Morse, Neal

Sola Scriptura And Beyond

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Radiant Records
Website: www.nealmorse.com
MySpace: www.myspace.com/nealmorse33

Beeld: 16:9
Geluid: 2.0 stereo
Regio: ntsc, 0
Tracklist
dvd 1:
The Creation
The Good Don't Last / Open Wide The Flood Gates
The Door
The Conflict / The Conclusion
Question Mark Medley
Testimedley (Overture No. 1, California Night, Colder In The Sun, Somber Days,
Sing It High, The Storm Before The Calm, I Am Willing, Oh, To Feel Him, Rejoice en
God's Theme)
We All Need Some Light
Wind At My Back
dvd2:
Sweet Elation
In The Fire
Solid As The Sun
The Glory Of the Lord
Outside Looking In
Help Me
King Jesus
Reunion
We All Need Some Light
Open Wide The Flood Gates
Solitary Soul
Wind At My Back

Extra's:
behind the scenes
Bridge Across Forever akoestisch
Neal Morse: zang, toetsen, gitaar

Met medewerking van:
Paul Bielatowicz: gitaar, achtergrondzang
Henk Doest: toetsen
Wilco Van Esschoten: bas, achtergrondzang
Jessica Koomen: zang, toetsen, percussie
Collin Leijenaar: drums
Sola Scriptura And Beyond dvd (2008)
? (Question Mark) Live (2008)
Sola Scriptura (2007)
Cover To Cover (2006)
? (Question Mark) (2005)
One (2004)
Testimony Live dvd (2004)
Testimony (2003)
It's Not Too Late (2001)
Neal Morse (1999)

Predikant Morse keek vanaf zijn kansel en zag dat het goed was

Neal Morse is een druk baasje. Sinds de goede man in 2003 zijn eerste solo cd na het vertrek uit Spock’s Beard met de titel “Testimony” uitbracht (tijdens zijn verblijf bij Spock’s Beard heeft hij ook twee solo singer-songwriter platen uitgebracht) heeft hij eigenlijk nooit stilgezeten. Er verschenen naast “Testimony” nog drie andere studio cd’s, wat live werk op cd en dvd, een coveralbum en allerlei via zijn website uitgegeven gospel- en kerst cd’s. Op het moment van schrijven is net de dubbel dikke dvd van zijn “Sola Scriptura” concertreeks verschenen en staat zijn nieuwste solo cd ‘”Lifelines” op het punt van uitbrengen.

Neal Morse maakt zich er overigens niet makkelijk vanaf want de dubbel dvd die luistert naar de naam “Sola Scriptura And Beyond” is namelijk tot de nok toe gevuld. De eerste schijf duurt niet minder dan twee uur en negenenveertig minuten. Dat is al heel wat maar de tweede blinkende schijf gaat daar gewoon nog even overheen met precies drie uur en drie minuten. Nu is natuurlijk de vraag of bijna zes uur Neal Morse niet wat veel is maar dat kan ik gelijk tegenspreken. De gedrevenheid, het enthousiasme, speelplezier en vakmanschap straalt van hem af en het is een genot om al die minuten door te komen met Neal Morse en zijn, op gitarist Paul Bielatowicz na, Nederlandse begeleidingsgroep.

Dvd 1:

De Neerlandse prog parochie De Boerderij was het decor voor de opwindende show die op de eerste dvd is geplaatst. Het concert werd geschoten op 26 mei 2007 en dat was toevalligerwijs één dag later dan een concert dat de voormalige groep van Morse – Spock’s Beard – gaf in Zoetermeer. Het behoorlijk goed ontvangen album “Sola Scriptura” (is dat eigenlijk niet gewoon het beste album van de man?) is uiteraard goed vertegenwoordigd tijdens dit vereeuwigde concert. Er wordt nog wel begonnen met een krachtige versie van het album “One” (is dat eigenlijk niet gewoon het beste album van de man?) afkomstige The Creation en twee Spock’s Beard oudjes, maar daarna is het “Sola Scriptura” wat de klok slaat. Alle drie de epics van dit album worden zeer gedreven op chronologische volgorde gebracht. Logischerwijs beginnende met het 30 minuten durende The Door waarin een hoofdrol is weggelegd voor gitarist Paul Bielatowicz die een aantal fantastische solo’s ten toon spreidt. De naamgever van het concert zelf staat in het midden van het podium de toetsen te spelen alsof zijn leven er vanaf hangt (met bijbehorende gezichtexpressies) en weet precies op het juiste moment ook nog in alle vlugte een gitaar om te hangen om daar een fijn riedeltje mee te gaan spelen. Dat er ook nog gezongen moet worden lijkt de gewoonste zaak van de wereld, maar gezien de energie die hij in het instrumentale legt moet Morse wel over een erg goede conditie beschikken. Verder komen van “Sola Scriptura” The Conflict (inclusief jazzy tussenstuk) en The Conclusion voorbij, die door Morse en band als één track worden gebracht.

