Openspace

Openspace

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Polen
Label: Lynx Music
Website: Openspace
MySpace: Openspace
Tracklist
On The Edge (7:09)
So Far Away (5:13)
Paper Rose (5:35)
The Expanding Universe (3:11)
Cul De Sac (3:52)
Pogoda Ducha (5:38)
Wiraz (4:50)
Chwile (5:08)
1201 (6:45)
Martin Korzeniewski: zang, toetsen
Rafat Szulkowski: drums, achtergrondzang
Marcin Zahn: akoestische- en elektrische gitaren, achtergrondzang
Robert Zahn: bas, achtergrondzang
Openspace (2008)

 

Toch niet weer een band uit…
Jazeker, weer een band uit Polen!

En deze cd lijkt zeker ook weer op…
Inderdaad, ook deze band lijkt weer op Riverside.

Maar ze hebben toch wel iets om zich te onderscheiden?
Dat hebben ze gelukkig dan weer wel!

Openspace (aan elkaar dus) is een viertal Poolse mannen die een niet extreem originele vorm van stevige progmuziek maken waarvan de sound om die van collega Polen Riverside heen laveert. Soms net een tikkeltje steviger en even later weer net iets subtieler dan hun enigszins beroemde landgenoten. Dus dat wil zeggen een melodieuze cd met een stevige ondergrond, maar met tevens de nodige neo-prog invloeden.

Wat is dan het grootste verschil tussen beide (en talloze andere) bands? Het grootste en leukste verschil zit hem in het feit dat het kwartet Polen op de zeer origineel genoemde cd “Openspace” namelijk zowel Engels als Pools zingt. Dat ik daarom ook een groot gedeelte niet kan volgen is helemaal niet erg, want het grootste vuur brand namelijk op de momenten dat het Pools de boventoon voert. De band is nog relatief jong en men voelt zich duidelijk nog het best thuis in de eigen voertaal. De teksten worden net ietsje emotioneler gebracht door zanger Martin Korzeniewski (kruising tussen Riverside zanger Mariusz Duda en RPWL zanger Yogi Lang) en al hoeft het natuurlijk niks uit te maken, maar zelfs de instrumentalisten blijken tijdens de Poolse stukken een stuk geïnspireerder dan tijdens de Engelstalige.

Waarom er is gekozen om niet een plaat te maken met slechts één taal is mij helaas onbekend. De site van Openspace biedt in mijn geval geen uitkomst aangezien deze wel in slechts één taal geschreven is en juist… dat is in het Pools.

Openspace komt met het gelijknamige debuutalbum dus met een tweetalig werkje op de proppen die dan wel niet over de gehele linie boeit, maar waar je her en der toch wel wat interessante stukjes tegenkomt. De band schrijf ik zeker nog niet af voor de toekomst, enkel zullen de jonge mannen nog wel even een keuze moeten maken in welke taal ze door willen gaan. Op het eerste gehoor zou ik opteren voor het Pools, maar of dat commercieel gezien ook een slimme zet is weet ik niet.

Sander Kok

Send this to a friend