Nordic Nomadic

Worldwide Skyline

Info
Uitgekomen in: 2011
Land van herkomst: Canada
Label: Tee Pee Records
Website: Nordic Nomadic
MySpace: Nordic Nomadic
Worldwide Skyline (2011)
Nordic Namadic (2007)
Tracklist
Worldwide Skyline (5:07)
The Future's Fear (2:30)
Growlin' Horns (4:43)
Bite To Chew (6:36)
Summer Friends (4:04)
The Soft Way (4:08)
Take Your Heart To The End (3:06)
Listen To The Leaves (5:56)
The Things You've Lost (3:53)
Chad Ross: gitaar, zang, drums, toetsen
Met medewerking van:
Paul Aucoin: vibrafoon
Worldwide Skyline (2011)
Nordic Namadic (2007)

Ik heb vroeger altijd gedacht (en ik denk het stiekem nog wel eens) dat de ware klasse van Pink Floyd ‘m vooral zat in de wat verstilde, pastorale stukken als If en A Pillow Of Winds, die wat ‘gewonere’, rustige en uit weinig meer dan grote scheppen sfeer opgetrokken liedjes met akoestische gitaren en zachte zang. Gelukkig is er de laatste jaren steeds meer belangstelling voor dat soort liedjes. Ik zal wel niet snel kunnen bewijzen dat de mannen van Midlake Pink Floyd adepten zijn, maar draai er “The Courage Of Others” nog maar eens op na en je hoort het meteen.

Chad Ross, in het dagelijks leven voorman van de psychedelische punkband Quest For Fire, maakt in zijn vrije tijd muziek die erg in het verlengde ligt van de lijn Pink Floyd – Midlake. Natuurlijk kan een Canadees niet om de invloed van Neil Young heen en een Canadees die psychedelische muziek maakt zal altijd wel Earth noemen, maar toch: op bijna elk liedje van deze plaat zou je ook een strofe van “Meddle” kunnen zingen.

Nordic Nomadic staat garant voor omfloerste liedjes, bijna gefluisterde, meerstemmige zang, op de achtergrond doordronende tonen van overstuurde gitaren of oude synthesizers en vooral veel knap getokkelde akoestische gitaren. Een extra aanwinst zijn de bijdragen van Arcade Fire man Paul Aucoin, die met zijn vibrafoon net een randje beschaving toevoegt. Het is sobere muziek en echt vrolijk is het niet, maar je kunt het ook niet alleen maar somber noemen.

Liefhebbers van Dream Theater hebben al lang afgehaakt en terecht, want veel muzikaal vuurwerk hoef je hier natuurlijk niet te verwachten. Echt progressief is deze plaat vanzelfsprekend ook niet, maar – zeker op een guur verregende zondag in oktober – ben ik er toch wel erg blij mee. Zoveel sfeer hoor je op nieuwe platen nog maar nauwelijks. Ja, bij Midlake dus, waarmee Nordic Nomadic zich toch wel het beste laat vergelijken. Midlake heeft de betere composities, maar Chad Ross komt met “Worldwide Skyline” tamelijk dichtbij en scoort (zeker in Listen To The Leaves) weer meer punten op de Floydometer. Bijzonder fijne, warme plaat voor de stille momenten.

Erik Groeneweg

CD:
Koop bij bol.com

LP:
Koop bij bol.com

Send this to a friend