Omega is één van de langst bestaande progressieve rockbands in Europa. In 1962 werd Omega opgericht in Boedapest, Hongarije, door László Benkö en János Kobor als een cover band. In deze beginperiode speelden zij voornamelijk Engelstalige covers totdat hun eerste album in 1968 uitkwam. Met nog één line-up wisseling in 1971, waarbij Presser en Laux de band verlieten en drummer Debreceni bij de band kwam, speelt de band al bijna vijftig jaar in dezelfde samenstelling. In de zeventiger jaren – de periode die middels dit dubbelalbum wordt behandeld – was Omega de meest populaire en succesvolle band in Oost-Europa. En nog steeds als je op de markten in Hongarije rondstruint vind je vele van hun albums.
Deze verzamelaar bestaat uit de twee eerder – in 2015 – uitgebrachte albums “The Beaty Sixties” en “The Spacey Seventies” en deze platen worden nu tezamen als dubbelalbum opnieuw uitgebracht. Omega heeft de meeste van hun albums zowel in hun moedertaal (Hongaars) als het Engels uitgebracht. Met name hierdoor is de band ook voor de val van de muur bekend geraakt in West-Europa. Vooral in Duitsland weet de band enorme successen te behalen, waardoor men in 1973 ook een Duitstalige album “Das Deutsche Album” uitbrengt. Maar ook het nummer Pearls In Her Hair wordt later door The Scorpions gecoverd (als White Dove). Dit nummer kan dus ook niet ontbreken op deze verzamelaar.
Deze verzamelaar beslaat de beginperiode van de band en zoals de titels van de beide albums al verraden beslaat dit hun Hippie en Space-rockachtige jaren. Goed om te horen dat de Flowerpower cultuur uit het Beatles tijdperk zich ook achter het ijzeren gordijn heeft weten te verspreiden, maar ook dat de progressieve en psychedelische muziek eenzelfde ontwikkeling doormaakte in de zeventiger jaren. Later is de band verder ontwikkeld als progressieve rockband, met albums als “Transcendent”.
Het eerste album geeft heel erg duidelijk de sound van de sixties weer en kent de invloeden van The Beatles, The Kinks, The Yarbirds en The Beach Boys. The Mersey Beat was dus in die tijd ook doorgedrongen in het communistische geleide Hongarije. Omega heeft met hun muziek wel last gehad van dit communistische regime, wat onder andere geleid heeft tot het niet kunnen uitbrengen van hun vierde album “200 évvel az utolsó háború után” / “200 Years After The Last War”. Dit album is na de val van de muur alsnog uitgebracht en natuurlijk ontbreekt het titelnummer van dit album niet op deze verzamelaar.
Het tweede album beslaat de zogenaamde ‘space-rock’ periode van de band en omvat de albums “Time Robber”, “Skyrover” en “Gammapolis”. Deze tweede cd start met de drieluik House Of Cards part I, Timerobber en House Of Cards part II van het album “Time Robber” uit 1976. Dit nummer dat in totaal ruim twaalf minuten beslaat heeft duidelijk invloeden van Echoes van Pink Floyd. Het album “Time Robber” kenmerkt dan ook de omslag van de muziek van Omega van de beatsound naar een meer psychedelisch rockgeluid en verkoopt wereldwijd ruim 1,5 miljoen exemplaren. Ook de volgende drie nummers zijn van dit zeer succesvolle album, waardoor met enkel het ontbreken van het nummer An Accountant’s Dream dit gehele album op de verzamelaar is opgenomen.
Ook het album “Skyrover” of in het Hongaars “Csillagok útján” (wat vrij vertaald “Star Wars” betekent) is met vier nummers goed vertegenwoordigd op de verzamelaar. De terminologie ‘space-rock’ is wellicht niet geheel goed gekozen (wellicht een vertaalfoutje), want hoewel zeker invloeden van deze muziekstroming herkenbaar zijn – met name in High On The Starway – zijn de invloeden van meer algemene psychedelische rock, en dan met name van de eerder genoemde Pink Floyd, heel duidelijk aanwezig. Deze anthologie sluit af met vier nummers van het album “Gammapolis” dat in 1979 uitkwam. Dit album besluit daarmee ook de meest succesvolle periode van Omega. Het in 1981 uitgebrachte album “Working” flopte min of meer, waarna tot 1996 geen Engelstalig album meer werd uitgebracht.
Dit dubbelalbum bevat een goed overzicht van de beginjaren van Hongaars grootste en meest bekende progressieve band Omega. Mensen die wel bekend zijn met hun latere – meer recente – albums, of mensen die deze band nog niet kennen en denken dat in Hongarije alleen zigeunermuziek wordt gemaakt, doen er goed aan om hun muziekkennis van dit voormalig Oostblokland te vergroten. Blijkbaar en gelukkig is muziek sterker dan politiek, oorlog of godsdienst…