Nem-Q

Opportunities Of Tomorrow

Info
Uitgekomen in: 2007
Land van herkomst: Nederland
Label: eigen beheer
Website: www.nem-q.com
MySpace: Nem-Q
Tracklist
Ignorant (6:30)
Hey Now Look At you (5:10)
Time Clock (8:27)
Fading Life (3:53)
Another Promise (5:19)
Godless (8:33)
River (7:21)
Comin' Round (7:18)
Paul Van Limbeek: drums, percussie
Mark Reijven: gitaren
Dennis Renders: toetsen, achtergrondzang
Paul Sieben: zang, gitaar
Henri Van Zelst: bas
Opportunities Of Tomorrow (2007)

 De zomer van 2004 was het startpunt voor het Nederlandse progressieve metal gezelschap Nem-Q. Zanger Paul Sieben en gitarist Mark Reijven stichtten in een café te Weert een vriendschap welke de basis zal vormen voor de muzikale formatie zoals wij deze nu kennen. Na een aantal jaren te hebben gewerkt aan verschillende liedjes en ook nog noodgedwongen een aantal bandwijzingen door hebben moeten voeren werd in september 2006 de hier beschreven cd “Opportunities Of Tomorrow” opgenomen in de PIGstudio in Weert, welke in de late lente van 2007 uiteindelijk het levenslicht zag.

De muzikale voorkeuren van het kwintet laten precies horen in welke richting je de muziek van Nem-Q moet plaatsen. Alle vijf de leden hebben een groot zwak voor bands als Dream Theater, Tool en Pain Of Salvation. Nu worden deze bands door vrijwel elke progmetalformatie wel genoemd dus een echte verrassing is dit nu ook weer niet te noemen. De muziek is dan ook niet bijster origineel te noemen maar dat hoeft ook helemaal niet zolang het gebodene maar naast – uiteraard – fraaie muziek ook spelplezier, passie en kunde uitstraalt. Als ik de muzikale activiteiten van het gezelschap Limburgse mannen onder de loep neem zit dat wel goed al is ook weer niet alles wat Nem-Q (welke een verbastering van het Latijnse woord “namque” is, hetgeen “bijvoorbeeld” betekend) voorschotelt enkel hosanna te noemen.

Zo komt de zang van Paul Sieben soms nog wat fragiel en onevenwichtig over, vooral in het nummer Another Promise is dit goed te horen. Ik krijg de indruk dat het op sommige momenten zelfs tegen het valse aanschurkt. Sowieso is deze track in mijn ogen de minste van “Opportunities Of Tomorrow”. Muzikaal gezien zit het verder over het algemeen wel goed bij Nem-Q. Drummer Paul Limbeek is een echte hard-hitter en weet met zijn snelle handen- en voetenwerk respect af te dwingen. Toetsenist Dennis Renders staat nog wat achteraan in de productie al denk ik dat daar bewust voor is gekozen aangezien hij vlak voor het opnameproces pas door de band is aangenomen. Bandoprichter en gitarist Mark Reijven doet prima zijn werk. Zowel het betere rag- en hakwerk alsmede de meer subtiele (zoals in Godless) aanpak heeft hij goed onder de knie. Zoals zo vaak is de bassist de minst opvallende van het stel. Ook in het geval van Henri Van Zelst is dat zo. Hij plukt zich onopvallend door het materiaal heen, maar hij legt natuurlijk wel de basis van de nummers waardoor de andere muzikanten zich lekker kunnen uitleven.

Al met al kan ik concluderen dat het debuut van deze jonge gasten (alle leden zijn bij de release van de plaat tussen de 24 en 27 jaar oud) er eentje is met het nodige perspectief. De low-budget productie is beslist een zeer aardige (misschien nog ietwat droog) en muzikaal weten de mannen uit een behoorlijk stevig vaatje te tappen. Liefhebbers van (Nederlandse) progmetal kunnen met een gerust hart deze cd een luisterbeurtje geven. Nem-Q heeft zeker talent en ik ben dan ook zeer benieuwd wat deze band in de toekomst allemaal nog gaat doen.

Sander Kok

Send this to a friend