Opeth

The Roundhouse Tapes

Info
Uitgekomen in: 2008
Land van herkomst: Zweden
Label: Peaceville Records 
Website: http://www.opeth.com/
MySpace: Opeth
Tracklist
When
Ghost of Perdition
Under The Weeping Moon
Bleak
Face of Melinda
Night and the Silent Water
Windowpane
Blackwater Park
Demon of the Fall
Extras:
- Interview
- Fan interviews
- Soundcheck
- Photo gallery
Mikael Åkerfeldt: gitaar, zang
Frederik Akesson: gitaar
Martin Axenrot: drums
Martin Mendez: basgitaar
Per Wiberg: toetsen
The Roundhouse Tapes (2008)
Watershed (2008)
Ghost Reveries (2005)
Lamentations - Live At Shepherd's Bush Empire 2003 DVD (2003)
Damnation (2003)
Deliverance (2002)
Blackwater Park (2001)
Still Life (1999)
My Arms, Your Hearse (1998)
Morningrise (1997)
Orchid (1995)

Na het succes van de in 2007 verschenen live-cd “The Roundhouse Tapes” kon een vervolg in de vorm van een dvd natuurlijk niet uitblijven. Het op 9 november 2006 – in de staart van een immense wereldtour die begint in juni 2005 en eindigt in december 2006 – opgenomen, welhaast magische optreden uit ‘The Camden Roundhouse’ verdient het natuurlijk ook zo volledig mogelijk in het zonnetje te worden gezet. Vraag voor mij is overigens waarom de cd en deze dvd niet gelijktijdig in een leuke duoverpakking op de markt gebracht zijn maar daar zal Peaceville zo haar (commerciële) redenen voor hebben.

Op de prioriteitenlijst van Opeth staat ‘muziek’ altijd met stip op plaats één tot en met drie. Het zal dan ook niemand verbazen dat het ook op deze dvd vooral om muziek gaat, vastgelegd in een superieure Dolby stereo/surround- en dts 5.1 mix. Hoewel de beeldopnamen van hoge hd kwaliteit zijn en het voor de liefhebber natuurlijk fantastisch is deze progmetal giganten live aan het werk te zien, is de visuele performance niet waar het bij Opeth om draait. Sterker, ik vind de podiumpresentatie altijd wat slaapverwekkend met Åkerfeldt in zijn rol van antiheld voorop. De droge humor tussen de songs door is zeker grappig en tot drie keer toe achter elkaar melden dat het publiek kijkt naar ‘Opeth uit Stockholm-Zweden’ brengt een grijns op het gezicht maar de band oogt verre van dynamisch. Dit in tegenstelling tot zijn muziek want die behoort tot het beste dat ons genre ooit heeft voortgebracht.

Als bewijs voor dit laatste statement hoef je alleen maar te kijken naar de setlist die een mooi overzicht vormt van hetgeen sinds 1994 is geleverd. Under the Weeping Moon van “Orchid” heeft de tand des tijds glansrijk doorstaan en kan zonder enig probleem, zonder te leunen op nostalgische gevoelens, mee tot en met het meer recente Ghost Of Perdition; hoewel de betreffende tour in het teken staat van het album “Ghost Reveries” is dit helaas de enige song van deze topper. Maar ja, ga met een portfolio als die van Opeth en songs van gemiddeld zo’n tien minuten eens een setlist samenstellen die aan ieders verwachtingen voldoet. De songkeuze blijft natuurlijk ook een volstrekt subjectieve aangelegenheid maar men had voor dit probleem deels een oplossing kunnen vinden door van deze release een dubbel-dvd te maken met twee optredens en aldus de tracklist kunnen verdubbelen. Ik vind het een gemiste kans dat men heeft gekozen voor een – overigens heel gunstig geprijsde – enkele disc. Neemt niet weg dat ik mij prima kan vinden in de huidige selectie want Face Of Belinda, Bleak, Blackwater Park en Demon Of The Fall blijven een genot voor het oor en Night and the Silent Water live horen is een droom die uitkomt.

Met dank aan de hoge en consistente kwaliteit van het songmateriaal, als tegenhanger van de weinig verheffende visuele performance, kent deze dvd eigenlijk geen, of zo je wilt louter hoogtepunten. De winst ligt vooral in het feit dat de gespeelde songs in een fantastische dts 5.1 mix  – natuurlijk te prefereren boven cd kwaliteit – te beluisteren zijn. En je hoeft daarbij niet eens constant naar je beeldscherm te kijken om de gebeurtenissen te volgen, tenzij je graag wilt weten hoe men al dit fraais uit de instrumenten tovert en ‘en passant’ wat akkoorden wil meepakken voor je eigen ambities op dit vlak.

Govert Krul

Koop bij bol.com

Send this to a friend