October Equus

Charybdis

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Spanje
Label: RAIG
Website: -
MySpace: October Equus
Tracklist
Architeuthis Dux (3:41)
Frozen Sea (7:22)
Trylobites (2:51)
Fata Morgana (4:59)
Unknown Pilot (3:21)
Forgotten Sirens (2:49)
Abyssal (3:32)
Thera (3:35)
Niarsek (4:26)
Charybdis (5:58)
Helgoland (3:43)
Ángel Ontalva: gitaar
Víctor Rodríguez: toetsen
Amanda Pazos: basgitaar
José Varela: drums
Francisco Mangas: sax
Charybdis (2008)
October Equus (2006)
Hydra (2003)

Ooit, in een ver verleden (een kleine vijf tot tien jaar), toen ik nog op de middelbare school zat, heb ik Grieks gestudeerd. Van de taal zelf is daar nu jammer genoeg weinig blijven hangen. Wat me wel is blijven boeien is de Griekse mythologie. Fascinerend vond ik het hoe de Grieken door middel van hun sagen en mythes elk natuurverschijnsel of oorlog hebben proberen te verklaren. Overigens waren dat, en zijn dat nog steeds, toch telkens weer erg boeiende verhalen. Zo is er het verhaal over Charybdis. Zij werd geboren als dochter van Gaia, oermoeder en godin van de natuur en van Poseidon, de god van de zee. Oorspronkelijk geboren als knappe zeenimf, werd zij door de oppergod Zeus veranderd in een zeemonster omdat zij zijn koninkrijk onder water gezet had (rancuneus kereltje die Zeus hoor). Daardoor bevond zij zich samen met het zeemonster Scylla aan een zee-engte (men denkt de Straat van Messina of Kaap Skilla). Terwijl Scylla een monster met zes hondenkoppen was, was Charybdis een draaikolk. Men kan zich al voorstellen dat dit voor vele Griekse helden en zeevaarders een erg moeilijk karwei was. Ondermeer Odysseus’ bemanning sneuvelde voor een deel aan Charybdis. Naar deze Charybdis heeft October Equus hun tweede volledige album genoemd. Het mag dan ook niet verbazen dat ook de andere titels vol staan met referenties naar zee.

Zoals vermeld is “Charybdis” pas de tweede langspeelplaat van de Spaanse formatie October Equus (“Hydra” was slechts een demo). Voor dit album zijn ze overgestapt naar het Russische avantgarde instrumentale label RAIG. Dat licht meteen al een tip van de sluier op over de muziek die October Equus maakt. Buiten die twee kernwoorden valt October Equus vooral in het RIO/avant-prog genre onder te brengen. En dan meerbepaald de chamber rock waar het Belgische Univers Zero bekend mee werd na het album “Ceux Du Dehors”. Waar Univers Zero vaak meer de akoestische, klassieke kant van de chamber rock opzoekt, doet October Equus dit in navolging van die andere grote Belgische band, Present, dit niet. Zij zoeken dan ook meer de rock kant op.

Wanneer we “Charybdis” als vergelijkingsmateriaal naast hun vorige album “October Equus” leggen, valt er al snel één ding op. “Charybdis” is, ondanks de toch wel zware ondertoon die de titel met zich meedraagt, een album dat eigenlijk helemaal niet zo donker is. En dit in tegenstelling tot hun vorige worp. Maar October Equus kan die lichtere toon geen heel album volhouden. Vanaf Thera bekruipt ons weer die donkerdere sfeer. Ergens mag dat niet verbazen, want Thera is een Grieks eiland waar er in de Minoïsche tijd (3500-1350 voor Chr) een grote vulkaanuitbarsting was. Niet meteen een vrolijk onderwerp dus. Na verdere vergelijking blijkt Charybdis niet alleen minder zwaar in eerste instantie, maar ook meer en dieper uitgewerkt dan “October Equus” te zijn. Waar die voornoemde vorige worp soms ietwat te lang leek of nog niet volwassen genoeg, zijn die kleine minpuntjes op dit album weggewerkt. Integendeel zelfs, eigenlijk had het album best wat langer kunnen zijn.

Muzikaal gezien borduurt October Equus verder op de ingeslagen weg die ze vijf jaar geleden besloten in te slaan bij het maken van hun demo, “Hydra”. Buiten de al vernoemde bands mag de Britse formatie Henry Cow zeker niet onvermeld blijven, maar dan voornamelijk hun album “Leg End” dat de brug sloeg tussen de Canterbury en de Avant-Prog. Een andere belangrijke invloed voor October Equus is de folk, maar dan specifieker het soort folk dat we in Oost Europa vinden, dat modernere componisten als Igor Stravinsky of Béla Bartók in hun muziek verweefden. Wat we nog in de muziek van deze Spanjaarden terughoren, meer dan we bij een Univers Zero of een Art Zoyd horen bijvoorbeeld, is de invloed van de jazzbeweging van vooral John Coltrane of van de door Coltrane beïnvloede bands als Magma.

October Equus brengt ons met dit nieuwe album toch een verdere evolutie in hun bestaan, terwijl ze wel hun traditie trouw blijven. “Charybdis” is dus met andere woorden weer een erg goed instrumentaal chamber rock album geworden dat de fans van voornoemende bands ten zeerste zal behagen. Ook de fusion- en avontuurlijke progliefhebber kan hierin zijn gading vinden. Tenslotte kan een band als October Equus als niet al te zware muziek een opening betekenen naar het gehele chamber rock genre.

Peter van Haerenborgh

Koop bij bol.com

Send this to a friend