Newbreed

Newbreed

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Polen
Label: Metal Mind Productions
Website: www.newbreed.metal.pl
MySpace: www.myspace.com/newbreedmetal
Tracklist
How It Was To Be (6:32)
The Forever Spring (4:04)
Safety (5:26)
When I Admire The World (3:33)
After All This Time (3:33)
Long Time Desired (4:43)
An Answer Without Any Words (4:29)
In A Better World (5:30)
Another Home In You (2:19)
Hope That You're Alright (5:37)
Szymon Fiuk: gitaar
JarosÂaw Gacek: basgitaar
Stanley Wolonciej: drums
Thomas Wolonciej: gitaar, zang
Met medewerking van:
Wacek Vogg KieÂtyka: gitaar
Tomasz Lipa Lipnicki: zang
Newbreed (2011)
Live in Rudeboy (DVD - 2009)
Child of The Sun (2007)
If I Were the Rain (2005)
Lost (EP - 2003)
The New Way of Human Existence (EP - 2002)
Solitary (Demo - 2000)

NeWBReeD wordt omschreven als een Progressieve Metal band uit Polen en dan is de link met Riverside gauw gemaakt. Toch is die invloed bij deze band nauwelijks aanwezig. Laat ik daarom eerst maar eens stil staan bij een beetje muziekgeschiedenis in Polen (zie daarvoor ook mijn interview met Mariusz Duda). In de zeventiger jaren was SBB de meest populaire band in Polen, in de tachtiger en negentiger jaren was daar eigenlijk alleen Collage van invloed op de progressieve muziek. Zoals in zoveel Oost Europese landen is de underground hardrock muziek erg populair in de laatste decennia van de vorige eeuw. Pas aan het begin van deze eeuw wist Riverside de progressieve/alternatieve muziek populair te maken in Polen.

Alhoewel ik hiervoor nog nooit van NeWBReeD gehoord had, bestaat deze band al sinds 1999 en is dit al hun derde volledige album. Hun eerste demo “Solitary” werd in 2000 opgenomen en misschien is hun ep “Lost” wel het meeste bekende werk van deze band. Ik zou de muziek dan ook niet willen omschrijven als progmetal, maar eerder als technische of experimentele death metal / avant-garde metal, denk daarbij aan bands als Meshuggah of Atheist. Zelf geven ze als invloeden de bands Alice In Chains, Opeth, Mastodon, Katatonia, Faith No More en Dillinger Escape Plan op.

Zoals hierboven al blijkt heb ik best moeite om de muziek van NeWBReeD te beschrijven. De band schommelt met hun nummers ook tussen diverse muziekstromingen waar ik geen hoogte van kan krijgen. In het eerste nummer How It Was To Be worden polymetrische ritmes gemengd met een heavy en dan weer poppy sound. Het nummer The Forever Spring is weer meer alternatief van geluid, terwijl het eerste stuk van het nummer Safety, met een duidelijke dubbele basdrum, weer bijna heavy metal is. Het nummer When I Admire The World heeft een ambient geluid, waarbij ook de zang uiterst rustgevend is. Another Home In You is dan weer een akoestisch nummer.

De liefhebbers van experimentele muziek die varieert tussen diverse uitersten, met soms extreme uitschieters, moeten dit album zeker eens proberen. Maar voor mij bewijst dit album eigenlijk maar één ding: niet alle muziek uit Polen is even goed.

Mario van Os

Send this to a friend