Daarnaast komen er uittreksels voorbij van twee oudere albums van Neal Morse. Als eerste wordt er een “Question Mark” medley (is dit eigenlijk niet gewoon het beste album van de man?) gespeeld. Zeven van de oorspronkelijk twaalf nummers komen hier voorbij. Simpel gezegd heeft Morse het eerste deel (van The Temple Of The Living God tot The Outsider) samengevoegd met het laatste gedeelte van de plaat (vanaf 12 tot het einde). Wederom een paar prettige solo’s van Bielatowicz en zeer strak drumspel van Collin Leijenaar. Het andere uittreksel is van “Testimony” (is dat eigenlijk niet gewoon het beste album van de man?) getrokken. De tien hier gespeelde nummers zijn in de ogen van  Morse de tien belangrijkste van het album. Van elk van de vijf parts komen er nummers voorbij die erg fraai gegoten zijn tot één geheel. Het “Testimony” gedeelte is eigenlijk het mooiste van de hier beschreven concert dvd. Niet omdat de muziek zoveel mooier is dan de andere liederen, maar het is de emotie die hier door merg en been gaat. Tijdens Somber Days krijgt Morse de eerste tranen al in de ogen, om die ten tijde van Oh, To Feel Him maar te laten lopen. Zelfs zijn stem begint heel even te haperen. Kippenvel! Tijdens de toegift krijgen we nog twee liedjes van vorige bands van Morse voor de kiezen (het plichtmatige Transatlantic nummer We All Need Some Light Now en het van “Snow” afkomstige Wind At My Back) en dan is het feest weer afgelopen en kunnen we de scherp geschoten dvd er uit halen om over te stappen naar…

Dvd 2:

De tweede schijf is in principe een bonusdisc al zou ik dat zelf zo niet willen omschrijven. Want wat we hier krijgen is wel wat meer dan een beetje bonusmateriaal. Daarom behandel ik even verder het échte bonus materiaal; de hoofdmoot van de tweede disc is namelijk een voor de helft gebracht concert! Maar liefst negen live nummers van de Question Mark tour komen hier voorbij. Het is allemaal iets minder professioneel opgenomen (iets mindere geluidskwaliteit, wat saaiere lichtshow en minder camera’s), maar de kwaliteit is nog altijd meer dan de moeite waard. Het concert is opgenomen in de Columbia Club te Berlijn op 14 juli 2006. Dit is een gedeelte van een concert wat je in zijn geheel kunt beluisteren door de dubbel live cd “? Live” te kopen (zie recensie van collega Maarten elders op de site). Een prima alternatief om in plaats van de bijna plichtmatige extra’s in de vorm van fotogalerijen, weblinks en ander soort onzin gewoon een soort van bootleg toe te voegen. Het toetje is dan weliswaar iets minder van kwaliteit dan het hoofdgerecht maar buikpijn krijg je er zeker niet van.

Extra’s:

Wat overblijft is het akoestisch gebrachte Bridge Across Forever van Transatlantic. De opname hiervan is gedaan tijdens de kerkentournee in Nederland in februari 2007. Deze vrij sobere registratie vond plaats in een kerk in Utrecht. Een aardige versie maar het voegt niet al te veel toe aan de rest van de dvd. De andere extra is een achter de schermen documentaire welke behoort bij de Sola Scriptura tour. Het is een zeer vermakelijke docu geworden van maar liefst één uur en veertig minuten! Vele soundcheck- en live beelden worden afgewisseld met een verhalende Neal Morse die van alles vertelt over de muzikanten in de band en over het wel en wee van de tour. Dan komt ineens een hele versie van In The Fire van het “Question Mark” album voorbij. Een veel stevigere versie dan dat op de plaat staat waardoor je bijna aan hardrock gaat denken. Na dit muzikale intermezzo gaat de docu weer verder en komen we onder andere wat te weten over het Boerderij concert. Soms gaat de documentaire ietwat hak op de tak, maar zeer zeker de moeite waard om een keer gezien te hebben.

Ik ben dan wel niet zo heel erg religieus maar ik weet wel dat ik geloof in de oprechtheid van Neal Morse. Deze dvd is een lust voor oog en oor en ik denk zo maar één van de beste dvd releases van 2008. Het enige wat ik dan nog niet weet is welke cd ik nu het beste vind van deze sympathieke zanger.

Sander Kok

Bestel deze cd rechtstreeks bij Discorder

Send this to a friend