Vejlyt, Niels

Sthenic

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Denemarken
Label: Lion Music
Website: Niels Vejlyt
MySpace: Niels Vejlyt
Tracklist
Heads Up (3.23)
Die Today (5.12)
Rain (4.28)
Samurai (4.46)
Meteors (4.47)
My Little Rascal (4.16)
Kajsa (4.19)
Winter (9.16)
Bonus DVD:
Riffs and Chops of Rain
The Licks of Sthenic
Riffs and Chops of Samurai
Niels Veljyt Live 2011
Sound check and Warm-up
Kris Gildenlow: Bass
Jakob Vand: Drums
Niels Vejlyt: Guitars
Met medewerking van:
Mads Damgaard: Piano op Kajsa
Bernardo Fesch: Bass op Die Today en Winter
Sthenic (2011)
The Predator (2006)

Het label Lion Music is opgericht door gitarist Lars Eric Mattsson. Mattson, zelf ooit ontdekt door Mike Varney, ontketend met zijn label een vergelijkbare hype rondom virtuoze neo-klassieke gitaristen als Shrapnel Record in de jaren ’80.

Niels Vejlyt is één van de nieuwe veel belovende gitaristen op dit Lion Music Label. Hij staat vooral bekend om zijn speciale technieken en arpeggio’s. Arpeggio is een manier van spelen waarbij de diverse noten van een akkoord na elkaar worden gespeeld in een oplopende (of dalende) reeks. In Vejlyt’s geval betekent dit ook dat de snelheid in zijn solo’s steeds wordt veranderd. Tot zover dit stukje gitaarles van een leek en weer terug naar de meester. Niels Vejlyt is namelijk vooral bekend van zijn gitaarlessen, die hij sinds 1994 geeft aan diverse rock- en metalgitaristen. Sinds 2008 heeft hij ook zijn eigen online ‘Next Generation Guitar School’. Op zijn website vind je dan ook diverse instructie-dvd’s en er is elke week een gratis instructieles te downloaden.

Niels Vejlyt is verder wellicht bekend van zijn band Infinity Overture. In mijn recensie van het eveneens in 2011 uitgebrachte album “Infinity Overture Part One” haal ik de invloeden van zijn grote voorbeeld Yngwie Malmsteen al aan. En zoals ik toen ook al vertelde, komt hij erg dicht bij deze gitaarmeester. Hij schaart zich dan ook met gemak in het rijtje van gitaristen, die in de 80’er jaren tot het eerder genoemde Shrapnel label behoorde, zoals David T. Chastain, Vinnie Moore, Tony MacAlpine, Paul Gilbert, Jason Becker, Richie Kotzen en Marty Friedman.

Dit soloalbum is dan ook helemaal gericht op het uitstekende gitaarspel van Niels Vejlyt. Het album begint met Heads Up in de stijl van For The Love Of God van Steve Vai. Op het album wordt Vejlyt op de basgitaar bijgestaand door Kris Gildenlow (ex-Pain Of Salvation) en op drums is zijn Infinity Overture maatje Jakob Vand aanwezig. Op het nummer Die Today is daarnaast Bernardo Fesch op de basgitaar te horen. Dit nummer is dan ook veel zwaarder en bombastischer. Het nummer Kajsa begint met een piano-intro van Mads Damgaard. Deze pianoballad wordt aangevuld met het hartverscheurende gitaargeluid van Vejlyt. Een wondermooi duel tussen piano en gitaar.
Op Meteors worden alle registers opengetrokken. De afwisselende gitaartechnieken, de fraaie mix van muziekstijlen, tempowisselingen en akkoorden maken dit tot een nummer dat zeer lekker in het gehoor ligt.

Dit album is een album zoals het hoort bij een dergelijk getalenteerde gitarist. Echte pure gitaarmuziek, met vingervlugge solo’s, technisch perfect gitaarspel en verder geen poespas. Een album dat zich kan meten met de gitaarmeesters van de G3 concerttours, zoals Joe Satriani, Steve Vai, John Petrucci en de al eerder genoemde Malmsteen. Voor mensen die van een lekker gitaargeörienteerd stuk muziek houden, liefhebbers van gitaarshredding en mensen die het geweldig vinden om naar een gitaarsolo van ruim 40 minuten te luisteren, is dit album zeker een aanbeveling.

Mario van Os

Koop bij bol.com

Send this to a friend