NeBeLNeST

NoVa eXPReSS

Info
Uitgekomen in: 2002
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: Cuneiform Records
Distributie: Mandaï Distribution
Website: http://www.nebelnest.com
Luistermogelijkheid: http://www.myspace.com/nebelnest
Tracklist
Blackmail (9:35)
Stimpy Bar (5:12)
Redrum (11:03)
Cinema 1920 (5:00)
Nova Express (15:32)
Michael Anselmi: drums, percussie
Cyril Malderez: gitaar
Gregory Teledor: basgitaar, percussie
Olivier Teledor: toetsen, apparaten, percussie
ZePTO (2006)
NoVa eXPReSS (2002)
NeBeLNeST (1999)

Hoewel het inmiddels alweer enkele jaren stil is rondom het Franse NeBeLNeST is dat geen reden om deze groep te vergeten. Met albums als ZePTO, NoVa eXPReSS en hun titelloze debuut heeft de band namelijk ruimschoots bewezen tot de top van de hedendaagse avantprog te behoren. NeBeLNeST maakt dreigende, drukke muziek die onder andere bepaalde kanten van de klassieke King Crimson doorvoert naar nieuwe uitersten, en zo een indrukwekkend eigen geluid weet te produceren. Dit komt misschien wel het beste naar voren op NoVa eXPReSS, het tweede album van de groep.

Een voor de hand liggende vergelijking is Anekdoten, de Zweedse band die ook voornamelijk schatplichtig zijn aan de King Crimson van de vroege jaren zeventig. Hoewel hun muziek geenszins hetzelfde klinkt, slaagt NeBeLNeST er net als Anekdoten uitstekend in om met name de intensiteit van albums als “Larks’ Tongues in Aspic”, “Starless and Bible Black” en “Red” over te brengen. Het strakke, drukke drumwerk, de furieuze ronkende bas en het felle gitaarwerk bevinden zich namelijk zeer sterk in die hoek. Voeg daar het veelvuldige Mellotrongebruik (zowel echt als gesampled) van de band aan toe, en de basis voor de muziek staat.

NeBeLNeST is echter geen King Crimson-coverband. De band valt namelijk zeer nadrukkelijk in de avantproghoek, en heeft in dat opzicht bijvoorbeeld veel op met het onvolprezen Guapo, dat op vergelijkbare wijze intensiteit als kernelement van de muziek beschouwt. Op NoVa eXPReSS zijn zelfs de rustige stukken – zoals in Redrum – niet bepaald rustgevend. De composities broeien, en ieder rustig stuk leidt alleen maar tot een nieuwe uitbarsting die je even alle hoeken van de kamer laat zien. In dit opzicht heeft de band ook zeker goed geluisterd naar bands als Univers Zero en Present, die op vergelijkbare wijze met dit soort dynamiek spelen.

En met dit rijtje vergelijkingen zijn we weer aangekomen bij het vaste probleem van recensies over avantprog: aangezien veel bands dezelfde effecten nastreven en uit dezelfde vaatjes tappen is het moeilijk om duidelijk aan te geven hoe een band zich onderscheidt. Of dit een tekortkoming is van het genre of van mij als muziekschrijver durf ik niet te zeggen (vast het laatste), maar in het geval van NoVa eXPReSS van NeBeLNeST betekent het wel dat deze recensie de muziek niet volledig overtuigend kan weergeven. Desalniettemin kan er wel een kwaliteitsoordeel aan verbonden worden: NoVa eXPReSS is het beste album van een uitstekende avantprogband, en verdient daarom zonder meer de aandacht.

Christopher Cusack

Koop bij bol.com

Send this to a friend