Prints In Stone
Mother Nature
Something In Between
Goodbye Alone
Extra: Pure White Light
Jonathan Blackmore: drums
Liam Davison: gitaar
Heather Findlay: zang, tamboerijn
Angela Goldthorpe: fluit, achtergrondzang
Iain Jennings: toetsen
Bryan Josh: zang, gitaar
Andy Smith: bas

Met medewerking van:

Troy Donockley: Uleanpipes
Heart Full Of Sky (2007)
Storms Over Still Water (2005)
At The Grand Opera House DVD (2003)
The Next Chapter DVD (2003)
Passengers (2003)
Catch The Spirit - The Complete Anthology (2002)
Music Inspired By The Lord Of The Rings (2001)
The Story So Far... DVD (2001)
The Last Bright Light (2001)
The Spirit Of Autumn Past (1999)
For All We Shared (1999)

Het Britse Mostly Autumn timmert flink aan de weg. Dit jaar zag het laatste studioalbum “Passengers” al het licht en nu ligt na “The Story So Far” alweer de tweede dvd van de band in de schappen. “The Next Chapter” is bedoeld om de kijker (en dan met name de fan) een kleine blik te geven in een jaar Mostly Autumn. De dvd laat nummers van diversen concerten zien, korte interviews en een paar videoclips.

De dvd kent een vast patroon. Twee nummers worden steeds gevolgd door een kort interview. Het instrumentale Forge Of Sauron gevolgd door Greenwood The Great mogen het spits afbijten. Beide nummers zijn opgenomen tijdens een concert in The Mean Fiddler in Londen in het voorjaar van 2002. Tijdens het eerste nummer worden tussen de concertbeelden de bandleden voorgesteld. Het beeld is tiptop in orde en laat de mooie lichtshow goed uitkomen. Ook over het geluid heb ik niets te klagen.

Na deze twee nummers volgt er een kort interview met de bandleden waarin ze iets vertellen over the Borrowdale Valley. Een, voor hun, bijzondere plek waar ze op dat moment (in de zeikende regen) staan. Daarna volgt een videoclip van het prachtige The Gap Is Too Wide. Je ziet de band spelen midden in de prachtige natuur afgewisseld met romantische beelden van het landschap. Het lijkt wel of je in een natuurfilm bent beland. Het doet wel heel erg dromerig aan allemaal. Aan het einde zie je beelden van gastmuzikant Troy Donockley in de studio aan het werk.

Mostly Autumn heeft inmiddels ook in de Verenigde Staten opgetreden. Je ziet een kort interview met band over hun verwachtingen van dat concert samen met wat korte beelden van de reis. Van het concert zelf, dat in Trenton, New Jersey werd gegeven, zien we de nummers Never The Rainbow en Noise From My Head. Je ziet duidelijk dat Heather Findley wat last heeft van geluidsproblemen en waarschijnlijk ook een behoorlijke dosis zenuwen. Mij stoort het geenszins.

Please en The Last Climb zijn opgenomen tijdens een openlucht concert in Canterbury Fayre in augustus 2003. Ook hier is het beeld weer erg goed, maar dat komt natuurlijk ook door Heather Findley (mooiste vrouw in de progwereld) die er in haar felrode kleren fantastisch uit ziet. Door The Last Climb zitten weer korte clipjes verweven waarin we de band in de natuur bezig zien. Ze hebben inmiddels wel duidelijk gemaakt dat de natuur voor hun een grote rol speelt. Ook op de dvd “The Story So Far” laten ze duidelijk zien dat ze hun inspiratie uit de natuur halen. Al die natuurclipjes gaan me tegen het einde wel een beetje tegenstaan.

Er volgt weer een kort interview waarin de band over hun muziek praat gevolgd door Shindig en Spirits Of Autumn Pas, die afkomstig zijn van het Mean Fiddler-optreden.  Met name Spirits Of Autumn Past kent een geweldige uitvoering. Prints In Stone is een videoclip waarin je band, je raadt het al, buiten in de natuur aan het werk ziet. Het heeft ook wel iets grappigs. Je ziet duidelijk dat een aantal bandleden er behoorlijk onwennig en een beetje geforceerd bij staat, omdat men zich geen houding weet te geven. Het is ook wel een beetje knullig als je een compleet drumstel hoort, terwijl je Jonathan Blackmore alleen op een eenzame snaredrum ziet meppen.

Een prachtige versie van Mother Nature is weer opgenomen tijdens het openlucht optreden van de band. Het wordt afgewisseld met korte clipjes waarin je band in de zeikende regen ziet staan, erg mooi. Het interview dat volgt gaat over het nieuwe album “Passengers” terwijl je korte fragmenten ziet vanuit de studio. Het nummer Something In Between van dat album is te zien als videoclip. De clip is erg mooi en laat beelden zien uit de ruimte waarin de band prachtig gemonteerd is. Het is wel erg slordig dat de band er finaal naast playbacked waardoor het net een slecht nagesynchroniseerde B-film lijkt. Jammer.

De dvd eindigt met Goodbye Alone, waarin je de band ziet spelen rondom een groot kampvuur.

Als extra biedt de dvd een erg korte blik in de thuisstudio van gitarist Bryan Josh en een videoclip van Pure White Light van het laatste album “Passengers”. Als extra is dit helaas wel erg magertjes.

De dvd is absoluut mooi gemaakt. Geluid en beeld zijn goed verzorgt en de schijf bied voldoende afwisseling. Toch is dit echt een dvd voor de echte Mostly Autumn fans. Zij krijgen iets meer van de band te zien en er staan een hoop nummers op die nog niet eerder op dvd zijn verschenen. Fans zullen met “The Next Chapter” goed aan hun trekken komen. Ben je echter vrij onbekend met het werk van Mostly Autumn dan doe je er beter aan om de dvd “The Story So Far” aan te schaffen. Daarop staan de beste nummers van de band en zie je een geheel concert zonder al te veel onderbrekingen.

Maarten Goossensen

Send this to a friend