Notturno Concertante

Let Them Say

Info
Uitgekomen in: 2020
Land van herkomst: Italië
Label: Luminol Records
Website: https://www.notturnoconcertante.it/
Tracklist
Let Them Say (3:30)
Delicate Sabbath (5:25)
Dei Miei Sospiri (3:27)
Darkness I Became (2:05)
Fellow Travellers (4:23)
Le Magnifiche Sorti E Progressive (4:45)
So Far Out (2:37)
Lovers Second Leap (4:43)
Finis Terrae (4:23)
Handful Of Hopes (7:08)
Evidence Of Invisible (3:50)
Lucio Lazzaruolo: gitaar, toetsen
Francesco Margherita: drums, sampling
Raffaele Villanova: gitaar, sampling

Met medewerking van:
Luciano Aliperta: basgitaar
Giuseppe D'Alessio: basgitaar
Molly Joyce: viool
Nadia Khomoutova: viool
Seto Nobuyuki: klarinet
Simone Pizza: drums
Kaitlyn Raitz: cello
Let Them Say (2020)
Canzoni Allo Specchio (2012)
Riscrivere Il Passato (2002)
The Glass Tear (1994)
News From Nowhere (1993)
Erewhon (1993)
The Hiding Place (1990)

Voor mij was het Italiaanse Notturno Concertante nog een onbekende band. Enig speurwerk levert op dat deze band begon met neoprog in de lijn van Genesis en Marillion. In de loop van de tijd evolueerde de muziek naar progressieve rock met invloeden van folk, jazz en wereldmuziek.

De band neemt sowieso erg de tijd voor nieuwe muziek, want de vorige plaat “Canzoni Allo Specchio” stamt al uit 2012. De cd daarvoor was “Risrivere Il Passato” uit 2002. In de begintijd van de band, de eerste helft van de jaren ’90, werd er wel met grote regelmaat een cd uitgebracht. Hoe dan ook, kwaliteit gaat voor kwantiteit. De laatste twee cd’s werden overigens positief beoordeeld op Progwereld.

In tegenstelling tot de vorige cd’s van Notturno Concertante is “Let Them Say” een volledig instrumentale plaat. Ik moet eerlijk zeggen dat mijn voorkeur uitgaat naar muziek met vocalen. Desalniettemin is “Let Them Say” ook voor mij een genietbare plaat. Dat komt vooral door de variatie in de muziek. De cd opent met het titelnummer met daarin een hoofdrol voor gitaar en strijkers. Het tweede nummer, Delicate Sabbeth, begint een stuk donkerder en elektronisch. Daarna komt folk om de hoek kijken en het koper zorgt voor een jazztouch. Dit is de blauwdruk wat Notturno Concertante veel doet: de combinatie van akoestische instrumenten met elektronica en de violen die zorgen voor folkinvloeden; het koper voor het jazzgevoel. Maar het is en blijft progressieve rock wat de Italianen ons smakelijk voorschotelen. Ik vind bijvoorbeeld Le Magnifiche Sorti E Progressive een mooi voorbeeld: rustige piano en een fijne melodie. De muziek is doorgaans rustig en laidback. Een uitzondering is het nummer So Far Out, waar opeens wat rockende gitaar te horen is. Ik wil het nummer Lovers Second Leap ook nog even noemen. Dat hint natuurlijk naar Genesis’ Lovers Leap, het begin van Supper’s Ready. Het is een mooi sfeervol nummer met akoestische gitaar en strijkers. In de slotnummers op deze muziek hoor je meer invloeden vanuit de wereldmuziek, met name op Handful Of Hopes, het langste nummer van deze plaat.

Kortom, de muziek op “Let Them Say” is gevarieerd. Progressieve rock met hints naar het ‘oude Genesis’ en (uiteraard) typisch Italiaanse prog. De invloeden uit de folk, jazz en wereldmuziek geven de muziek nog extra cachet. Muziek voor fijnproevers.
10

Send this to a friend