Morse, Neal

25 oktober 2008, De Boerderij Zoetermeer

Locatie
De Boerderij, Zoetermeer
www.boerderij.org

Foto's: De Kade, Zaandam
www.kade.nl
Neal Morse: zang, toetsen, drums

Met medewerking van:

Henk Doest: toetsen, zang
Wilco van Esschoten: basgitaar, zang
Jessica Koomen: zang, toetsen, percussie
Elisa Krijgsman: gitaar, zang
Collin Leijenaar: drums
o.a.
At The End Of The Day
Leviathan
The Way Home
Author Of Confusion
I'm The Guy
That Crutch
Lifeline
Walking On The Wind
Many Roads
From The Cradle To The Grave
Quistionmark Medley
Stranger In Your Soul

De Boerderij was nagenoeg uitverkocht en dus was het stampvol in deze altijd gezellige progtempel in Zoetermeer. Neal Morse stond op het programma en de zaal vulde zich met gospelfans en progfans (en een combinatie hiervan).Neal Morse werd ook deze keer begeleid door zijn Nederlandse band waarin ook gitarist Elisa Krijgsman weer was teruggekeerd. En wat zijn deze muzikanten, die hoofdzakelijk hun geld verdienen met gospel- en sessiewerk, vreselijk goed! Als complete band kan er ongetwijfeld niet vaak geoefend worden, maar wat vormen ze een opvallend hecht collectief. Met name drummer Collin Leijenaar doet met gemak Mike Portnoy vergeten. Ook de mooie stem van Jessica Koomen geeft de muziek van Morse een meerwaarde. Hopelijk gaat hij de band ook gebruiken om nieuw studiomateriaal op te nemen.

Foto: Eric de Bruijn (c) Progwereld

Verrassend genoeg werd de set geopend met At The End Of The Day van Spock’s Beard. Het nummer werd geweldig vol plezier en passie gespeeld en legde de lat voor de rest van de avond meteen heel hoog. Na het welkom van Morse volgde het indrukwekkende Leviathan. Voorwaar geen makkelijk nummer om live te spelen, maar ook hier slaagde de band met vlag en wimpel. Neal Morse straalde en je zag duidelijk dat hij ervan genoot om met deze groep muzikanten op het podium te staan.

Ook Author Of Confusion werd buitengewoon goed gespeeld. Het Gentle Giant-achtige meerstemmige stuk zorgde voor kippenvel op mijn armen. En over kippenvel gesproken, wat was het ondragelijk heet in De Boerderij deze avond. Ook de nadelen van het horeca rookverbod werd deze avond pijnlijk duidelijk; de zweetlucht die ruim 800 bezoekers voortbrachten was niet te harden.

Foto: Eric de Bruijn (c) Progwereld

Morse speelde een prettige dwarsdoorsnede van zijn oeuvre. Jammer alleen dat zijn album “Testimony” werd overgeslagen. Daar had ik graag het een en ander van willen horen. Wat ook opvalt is dat alle nummers wel steeds meer op elkaar gaan lijken. De nieuwe nummers klinken stuk voor stuk erg goed, maar ze doen steeds meer aan eerdere nummers van Morse denken.

Net als zijn optreden die hij in juli 2006 in Nederland gaf, mocht ook nu zoon Will het nummer From The Cradle To The Grave mee zingen. Ik vond het iets te sentimenteel, maar het mannetje kan zeker aardig zingen. Misschien volgt hij zijn pa nog eens op.

Foto: Eric de Bruijn (c) Progwereld

Het publiek was enorm enthousiast en dat zorgde ervoor dat de sfeer fantastisch was. Helemaal toen Morse de Transatlantic epic Stranger In Your Soul inzette ging het dak eraf. Neal liep zingend door de zaal en klom ook nog eens achter de drumkit. Toen het zaallicht al aan gegaan was moest hij zelfs nog een keer terug komen. Zo werd het een gedenkwaardig avondje topmuziek!

Foto: Eric de Bruijn (c) Progwereld

Verslag: Maarten Goossensen
Foto’s: Eric de Bruijn (c) Progwereld (de foto’s zijn van het concert de dag ervoor in Zaandam)

Send this to a friend