Odyssice

Secret Showcase

Info
Uitgekomen in: 2013
Land van herkomst: Nederland
Label: eigen beheer
Website: www.odyssice.com
Luistermogelijkheid: www.youtube.com/user/odyssice
Tracklist
Cd:
Chinese Waters (6:59)
Anuradhapura (7:51)
Flags Without A Heart (8:15)
Senkan (5:50)
Swank (5:18)
Different Questions (5:16)
Olympus (7:09)
Continental Motion (9:21)
A Prophet's Dream (10:05)

Dvd:
Chinese Waters
Anuradhapura
Flags Without A Heart
Swank
Continental Motion
A Prophet's Dream

DVD Bonus:
Olympus (live promo video)
Into The 'Secret' (documentary)
Different Questions (rehearsal excerpt)
Menno Boomsma: drums
Bastiaan Peeters: gitaar
Pascal van de Pol: basgitaar
Jeroen van der Wiel: toetsen
Moondrive Remastered & Expanded (2013)
Secret Showcase – Live In Amsterdam 2006 (2013)
Impression Remastered & Expanded
(2012)
Silence
(2010)
Moondrive Plus (2003)
Impression (2000)
Moondrive (1996)

In mei 2006 werd Odyssice gevraagd door RTV Noord-Holland om een live-optreden te verzorgen in hun nieuwe studio’s in Amsterdam. De musici waren wel te porren voor deze uitdaging en op 29 juli 2006 stond de band dus live in de Amsterdamse studio’s van RTV Noord-Holland. Voor een selecte groep mensen – familie en vrienden – werd een volledige set ten gehore gebracht die voor tv en uiteindelijk deze cd/dvd werd gefilmd. De set bestaat uit een viertal nieuwe nummers die later op “Silence” zullen verschijnen en een vijftal oudere nummers van “Moondrive” en “Impression”.

Odyssice is een instrumentale symfonische rockband waar de gitaar de hoofdrol speelt en in feite de rol van een traditionele zanger heeft overgenomen. Het specifieke gitaargeluid van Bastiaan Peeters wordt vaak vergeleken met dat van Andy Latimer (Camel) en David Gilmour (Pink Floyd), maar ik hoor ook grootheden als Gary Moore en onze eigen George Kooymans. Bij instrumentale muziek moet je de luisteraar continu boeien met muzikale variatie, iets wat Odyssice reeds op drie albums bewezen heeft te kunnen. Ook live weten ze eenzelfde boeiend geheel neer te zetten. Het zeker niet saaie gitaargeluid van Peeters wordt ondersteund door het sterke toetsenspel van Jeroen van der Wiel, de drums en bas zetten de basis voor de melodielijnen neer waarbij tevens ook ruimte is voor hun eigen uitspattingen (solo’s).

Naar aanleiding van deze opnamen voor RTV Noord Holland is de band weer dichter bij elkaar gekomen en dit resulteerde in 2010 tot het album “Silence”. Daarnaast is ook hun oudere werk in eigen beheer uitgebracht in ‘Remastered en Expanded’ versies. Dit betekent dat de opnamen zijn opgepoetst en de albums zijn uitgebreid met extra (live) nummers tot een 2-cd versie. Daarnaast zijn nu dus ook deze live opnamen van RTV Noord Holland op cd en dvd uitgebracht. Een monster job van ruim zeven jaar, waaruit wederom blijkt dat Odyssice voor kwaliteit gaat en niet voor de kwantiteit. In de ruim twaalf minuten duren documentaire – die is toegevoegd aan de dvd – wordt uitgelegd waarom het zo lang geduurd heeft voordat deze opnamen uiteindelijk op dvd konden verschijnen. Losse kabels, ontbrekende backups en andere problemen resulteerden in beelden die nauwelijks of niet bruikbaar waren. Het werk van Arjan van Leeuwen en Jeroen van der Wiel bij het monteren en editen is dan ook uitstekend geweest, want het uiteindelijke eindresultaat – na zeven jaar – mag er wezen. Genoemde problemen zijn niet merkbaar, beelden lopen synchroon met de muziek en (meestal) wordt het juiste instrument bij de muziek getoond. In aanmerking genomen dat de beelden zeven jaar geleden zijn opgenomen, zijn ze dan ook redelijk duidelijk maar het blijft natuurlijk jammer dat er maar één (stereo) geluidspoor aanwezig is.

Met deze uitgave van het live optreden in de Amsterdamse studio van RTV Noord Holland heeft Odyssice wederom een prachtig teken van leven gegeven. Het wordt nu eindelijk ook tijd voor echt nieuw werk.

Mario van Os

Koop bij bol.com

Send this to a friend