Odin Dragonfly

Sirens

Info
Uitgekomen in: 2022
Land van herkomst: Verenigd Koninkrijk
Label: Black Sand Records
Website: www.odindragonfly.com
Tracklist
The Dimming (2:59)
Across The Sea (4:12)
Circling Ravens (4:14)
Driving (3:45)
Don’t Wait Too Long (3:44)
Come Right To Me (2:31)
Four & Twenty Moons (2:50)
Beneath Your Armour (5:08)
Fall From The Stars (4:32)
Rise & Fall (4:22)
Gulls (7:07)
Diamond Soul (4:01)
Angela Gordon: piano, zang, fluit
Heather Findlay: gitaar, zang, low whistle, percussie
Sirens (2022)
Offerings (2007)

Soms heb je een plaat die je steeds weer wil beluisteren. Je kunt er niet eens de vinger precies op leggen. De eerste keer dat je het beluisterde vond je het vooral mooi. Bij de tweede keer vond je de muziek al meer intrigerend en de keer daarna pakt het je echt. Dat was althans wat bij mij gebeurde met “Sirens” van Odin Dragonfly.

Odin Dragonfly bestaat uit Heather Findlay en Angela Gordon. Deze vrouwen zijn onlosmakelijk verbonden met Mostly Autumn. Al is het al elf jaar geleden dat Findlay deze band verliet. Gordon maakt bovendien weer deel uit van deze band. Heather en Angela maakten onder de naam Odin Dragonfly in 2007 samen een album, getiteld “Offerings”. Nu, in 2022, hebben de dames elkaar weer gevonden en een nieuw album uitgebracht. Ik kan alleen maar hopen dat dat Findlay en Gordon niet weer zo lang wachten om nieuwe muziek met elkaar te maken.

Het album is “Sirens” genoemd. De Sirenen zijn in de Griekse mythologie halfgodinnen met het lichaam van een vogel en het hoofd van een vrouw. Zij betoverden de toehoorders met hun gezang. Bekend is de Lorelei bij de Duitse stad Koblenz. Een beroemde plek waar veel schepen zijn vergaan. De Rijn maakt hier een bocht en de rivier is hier op het smalst en diepst. Maar legenden wijzen een andere oorzaak aan. Het zijn de Sirenen (ook wel nimfen genoemd) die de stoere zeemannen hebben betoverd. De Sirenen zingen zulke mooie liederen dat zij de verlokkingen niet kunnen weerstaan. Heather Findlay en Angela Gordon hebben denk ik daarom hun plaat “Sirens” genoemd. Want wat staan er betoverende en prachtige liederen op deze cd.

Het zijn echte luisterliedjes. De muziek komt pas echt tot zijn recht als je er goed voor gaat zitten met het tekstboekje erbij. Het is het woordloze gezang van de sirenen waarmee Heather en Angela de luisteraar binnenleiden in deze cd. En daarmee bedoel ik dat je direct ‘in’ de muziek zit. Het pakt je. Tenminste, het pakt mij. Daarna volgen elf liedjes. Afwisselend geschreven door Findlay en Gordon. De drie laatste nummers schreven ze samen. Wat je krijgt zijn sfeervolle, melancholieke, introspectieve, beschouwende en persoonlijke nummers. Door de akoestische setting en het ruimtelijke gevoel krijg je het gevoel dat ze in je huiskamer spelen. Door deze setting heeft het album absoluut een folky karakter. Maar vergis je niet. De muziek heeft diverse lagen en overal ligt een prog-dekentje over heen.

Across The Sea, geschreven door Angela Gordon, kan goed dienen als blauwdruk voor dit album. Een fijn liedje met een mooie melodie. En bovenal staat de zang van Angela en Heather centraal. Circling Ravens, geschreven door Heather Findlay, is wat meer uptempo. Het is een song die echt in je blijft haken. Maar eerlijk gezegd zijn alle nummers mooi. Een pareltje vind ik bijvoorbeeld Beneath Your Armour, sterke song en een haast spirituele vibe. Al vind ik wel dat de vrouwen het beste voor het laatst hebben bewaard met de drie nummers die ze samen hebben geschreven. Heel sterk vind ik Gulls, met iets boven de zeven minuten het langste nummer van de cd. Gulls heeft een interessante verrassende melodielijn en is dan ook het meest proggy nummer van de plaat. Met het melancholieke Diamond Soul besluit Odin Dragonfly op kenmerkende wijze “Sirens.”

Er is een aantal redenen om enthousiast te worden van “Sirens”, in de eerste plaats de mooie melodieën en de kwaliteit van de songs, in de tweede plaats het enorme spelplezier dat de dames etaleren, plus dat de stemmen van Heather en Angela uitstekend bij elkaar passen. Ik moet zeggen, toen ik “Sirens” de eerste keer draaide vond ik het vooral mooi, maar als je het vaker draait ontbolstert de plaat zich echt. Geniet en neem je tijd.

Send this to a friend