Oceana Company

For The Boatman

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Nederland
Label: Spacejam Records
Website: Oceana Company
MySpace: Oceana Company
Tracklist
Landing (4:26)
Trenchfever (4:20)
Freedom Of Mind (5:20)
Imaginary Time (4:32)
Silent (7:05)
A Wayfarer's Travel (4:05)
The Warning Light Stays On (6:58)
Boatman (3:57)
The Big Sky (11:17)
Michiel Ferweda: gitaar
Matthijs Herder: zang, gitaar en toetsen
Robert Koole: drums
Han Schilder: basgitaar
For The Boatman (2008)
Promo 2007 (2008)

Het is een algemeen bekend gegeven dat volgens de Griekse mythologie de doden als schimmen in het onderaardse dodenrijk Hades voortleefden. De Oude Grieken geloofden bovendien dat Hermes (als patroon van de reizigers) hen tot aan de mythische rivier Styx begeleidde, waar de overledenen met een veerboot naar het aan de overkant liggende dodenrijk werden vervoerd. Omdat veerman Charon echter een kleine vergoeding voor deze oversteek verlangde, werd bij pas gestorven Grieken dikwijls een muntstuk in de mond gelegd.

De titel van het debuutalbum van Oceana Company, “For The Boatman”, verwijst derhalve naar de oude veerman uit de Griekse mythen die tegen betaling de schimmen van doden naar het dodenrijk bracht. Het Nederlandse kwartet beschouwt het album dan ook als muntgeld, waarmee het in feite zijn eigen overtocht naar de onderwereld probeert af te kopen. Het is daarom niet vreemd dat (het verlangen naar) ‘de andere kant’ één van de terugkerende thema’s van het debuut is.

Evenals op zijn kortspeler “Promo 2007” citeert Oceana Company op “For The Boatman” rijkelijk uit allerlei verschillende muziekgenres als hardrock, indierock, progressieve rock, psychedelische rock, spacerock en stonerrock om vervolgens deze elementen in een eigen mengsel onder te brengen. Dat de band zijn verleden als typische stonerrockband niet helemaal vaarwel heeft gezegd, blijkt uit de stukjes Kyuss of Queens Of The Stone Age die ik ook op dit album ontwaar. Niettemin is het geluid van de band nu wat meer in de richting van bands als Anekdoten, Motorpsycho, Porcupine Tree of Radiohead opgeschoven.

De naar eigen zeggen “geijkte psychedelische stonerrock” heeft dus op het debuut inderdaad plaats moeten maken voor meer “sfeer, dynamiek, melodie en melancholie”. Omdat het productiewerk dik in orde is, weten Michiel Ferweda (gitaar), Matthijs Herder (zang, gitaar en toetsen), Robert Koole (drums) en Han Schilder (basgitaar) samen met producer Marcel van de Vondervoort deze muzikale metamorfose meer dan uitstekend in goede banen te leiden. Door niet te opteren voor een donkere, loodzware productie zoals we die gewoon zijn bij bands als Kyuss of Queens Of The Stone Age, is er nu immers voldoende ruimte voor de muziek om – als het ware – te kunnen ademen en dat komt niet alleen het uitbundige, doch zeer smaakvolle gebruik van de Mellotron ten goede.

De promosheet van Spacejam Records meldt met enige trots dat “psychedelica, stoner, progrock en indie nooit eerder in Nederland op een dergelijke, originele en organische manier zijn verweven”. Nu weet ik niet of dit daadwerkelijk klopt, maar dat Oceana Company met “For The Boatman” een intrigerend en boeiend werkje heeft afgeleverd, kan ik echter wel beamen. Met in het achterhoofd dat de negen nummers reeds enkele jaren oud (2004) zijn, maakt dit mij erg nieuwsgierig naar het tweede album van dit Zwolse gezelschap.

Het zal mij overigens zeer verbazen indien de oude veerman Charon dit werkje niet als betaling zal willen aanvaarden wanneer de vier bandleden met zijn veerboot naar het dodenrijk moeten worden vervoerd…

Frans Schmidt

Koop bij bol.com

Send this to a friend