Mostly Autumn

The Story So Far

Tracklist
Porcupine Rain
Nowhere To Hide
Evergreen
Winter Mountain
Spirit Of Autumn Past
Heroes Never Die
Helms Deep
The Night Sky
Dark Before The Dawn
Shrinking Violet
Never The Rainbow
Mother Nature
Jonathan Blackmore: drums
Liam Davison: gitaar
Heather Findlay: zang, gitaar, percussie
Angela Goldthorpe: fluit, zang
Ian Jennings: toetsen
Bryan Josh: gitaar, zang
Andy Smith: basgitaar

Met medewerking van:

Mark Atkinson: achtergrondzang
Gina Dootson: achtergrondzang
Rachel Jones: achtergrondzang
Heart Full Of Sky (2007)
Storms Over Still Water (2005)
At The Grand Opera House DVD (2003)
The Next Chapter DVD (2003)
Passengers (2003)
Catch The Spirit - The Complete Anthology (2002)
Music Inspired By The Lord Of The Rings (2001)
The Story So Far... DVD (2001)
The Last Bright Light (2001)
The Spirit Of Autumn Past (1999)
For All We Shared (1999)

Na drie volwaardige studioalbums kwam Mostly Autumn dan eindelijk met een live-album en als klap op de vuurpijl werd het optreden ook nog eens vereeuwigd op dvd. De dvd werd mogelijk gemaakt door de fans, die het beeldschijfje in de voorverkoop konden kopen en zo de band aan de financiële middelen hielpen om dit project tot stand te brengen.

De dvd laat de kijker het volledige concert zien dat in 2001 in Engeland werd gegeven. Dat betekent ruim twee uur kijk- en luisterplezier. Het beeld en met name het geluid is erg goed verzorgd. Het camerawerk is zo verzorgd dat bijna alle bandleden goed in beeld worden gebracht. Het valt alleen wel op dat tweede gitarist Liam Davison praktisch niet in beeld komt. Tijdens de nummers wordt er regelmatig geswitcht naar beelden in de oefenruimte. Best leuk om af en toe eens te zien hoe het er daar aan toegaat, maar na een paar nummers ging het mij toch wat irriteren. Het concert zelf doet door de prima verlichting heel warm aan, terwijl de beelden van de oefenruimte heel fel zijn (tl-licht), hierdoor doet het switchen tussen deze twee ruimtes soms wel als een koude douche aan.

Het is erg leuk om te zien dat de bandleden het zo naar hun zin hebben op het podium. Je ziet ook duidelijk dat ze allemaal erg op elkaar ingespeeld zijn. Prachtig om te zien hoe Heather Findlay helemaal in de muziek opgaat en hoe intens Bryan Josh zijn schitterende gitaarsolo’s speelt. Andy Smith is een klasse-bassist, maar ik vraag me toch af waarom niemand binnen de band aan hem gevraagd heeft of hij niet iets fatsoenlijks aan kon trekken, zijn doorschijnende visnethemdje is echt te ranzig voor woorden. Nee, geef mij dan maar de aantrekkelijke Findlay, die met haar uitstraling de nodige oogvitaminen verstrekt.

Een aantal keer wordt het concert onderbroken voor korte interviews met de diversen bandleden. Zo horen we o.a. dat Heroes Never Die (het nummer met de meesterlijke opbouw en dito gitaarsolo), is geschreven voor de overleden vader van bandleider Bryan Josh en dat de band het nummer Mother Nature het liefst aan het einde van een concert speelt, omdat ze daarna meestal geen puf meer hebben om nog iets te spelen. Bij een aantal nummers heeft de band videoclipachtige beelden gemaakt. Bij het prachtige Evergreen zien we Josh en Findlay bij een grote boom staan en zie je haar dromerig haar teksten zingen. Bij het lekkere up-tempo Winter Mountain zien we de band in de sneeuw staan bij een grote berg met aardig wat kleureffecten, erg mooi! Ook bij Shrinking Violet en Mother Nature zien we beelden van hoofdzakelijk prachtige natuur. Dit alles maakt de dvd lekker afwisselend en verslapt de aandacht nergens.

De dvd heeft weinig “extra features” te bieden. Als extra is er een tweetal nummers toegevoegd: Wich Wood? en Out Of The Inn (bij dat laatste nummer zien we Liam Davison weer wel regelmatig in beeld) en er is een stukje te zien van de band in de oefenruimte bij één van de bandleden thuis. Dit stukje is erg slecht gefilmd. Als laatste kan je kleine stukjes zien van andere dvd’s die bij Classic Rock Legends zijn uitgekomen zoals Asia en Wishbone Ash.

Al met al een dvd die gezien mag worden. Een aanrader voor alle fans maar ook voor die mensen die de band nog niet (goed) kennen.

Maarten Goossensen

Bestel deze cd rechtstreeks bij Discorder

Send this to a friend