Nheap

Flying And The Silence

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Italië
Label: Acustronia
Website: http://www.nheap.com
Tracklist
Origin Of Water (6:08)
Primary Colors (5:24)
Half-asleep (3:57)
Wandering (7:22)
Expressionism At Night (I-impulse, II-draft II, III-variation, IV-consequences) (5:58)
Flying And The Silence (6:01)
Between The Trees (5:22)
Lost In A Leaf (5:33)
Two Types Of Awakenings (5:04)
Recurring Dream (7:08)
Massimo Discepoli: drums, toetsen, toetsen, basgitaar, gitaar
Flying And The Silence (2013)
Clouds Under The Table (2011)
Skymotion (2009)
Realight (2008)

Voor mij is “Flying And The Silence” een eerste kennismaking met de Italiaanse multi-instrumentalist Massimo Discepoli, die overigens zijn muzikale roots kent als drummer. Onder de naam Nheap brengt hij al sinds 2008 albums op de markt die zeer gewaardeerd worden onder de liefhebbers van ambient jazz en milde post-rock. Begrijpelijk, want muzikaal gezien mankeert er heel weinig aan de meditatieve en organische klanken van Nheap.

Hoewel de beschouwende en ietwat introverte composities voor sommigen tot de categorie ‘geneuzel’ behoren, zal dit voor de ruimdenkende meerderheid toch niet het geval zijn. Ja, de atmosferische klanken die Discepoli onder andere uit zijn Fender Rhodes tovert misstaan niet binnen een gemiddelde new age productie, maar de fraai analoog klinkende drums geven de contemplatieve songs richting, wortels en houvast. De ijle en breed uitwaaierende gitaarklanken die hier en daar opduiken voelen aan als een lichte bries op een klamme dag en zorgen voor additionele dynamiek.

Gedurende een klein uur wordt er op “Flying And The Silence” zeer vakkundig gemusiceerd en valt een aaneenschakeling van subtiele en meer prominente details te beluisteren. Verschillende stemmingen strijden om de gunst en schakelen van weldadig warm naar een meer abstracte beleving. Sowieso kun je stellen dat dit instrumentale album sfeergevoelig is, zowel voor de maker als de luisteraar. In de juiste setting valt er volop te genieten en kun je heerlijk zwijmelen. Op andere momenten kun je echter flink ongeduldig worden omdat echte tempowisselingen of pieken uitblijven.

Het is niet heel verwonderlijk dat geen van de voorgangers van “Flying And The Silence” op Progwereld te vinden is. Ik verwacht ook dit album niet terug in enige jaarlijst. Toch verdient een album als dit aandacht en respect, want kwaliteit moet gehoord worden. Zie het als een uitdaging om eens van de gebruikelijke paden af te wijken en je horizon (nog) verder te verbreden. De kennismaking met Nheap kan best eens tot een langdurige liefde uitgroeien.

Govert Krul

Send this to a friend