Musica Ficta

A Child And A Well

Info
Uitgekomen in: 2012
Land van herkomst: Israël
Label: Altrock
Luisteren kan je hier: www.myspace.com/mficta
Tracklist
A Child & A Well (4:46)
The Fall (5:27)
Man and Angel (5:30)
Little Town (5:31)
Run Free You Idiot (4:13)
Empty Promises (4:41)
The Postman (6:21)
A Fantasy (8:42)
Avi Cohen-Hillel: basgitaar
Julia Feldman: zang
Michael Gorodinsky: drums
Udi Horev: gitaar
Dvir Katz: fluit
Omer Rizi: toetsen
A Child & A Well (2012)

Israël staat niet bekend om zijn enorme progscene. Toch zijn er de laatste jaren met Ephrat en Sanhedrin enkele positieve uitzonderingen op de regel te noteren. Aan dat rijtje kan nu Musica Ficta toegevoegd worden, een band waarvan evenals laatstgenoemde het debuut op het Altrocklabel uitgegeven is. Dat debuut dateert overigens alweer uit 2005, maar tot een professionele (internationale) uitgave is het domweg pas onlangs gekomen.

Musica Ficta levert met “A Child & A Well” drie kwartier progressieve muziek, verdeeld over acht nummers. De muziek is een mix van stevige folkrock met jazzy en klassieke elementen. De eerste opvallende troef is zangeres Julia Feldman, die een jazzachtergrond heeft. Jawel, een zangeres is in de Progwereld nog steeds een opvallend fenomeen, zeker als het een zangeres betreft die niet meteen van de weeromstuit een aanval op het tandglazuur inzet. De aanwezigheid van een fulltime fluitist (Dvir Katz) moet dan de tweede troef maar zijn. De fluit heeft natuurlijk ook al een lange traditie in een bepaald deel van de prog en het is ook niet meteen zo dat de aangeblazen klanken je de hele tijd om de oren knallen, maar toch…

Met dat al begint het beeld van Musica Ficta vorm te krijgen. Lijkt het wat op een Paatos of White Willow? Enerzijds wel, maar anderzijds ligt het tempo hier toch wel een paar maten hoger. Oké, een nummer als Little Town is vrij rustig te noemen, maar het vlotte titelnummer is toch representatiever. Wie graag wat verder terugkijkt, zal ook best wat sporen Genesis, Jethro Tull en King Crimson terughoren.

In een overigens enthousiaste recensie kan het geen kwaad op te merken dat mijn waardering voor de plaat betrekkelijk langzaam op gang kwam. De zanglijnen van Feldman kunnen in beginsel wat tegendraads aandoen en ook de rest van de composities levert soms wat worstelingen met de intuïtie op (zou het de bandnaam zijn?). Dat – de Engelse titels ten spijt – de songs in het Hebreeuws gezongen worden (er staan overigens ook enkele instrumentale nummers op), bewijst de toegankelijkheid in de westerse wereld ook niet direct een dienst. De aanhoudende luisteraar wordt echter beloond met muziek waarin de afzonderlijke elementen steeds beter op hun plek vallen. Het hoge, in recensieland tegenwoordig bijna verboden, woord moet er dan maar uit: dames en heren, “A Child & A Well” is een groeiplaat!

Een band die enerzijds duidelijk zijn wortels in de roemruchte jaren ’70 heeft, maar anderzijds ook een moderne benadering kent en er daarnaast in slaagt te vermijden al te opzichtig op één grote naam te lijken en als zodanig meer is dan het zoveelste retroprogbandje… ja, zo’n band verdient onze warme belangstelling. En zo’n band is Musica Ficta.

Casper Middelkamp

Send this to a friend