Mystery

Second Home Live at Progdreams V

Info
Uitgekomen in: 2017
Land van herkomst: Canada
Label: Unicorn Records
Website (weblink): http://www.unicornrecords.com/
Luisteren kan je hier: https://www.facebook.com/mysterysound/
Website artiest: https://www.therealmystery.com/
Tracklist
Delusion Rain
Travel to the Night
If You See Her
Another Day
Wall Street King
Pride
The Last Glass Of Wine
Shadow of the Lake
Dear Someone
A Song for You
Through Different Eyes
The Preacher's Fall
Michel St-Père : gitaar
Jean Pageau : zang, fluit, toetsen
Benoit Dupuis : toetsen
Francois Fournier : basgitaar, zang
Jean-Sébastien Goyette : drums, zang
Sylvain Moineau : gitaar, zang
Second Home (2017)
Delusion Rain (2015)
Tales From The Netherlands (2014)
Unveil The Mystery (Compilatie) (2013)
The World Is A Game (2012)
One Among The Living (2010)
Beneath The Veil Of Winter's Face (2007)
At The Dawn Of A New Millenium (Compilatie) (2001)
Destiny? (1998)
Theatre Of The Mind (1996)
Mystery (1992)

Een band op het toenmalige hoogtepunt van zijn bestaan: zojuist een uitstekend, door fans en pers hoog gewaardeerd nieuw studioalbum uitgebracht, “Delusion Rain”, nummer één in de Progressive Chart van Progwereld, een optreden als hoofd- en slotact van de vijfde editie van het beroemde Progdreams Festival, de voorgenomen opname van een live DVD/CD tijdens datzelfde festival in hun tweede thuis in Zoetermeer en de wetenschap dat ze in oktober weer terug zouden komen voor een nieuw optreden. Zomaar een greep uit de aaneenschakeling van bijzondere feiten die het leven van de Canadese band Mystery in hoge mate bepaalden aan het begin van 2016.

Het heeft even geduurd, maar eind 2017, ruim anderhalf jaar later, ziet dan eindelijk het resultaat van die opnames uit april 2016 het levenslicht onder de titel “Second Home – Live at Progdreams V”. Een zeer toepasselijke titel, want de band uit het Franstalige district Quebec ziet de Boerderij in Zoetermeer ook echt als een tweede thuis. Ook de vorige DVD “Tales from the Netherlands” werd immers op de planken van hét progtheater van Nederland (en de nummer twee van Europa) opgenomen. De Boerderij voelt voor de band aan als een warm bad en dat gevoel is wederzijds. Kijk maar eens naar de minidocumentaire die extra is toegevoegd. Alles zit mee voor Mystery op zondagavond 3 april, een menigte van ca. 500 enthousiastelingen steunt de idolen door dik en dun.

Het prachtige en dramatische Delusion Rain, de titelsong van het nieuwe album, is de opmaat voor een uitstekend optreden. Mooie close-ups van gitarist/componist/oprichter Michel St-Père met zijn blauwe Stratocaster. We zien een band in optima forma met nieuwe zanger Jean Pageau in de gelederen, hij vervangt ex-Yes zanger Benoit David. Zijn ietwat theatrale podiumpresentatie past wonderwel bij de muziek van de band zoals goed te zien tijdens het rockende Travel To The Night en het bloedmooie If You See Her, ook al van het nieuwe album. Veel kennis van en liefde voor de muziek bij de filmmakers: kijk maar een naar het tussenstuk van Another Day, elk individueel nootje wordt exact getimed in beeld gebracht, we hoeven als toeschouwer niets te missen. En wat een beest van een drummer is die Jean-Sébastien Goyette toch! De ultieme progsong met zijn diverse ritme- en stemmingswijzigingen duurt de volle achttien minuten. Wall Street King (the money keeps coming in) en Pride zijn prima showcases voor de band om zijn niet geringe kwaliteiten te tonen. Het laatste nummer gaat vrijwel geruisloos over in The Last Glass Of Wine met geweldige unisono gitaarduetten tussen St-Père en Moineau, hoogtepunten van het optreden. Dat laatste geldt zeker ook voor Shadow Of The Lake.

Het lyrische gitaarspel van St-Père is bij uitstek het handelsmerk van de band, melodie met hoofdletter M, meerstemmige zang en een solide ruggengraat doen de rest. Hoofdrollen natuurlijk voor genoemde gitarist en zanger, maar er is hier heel duidelijk sprake van een teamprestatie, er is geen ruimte voor prima donna gedrag, zelfs Pageau maakt zich ondergeschikt aan het totaal. De atmosfeer in de Boerderij komt goed over, ook de prima lichtshow valt op, het enthousiaste publiek doet de rest.

Dear Someone wordt opgedragen aan die vrouwelijk superfan op de voorste rij en is een relatief rustpuntje in de set, een hoofdrol voor Pageau’s kristalheldere stem, hij speelt hier ook een aardig deuntje dwarsfluit. A Song For You, compleet met prima solowerk van de veelzijdige Jean Pageau op zijn draagbare toetseninstrumentarium, wordt opgedragen aan alle aanwezigen in de zaal, de band is overduidelijk op zijn gemak in zijn ‘home away from home’. Francois Fournier laat zien wat een geweldige bassist hij is op zijn vijfsnarige exemplaar in dit iconische nummer. Uitstekende dwarsfluit en vocalen van Pageau en weer die gitaarduetten, heerlijk! Uitstekend in beeld gebracht door 20+ camera’s, een wild enthousiast publiek klapt de handen stuk na het laatste nummer van de reguliere set. De band keert terug met een integrale versie van het magnum opus, het schitterende en zeer melodieuze Through Different Eyes van “One among the Living” uit 2010, in zijn geheel meer dan twintig minuten lang. Een giga applaus is de dank van het uitzinnige publiek. One more dus, het rockende The Preacher’s Fall fungeert als uitsmijter met weer die hemelse unisono gitaren, yummie.

Prima prestatie van het team onder leiding van hoofdcineast John Vis, een volledige Nederlandse productie van de groep die verantwoordelijk is voor zoveel goede video-opnames (IQ, Neal Morse Band). Met een veelvoud aan camera’s wordt de show vastgelegd, een team van maar liefst vijf cameralieden zorgt voor een mooie mix aan beelden. Mooie rustige overgangen, goed passend bij de lyrische kant van de muziek, met dito cameravoering, geen MTV toestanden. Het geluid is prima, de mix is door St-Père zelf verzorgd, zoals ook te beluisteren is op de audio CD’s (niet inbegrepen).

Op de ruim twee uur en vijf minuten durende DVD (de mini-doc duurt nog eens ca. zeven minuten) komen de sympathieke proggers uit Canada prima uit de verf. “Second Home – Live at Progdreams V” is een uitstekend document van een band op de top van zijn kunnen. En nog lang niet klaar: naar verluid verschijnt er binnenkort weer nieuw werk, het laatste studio-album “Delusion Rain” dateert inmiddels al weer van 2015. Binnenkort is Mystery ook te zien op Night of the Progs in het Duitse Loreley.

Extra aandacht voor de reeds genoemde mini-documentaire The Last Glass Of Wine, met materiaal van achter de schermen tijdens de voorbereiding op het optreden. Grappig en interessant tegelijkertijd, een inkijkje in het leven backstage van band en aanhang.

Alex Driessen

Koop bij bol.com

Send this to a friend