NovAct

Tales From The Soul

Info
Uitgekomen in: 2005
Land van herkomst: Nederland
Label: Sensory Records
Website: www.novact.nl
Tracklist
Sharply Condemned (4:34)
Hope And Fear (5:34)
Eternal Life (5:23)
Path Of Daggers (4:53)
So Help Me God (7:01)
Flower (5:05)
The Rider (3:51)
Nothing Worth Fighting For (4:21)
Promises (6:02)
Bad Religion (5:36)
Eddy Borremans: zang
Jeroen van Maanen: bas
Martijn Peters: drums
Michiel Reessink: toetsen
Wouter Wamelink: gitaar
Tales From The Soul (2005)
als Morgana-X:
Misunderstood (2003)

Handig zeg, een zoon die Latijnse les krijgt op school. Hij wist me meteen te vertellen dat NovAct in het Nederlands simpelweg ‘nieuwe band’ betekent. Helemaal nieuw is deze band natuurlijk niet, voorheen gingen deze vijf Arnhemmers namelijk door het muzikale leven als Morgana-X. Onder die paraplu brachten ze in 2003 de promo “Misunderstood” uit. En die werd verre van verkeerd begrepen, want die release leverde de groep vele uitstekende kritieken op. Nadien volgden tal van optredens, waarvan die op Headway 2003, Jamrock 2003 en Progpower 2004 de meest in het oog springende waren. Tussen deze bedrijven door heeft de band in alle rust gewerkt aan het eerste volwaardige album.

“Tales From The Soul” bestaat uit tien tracks en brengt bijna 53 minuten op de klokken. De opnames vonden plaats in de Duitse Spacelab Studio’s onder leiding van Oliver Philipps en Christian Moos, die we ook kennen van Everon. Dit gelouterde productieduo heeft het album een apart geluid meegegeven. De sound voelt als een wollige deken, als die extra dikke trui die je aantrekt in de winter. Heel behaaglijk. De heren zijn erin geslaagd om een sfeer te creëren waarin de intense heavy progrock van NovAct uitstekend gedijt. Een knap staaltje werk.

Blikvanger van de band is zonder twijfel zanger Eddy Borremans. Hij geeft de songs zoveel ‘ziel’ met zijn unieke stemgeluid. Zijn zang zit vol warmte en passie. Hij slaagt erin om je als het ware in de liedjes te trekken, waardoor je zelf onderdeel van het geheel wordt. Een aparte ervaring. De zelfgeschreven teksten die hij uit zijn keel laat ontsnappen gaan trouwens ook ergens over. Onderwerpen als kindermisbruik, vrijheid van meningsuiting, geloofsmisstanden en de zinloosheid van oorlog, kun je moeilijk lichte kost noemen. Deze zaken roepen veel emoties op en dat weet Eddy op voortreffelijke wijze in zijn vocalen tot uiting te brengen.

Wat NovAct ook aantrekkelijk maakt zijn de afgewogen composities van gitarist Wouter Wamelink. De nummers blinken vooral uit doordat ze eenvoudig lijken. De kracht zit in de mooie melodielijnen, de effectieve bruggetjes en de warmte die de songs uitstralen. Je wordt geraakt, je wordt gepakt en meegezogen. Geen complexe dikdoenerij, geen muzikale virtuositeit. Nee, NovAct laat de nummers het werk doen. Daar ligt de focus. Dat is wat telt.

Opener Sharply Condemned is meteen een voltreffer. Prachtige zang, massieve gitaarriffs en een meesterlijke melodie. Het dreigend klinkende Hope And Fear doet daar nauwelijks voor onder. De frisse accenten die hier door toetsenist Michiel Reesink worden aangebracht zijn van grote waarde. Met het pakkende Eternal Life, dat knap drumwerk van Martijn Peters kent, komen we de eerste song van “Misunderstood” tegen. Dit nummer komt nu nog beter uit de verf en dat kan ook gezegd worden van de overige drie songs van de promo. Heel afwisselend is So Help Me God, dat gezegend is met een prachtige gitaarmelodie. Erg mooi. Evenals het soms ingetogen Nothing Worth Fighting For, waar Eddy Borremans nog een keer zijn klasse toont. Bij het horen van het fijnzinnige Flower komt onwillekeurig de naam van Marillion op. Om de boel live op scherp te krijgen lijkt het opzwepende Promises, dat de meest naar progmetal neigende track is, een goede kandidaat. Hoewel Path Of Daggers, met verwijzingen naar de vroege Threshold, in die strijd ook zeker een kans maakt.

NovAct heeft met “Tales From The Soul” een indrukwekkend en volwassen debuut afgeleverd. Een album dat een breed progressief publiek zou kunnen aanspreken. Geschikt voor vele doelgroepen!

Joost Boley

Koop bij bol.com

Send this to a friend