Nemesea is een Nederlandse band die zich bezig houdt met female fronted symfonische gothic / metal, een genre waarin het dringen is aan de top met onder andere grootheden als Within Temptation, Delain en After Forever. De band klopt behoorlijk op de deur. Echt nieuw aan het firmament mag je Nemesea niet noemen. “Uprise” is al weer het vierde album van de in 2002 opgerichte Groningse formatie. De cd is gemaakt met het uitstekende motto dat elke verandering een verbetering moet zijn. De band die vooral in het verleden experimenteerde met dance en elektronische muziek komt op “Uprise” met een dampende, hartstochtelijke pot rock. Deze klinkt puur en is verre van overgeproduceerd. Toch hebben de nummers een onmiskenbare Nemesea-signatuur. De liedjes zijn met hun pakkende melodieën nog steeds erg poppy, ja zelfs hitgevoelig, maar steeds straalt het materiaal uit dat het gemaakt is voor de adrenaline en niet voor de centen.
Nemesea presenteert zich hier als trio, met als speerpunt Manda Ophuis, een geweldige zangeres die kracht en kunde samen weet te ballen in een juweel van een stem. Soepel gaan haar vocalen heen over de moddervette gitaarriffs van Hendrik Jan de Jong en het gedreven basspel van Sonny Onderwater. Dit komt meteen al goed naar voren in de krachtige opener Hear Me en dat is iets om constant met open mond naar te luisteren. De Jong trakteert ons op dit album trouwens niet op solo’s maar daar heb je ook geen behoefte aan. De muziek is dusdanig aanstekelijk dat het alleen maar zou misstaan. Over de radiovriendelijkheid van het materiaal: Forever is op single verschenen en de clip is op Youtube al meer dan 150.000 keer bekeken. Het is een zinderend nummer dat steeds intenser wordt, een song met Mostly Autumn-achtige coupletten, krachtige refreinen en een brug die aan Kensington doet deken.
De vraag is hoe de toetsen klinken op dit album aangezien kollossale koorklanken gemeengoed zijn binnen het genre. Nemesea kiest wijselijk een ander pad. Voor de inkleding zijn diverse mensen verantwoordelijk waaronder De Jong zelf, maar ook Bas Veeren die op het vorige album meespeelde is van de partij. Over het algemeen zijn de toetsen weliswaar niet al te nadrukkelijk aanwezig, de jaren ’80 synthpop invloeden in een nummer als Get Out zijn overduidelijk. Ook de dance-achtige toestanden in Time To Wake It springen er uit. Al moet gezegd worden dat de integratie met de stevige rock beter klinkt dan ooit.
De nummers hebben ongelofelijk veel dynamiek en dat mag voor een groot deel op het conto worden geschreven van drummer Steven Bouma. Deze hardhitter doet enorm van zich spreken in het wervelende Can’t Believe It en het onstuimige Hold On waar het reguliere album mee afsluit. Tevens brengt hij de juiste laag energie aan in mildere nummers als Let It Burn en Light Up The Sky, terwijl Ophuis waar dan ook de sterren van de hemel zingt.
De laatste vier nummers van “Uprise” zijn bonustracks en meestal is dat mosterd na de maaltijd. In dit geval echter horen we nummers die bijdragen aan de flow van het album. Het gaat hier om bewerkingen van al eerder uitgebrachte tracks. Zo is er een akoestische versie van het prachtige duet The Way I Feel dat gezongen word door Ophuis en Jacob Kongaika. Ook is er een orkestrale versie van Broken welke vervaardigd is door de audio componist Dor Friedman en waar Ophuis fenomenaal is. Het album sluit echt af met een altered version van No More en die portie toegevoegde pit is precies op zijn plaats.
“Uprise” is een knallende schijf en dat ligt niet alleen aan de muziek an sich. De productie van Guido Aalbers die werkte met onder andere Muse, Coldplay en No Doubt is voortreffelijk. Tja, niks staat een internationale doorbraak nog in de weg toch?