Notice Grace

Movements

Info
Uitgekomen in: 2014
Land van herkomst: Verenigde Staten
Label: eigen beheer
Website: www.facebook.com/NoticeGrace
Tracklist
Prelude (3:30)
Movements (12:01)
Bleed (8:56)
Protect This Sacred State (6:21)
Avenger (6:52)
Hard Times (7:02)
Walk Away (9:03)
Stop (8:02)
Gib Heuett: gitaar en zang
Zachery Kinsaul: gitaar en zang
Rick Lewis: drums
Dennis Svela: basgitaar, toetsen en zang
Met medewerking van:
Rick Kinsaul: gitaar op Hard Times
Katie Svela: zang op Movements
Movements (2014)

Notice Grace is een formatie uit Atlanta city in Georgia en herbergt een viertal bandleden die vooral live veel hebben opgetreden. Dit debuutalbum is in de afgelopen jaren zorgvuldig samengesteld en is een mix van vorige speelstijlen en voorkeuren van de bandleden. De band zelf zegt in het profiel van Facebook excellente progressieve rock arrangementen in de muziek te hanteren. Dat is echter iets teveel enthousiasme naar mijn mening.

De muziek die de band ons voorschotelt is op zich prima verzorgd. Dat op één na laatste woordje in de vorige zin is eigenlijk tekenend en misschien wel de doodsteek voor het hele album. De songs zijn technisch in orde, maar weinig spannend. De band speelt in het bereik van veel bands, maar houdt in het album wel een eigen stijl vast, hoe vreemd dat ook klinkt. Vergelijkingen met Bon Jovi,  Def Leppard, Uriah Heep en een neo-progressieve band als Pallas of IQ zijn snel gemaakt. De muziek is gitaarrock georiënteerd en dat is ook het kleine pluspuntje in het spel van de band. Het sleept mij bijvoorbeeld door een weinig verheffende Hard Times. De zang op het album is gevarieerd te noemen doordat drie bandleden diverse songs zingen, maar geen van de drie heeft een geluid dat écht blijft kleven in je systeem.

Notice Grace maakt muziek die wat mij betreft een gepasseerd station is, hoewel je de vakkunde van de heren kunt (h)erkennen. Het klinkt alleen nergens écht verfrissend of enigszins vernieuwend. Daarvoor zijn er teveel succesinstrumenten uit het verleden van de progressieve rock gehaald. Dit alles zorgt ervoor dat je nergens verrast wordt of in elk geval gefascineerd. Ondanks alles is dit een prima album voor de liefhebbers van de genoemde bands. Verwacht niet teveel, dan zal je niet teleurgesteld worden.

Ruard Veltmaat

Send this to a friend