Muse

H.A.A.R.P.

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Groot-Brittannië
Label: Warner Music
Website: http://www.muse.mu/
MySpace: http://www.myspace.com/muse
Tracklist
Dvd:
· Knights Of Cydonia
· Hysteria
· Supermassive Black Hole
· Map Of The Problematique
· Butterflies And Hurricanes
· Hoodoo
· Apocalypse Please
· Feeling Good
· Invincible
· Starlight
· Time Is Running Out
· New Born
· Soldiers Poem
· Unintended
· Blackout
· Plug In Baby
· Stockholm Syndrome
· Take A Bow
Cd:
· Intro (1:45)
· Knights Of Cydonia (6:38)
· Hysteria (4:19)
· Supermassive Black Hole (4:01)
· Map Of The Problematique (5:23)
· Butterflies And Hurricanes (5:57)
· Invincible (6:16)
· Starlight (4:14)
· Time Is Running Out (4:24)
· New Born (8:16)
· Unintended (4:36)
· Micro Cuts (3:47)
· Stockholm Syndrome (7:38)
· Take A Bow (4:42)
Matthew Bellamy: zang, gitaar, piano
Dominic Howard: drums
Chris Wolstenholme: bas, achtergrondzang
Met medewerking van:
Dan Newell: trompet
Morgan Nicholls: toetsen, bas
H.A.A.R.P. (2008)
Black Holes And Revelations (2006)
Absolution (2003)
Hullabaloo Soundtrack (2002)
Origin Of Symmetry (2001)
Showbiz (1999)

H.A.A.R.P. staat voor High frequency Active Auroral Research Program wat dát dan weer betekent is vrij vaag. Feit is dat de Amerikaanse regering in Alaska een heel veld vol heeft staan met antennetorens (zo rond de 350 stuks) die gezamenlijk allerlei zeer hoge frequenties rondzenden in de zogenaamde ionosfeer. Met de krachtbundeling van deze torens zou het kunnen dat deze sferen / tonen bepaalde dingen kunnen sturen (beïnvloeden) zoals allerlei communicatiesystemen, het vliegverkeer, het ecosysteem en zelfs, beweren felle tegenstanders, het menselijk bewustzijn. Interessante materie als je het mij zou vragen, maar waarom een recensie op Progwereld beginnen met deze wetenswaardigheden? Nou, het Britse gezelschap Muse heeft een dvd uitgebracht die als titel heeft meegekregen H.A.A.R.P. Als u wat meer wilt weten rond dit fenomeen dan kan je van alles vinden op het internet.

Muse is een zogenaamde genre overschrijdende band. Genoeg catchy refreintjes voor de popliefhebber, net stevig genoeg voor de metal aanhangers en vol van bombast en dramatiek om ook de progressieve liefhebbers te kunnen aanspreken. Voordeel hiervan is dat je dus erg veel fans hebt, alle grote zalen vol laat lopen en de cd verkoop grote hoogte aan neemt. Nadeel is dat je net zo aanbeden als gehaat wordt in muziekland. Het overbekende ‘love it or hate it’ principe is zeker van toepassing op Muse. Muse heeft eigenlijk alles wat een stadionact nodig heeft. Een ‘wall of sound’ zoals Rush, het grote gebaar van U2, de directheid van Led Zeppelin en de veelzijdigheid van Queen. Het is dan ook vooral de laatste band waar Muse het beste mee vergeleken kan worden. Dan doel ik vooral op de jaren ’70 albums van de groep rond entertainer Freddy Mercury. Zo charismatisch als Mercury is zanger / gitarist / toetsenist Matthew Bellamy (nog) niet, maar het stembereik komt angstvallig dicht in de buurt.

De hier uitgebrachte dvd (met bonus cd) is een weergave van de concerten die de band gaf naar aanleiding van het uitstekende album “Black Holes & Revelations”. Er werden op 16 en 17 juni 2007 twee uitverkochte (150.000 man!) concerten gegeven in het Londense Wembley stadion die dus nu vereeuwigd zijn op dvd (de 17de) en op de bijbehorende cd (de 16de). De show is net zoals de muziek van dit powertrio groots opgezet. Enorme videowalls staan de groep bij om alles nog beter tot zijn recht te laten komen. De lichtshow is hier helemaal op aangepast en maakt het geheel tot een energiek en fraai schouwspel. Talloze camera’s zijn ingezet om dit visuele spektakel vast te leggen voor het nageslacht. Het zeer enthousiaste publiek wordt zeker niet vergeten en je krijgt veel overzichtshots dan wel close-ups van fans in beeld. Het geheel is ‘snel’ opgenomen, dat wil zeggen dat er veel van shot wordt veranderd maar dit is zeker niet storend.

De setlist is een mengelmoes van de welbekende oude krakers (o.a. New Born, Plug In Baby, het keihard meegezongen Time Is Running Out en mierzoete doch uiterst fraaie Unintended)en het beste werk van “Black Holes & Revelations”(o.a. Take A Bow, Knights Of Cydonia, het fantastische Invincible en de hitsingle Supermassive Black Hole). De dramatiek is volop aanwezig in de stem van Bellamy die ook live werkelijk elke noot weet te halen. Het stuwende basspel van Chris Wolstenholme is groots en meeslepend en wat drummer Dominic Howard laat zien en horen gaat alle perken te buiten: zoveel enthousiasme, energie en kracht hij in zijn slagen smijt.

Mocht jij jezelf tot de ‘love it’ categorie rekenen is deze dvd / cd combi een niet te versmaden versnapering. Muse brengt zichzelf tot grote hoogte en dat wordt perfect weergegeven op deze dvd. Een aanrader dus!

Sander Kok

Send this to a friend